Hoppa till huvudinnehållet

Alla sorters frågor om islam besvarades i Skara: ”Vi svarar på allt”

Publicerad:
Imamerna Razwan Afzal, Kashif Virk, Agha Khan och Musab Rashid besökte Skara för att svara på frågor om islam.
Imamerna Razwan Afzal, Kashif Virk, Agha Khan och Musab Rashid besökte Skara för att svara på frågor om islam. Foto: Elin Andersson

Frågorna kring islam har blivit fler på senare tid. En del är nyfikna, en del är upprörda. Andra är fientliga.

För att svara på frågor gästade Fråga en muslim Skara under tisdagen.

– Att prata med människor gör skillnad, säger imam Kashif Virk när de står på Hötorget.

Koranbränningars vara eller icke vara har skapat stor debatt den senare tiden. Frågor om, för och emot islam som religion har väckts bland många privatpersoner.

Men faktum är att redan före det startade kampanjen Fråga en muslim där imamer reser runt till olika platser i Sverige för att svara på allmänhetens frågor.

– En del vet bara inte vad islam är, andra har islamofobi. Vi vill prata med folk för att förmedla vad islam står för. Vi tillåter till exempel inte våldsamma upplopp. De som är med på det har inte läst vad som står i koranen, menar imam Rizwan Afzal som åkt från Luleå för att vara med i Skara och svara på frågor.

Imamerna Agha Khan och Musab Rashid samtalar med Catarina Elmattar som hade några frågor om islam.
Imamerna Agha Khan och Musab Rashid samtalar med Catarina Elmattar som hade några frågor om islam. Foto: Elin Andersson

”Mänskligheten först”

Han får medhåll av kollegan Agha Khan.

– Det finns unga muslimer som inte har läst koranen, då får vi förklara för dem vad Gud säger där. Vi försöker berätta både för muslimer och svenskar vad som sägs i koranen, säger han.

Agha Khan säger också att det inte spelar någon roll vilken religion, eller ingen religion, som de människor de möter tillhör.

– I islam lär vi oss att mänskligheten kommer på första plats. Religionen kommer under den, och min religion är för mig och er religion är för er. Mänskligheten som helhet kommer alltid på första plats.

Imamerna Razwan Afzal, Kashif Virk, Agha Khan och Musab Rashid får både ris och ros för sin kampanj.
Imamerna Razwan Afzal, Kashif Virk, Agha Khan och Musab Rashid får både ris och ros för sin kampanj. Foto: Elin Andersson

”Prata gör skillnad”

När de svarar på allmänhetens frågor kan det röra sig om allt ifrån jämställdhet inom islam till deras syn på yttrandefrihet.

– Det finns inget som är svårt att svara på. Vi svarar på allt. Att prata med människor gör skillnad och vi som civila krafter gör skillnad, säger Kashif Virk, imam.

Det händer att den som ställer frågorna är aggressiv, eller kommer fram för att skälla ut företrädarna för islam. Detta händer också under tisdagsförmiddagen i Skara då en man inleder i högt och irriterat tonläge.

En annan som är där för att prata är Catarina Elmattar, Skarabo sedan 25 år.

– Jag tänker på koranbränningarna och vad de kan leda till, så det är jättebra att de gör detta för att få ut information nu i dessa tider, säger Catarina vars pappa var muslim från Syrien.

”Det är viktiga budskap att prata om vad religion står för” säger Yvonne Stark som här diskuterar med Razwan Afzal.
”Det är viktiga budskap att prata om vad religion står för” säger Yvonne Stark som här diskuterar med Razwan Afzal. Foto: Elin Andersson

”Fantastiskt”

Också Yvonne Stark från Skara passar på att prata med imamerna.

– Det här är fantastiskt, det de gör. Det är viktiga budskap att prata om vad religion står för, så det är bra att de kommit till Skara för att göra det, tycker hon.

Efter ett litet tag har den aggressiva mannen lugnat ner sig och samtalar i nästan normal samtalston.

– Visst får man kritisera islam och samtidigt visa respekt. Även om man är emot en bok så bränner man den inte, men man kan kritisera den och diskutera den, säger Rizwan.

Mer prat om boende i Varnhem: ”Vi prioriterar att få bostäder där”Ingemar Carlehed berättar om järnvägen: ”Låg på en armlängds avstånd”Återtåg efter tuffa tider för folkbildare: ”Vi kan bara lyfta oss härifrån”

Artikeltaggar

Etik och religionIslamKulturReligionsfrihetSamhälleSkaraSkara kommun

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.