Hoppa till huvudinnehållet

Efter succén i Lidköping – Maja, 27, åker till VM som ny världsetta: ”Ger en boost”

Publicerad:
Maja Wellner laddar upp inför VM, här tillsammans med sonen Milo, 1. I bakgrunden syns Kroppslabbets andra VM-deltagare, Andreas Marshall, med döttrarna Noelle, 5, och Moira, 3.
Maja Wellner laddar upp inför VM, här tillsammans med sonen Milo, 1. I bakgrunden syns Kroppslabbets andra VM-deltagare, Andreas Marshall, med döttrarna Noelle, 5, och Moira, 3. Foto: Sören Turesson

Hemmatävlingen i centrala Lidköping blev en stor succé.

Nu drar Maja Wellner, 27, och Andreas Marshall, 29, iväg till Belgien för att jaga VM-framgångar.

– Det är klart att det ger en självförtroendeboost, säger Maja Wellner, som åker dit som världsetta.

Att OCR (hinderbanelöpning) är en sport på stark frammarsch råder det inga tvivel om. Det blev inte minst The Obstacle Run, tävlingen som förra helgen arrangerades i centrala Lidköping, ett bevis för.

– Det var en häftig känsla att få tävla på hemmaplan. Jag har sprungit en del stadslopp tidigare, men aldrig upplevt det trycket och den energi som det var här, säger Maja Wellner, som inför folkmassorna kring Lidan och torget sprang till sig en andraplats.

Blev nyfikna

Varför tävlingen i Lidköping lockade så mycket folk? Andreas Marshall, som bor i Grästorp, tror att en av anledningarna kan ha varit att Team Kroppslabbet ställde ut många hinder redan i början av veckan, vilket då skapade en nyfikenhet.

– Jag fick säkert 30 frågor om vad som händer i Lidköping. ”Är det det där du håller på med?”. Folk blev nyfikna och kom och tittade, säger Andreas Marshall, som blev trea i den tävlingen.

– Jag tror inte att folk riktigt hade förstått vad sporten handlar om, så det var kul att verkligen få visa upp det, säger Maja Wellner.

Andreas och Maja visar upp sina färdigheter inför en fascinerad åskådare.
Andreas och Maja visar upp sina färdigheter inför en fascinerad åskådare. Foto: Sören Turesson

Med den succén i bagaget har duon nu laddat om. Redan på onsdagen beger sig Marshall och Wellner till Belgien, där det till helgen vankas VM-tävlingar i dagarna tre.

Det är kort distans (3 kilometer) på fredag, lång distans (14 kilometer) på lördag, samt lagtävlingar på söndag.

– Målsättningen är hög. Det är alltid en avvägning i OCR hur mycket du ska pressa dig själv för att inte göra misstag på hindren. På EM tog jag det lite lugnare, men det ska jag inte göra nu, säger Andreas Marshall, som var en del av det svenska landslaget redan på Europamästerskapet tidigare i somras.

”Ger en boost”

Maja Wellner fanns också med i det mästerskapet, och Lidköpingstjejen blev bästa svenska, men den gången ingick hon inte i det officiella landslaget. Det gör 27-åringen nu – och hon gör det dessutom som rankad etta i världen.

– Det är helt sjukt. För de prestationer som har gjorts i augusti månad har de (juryn) på något sätt räknat ihop poängen och då har jag flest. Att vara rankad som världsetta inför ett VM är skitkul, säger Maja Wellner, som samtidigt är tydlig med att just den här rankingen kanske inte helt speglar verkligheten.

– De som ligger under mig är heltidsproffs och nivåer bättre egentligen, men det är klart att det ändå ger en självförtroendeboost att få det här beskedet.

Att ha barnen på plats är inga hinder för att träna.
Att ha barnen på plats är inga hinder för att träna. Foto: Sören Turesson

Maja Wellner var tidigt ute med att satsa på OCR och att hon nu har växt ut till ett världsnamn inom sporten var, kanske inte väntat, men ändå ingen större överraskning.

Andreas Marshall? Han inledde sin karriär så sent som i fjol.

– Jag är en löpare i grunden. När jag testade på OCR så var jag tidigt med i toppen av tävlingarna och det gav ju motivation, säger Grästorpskillen, som i dagsläget är rankad nia i världen.

Vad Andreas Marshall och Maja Wellner kan uträtta på VM i Belgien?

Det svaret kommer till helgen.

Fakta

Maja vs Andreas

Maja om Andreas som OCR-löpare:

– På ett sätt är han jäkligt frustrerande. Andreas kom ju in från ingenstans och tog direkt en plats i toppeliten, medan jag har fått kämpa för det i några år...

– Löpningen är Andreas stora styrka, men han har samtidigt inga problem med tekniskt svåra hinder. Nu handlar det bara om att försöka göra det ännu mer effektivt.

Andreas om Maja som OCR-löpare:

– Hon är extremt tekniskt kunnig. Det visade Maja inte minst på EM, där hon inte hade några problem med de hinder som typ alla andra hade problem med. De senaste tävlingarna har hon även hållit jämna steg med de tjejerna i Sverige som är extremt snabba och löpstarka.

Maja Wellner och Andreas Marshall.
Maja Wellner och Andreas Marshall. Foto: Sören Turesson
Foto: Sören Turesson
Maja, 27, besegrade hela det svenska damlandslaget: ”Hoppas ha bevisat nog”Armgång över Lidan och höga hinder i centrum – då kom hemmahoppet Maja Wellner tvåa

Artikeltaggar

LidköpingMaja WellnerSportTeam Kroppslabbet

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.