Hoppa till huvudinnehållet

Anställda belagda med munkavle – får inte tala med media: ”Vi riskerar sparken”

Publicerad:
”Ge mig sparken då.” Lisa Bertilsson tänker inte hålla tyst trots sjukhusledningens varning. Arkivbild.
”Ge mig sparken då.” Lisa Bertilsson tänker inte hålla tyst trots sjukhusledningens varning. Arkivbild. Foto: Thomas Kühnel

Personalen på sjukhuset i Lidköping har varit högröstad i media i kampen för att bevaka akutmottagningen i Lidköping. På tisdagen reagerade sjukhusledningen.

– Vi har fått veta att vi inte får uttala oss i media under arbetstid, i arbetskläder eller på sjukhusets område. Gör vi det riskerar vi att få sparken, säger akutsjuksköterskan Lisa Bertilsson som inte tänker låta den uppmaningen begränsa henne.

– Ge mig sparken då.

Det var på tisdagen, samma dag som sjukhusstyrelsen klubbade sparpaketet, som varningen förmedlades till de anställda, berättar Lisa Bertilsson.

– Att han (sjukhusdirektör Stellan Ahlström, reds anm) kommer med det här i dag är bara ytterligare en spark i magen. Att hans ens kan med att skicka den här hälsningen i dag – det känns som ännu ett tecken på att han inte bryr sig ett skit om hur vi har det, hur vi mår och hur vi tänker, säger hon.

Inget att förlora

Lisa Bertilsson har varit en av de mest tongivande i diskussionen om sjukhuset i Lidköping. För egen del har hon redan klart för sig att hon inte kommer att vara kvar på Skas vid en nedläggning av akuten, så trots varningen har hon har inte för avsikt att hålla tyst.

– Jag har inget att förlora. Ge mig sparken då. Jag har ingen respekt kvar, den försvann för flera veckor sedan, säger hon – på arbetstid, iförd arbetskläder.

Men alla resonerar inte på samma sätt.

– Nej, visst finns det absolut kollegor som känner i dag att ”nej, nu vill jag inte vara med mer”. Så på ett sätt har de väl lyckats.

Samtidigt – även om varningen får effekt och personalen håller tyst hädanefter är mycket redan sagt i frågan. Få har nog missat vad ni tycker?

– Nej, förutom sjukhusledningen då uppenbarligen. Men verkligen inte, det finns väl ingen som har missat det. Vi har ju gapat och skrikit senaste halvåret om det här. Och vi har fått tillsägelser tidigare om att vi har varit ute och tassat på mark som inte tillhör oss. Vi har vetat om hela tiden att de har koll.

Du ångrar inte att du uttalat dig så mycket?

– Verkligen inte. Det finns inget annat alternativ. Alternativet att vara tyst och inte säga någonting är inte ett alternativ. Och vi har fått så enorm uppbackning av alla kollegor. Vi hade inte orkat kämpa med det här om vi inte haft dem i ryggen hela tiden. Och det har vi. Vi har fått all uppbackning av vår arbetsgrupp. Så det har varit värt det. Alla dagar i veckan.

Sjukhusdirektören förnekar att anställda blivit varnade: ”Det är falskt”

Artikeltaggar

LidköpingNedläggningarSlaget mot sjukhusetStellan AhlströmVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.