Hoppa till huvudinnehållet

Vårdförbundet vill ha snabb process: ”Personalen får inte hamna i limbo”

Publicerad:
Alfred Klingvall, huvudskyddsombud i Vårdförbundet, ser risken att förändringarna kan orsaka en ännu större press på en personal som redan är högt belastade.
Alfred Klingvall, huvudskyddsombud i Vårdförbundet, ser risken att förändringarna kan orsaka en ännu större press på en personal som redan är högt belastade. Foto: Helene Magnusson

Att sammanföra olika kulturer från olika sjukhus och att tappa kompetens. Det ser Vårdförbundet, som de två största orosmomenten vid en flytt av verksamheter från Lidköping och Mariestad, till Skövde.

– Men vi vill nu att det ska gå snabbt så att personalen inte hamnar i limbo, säger Alfred Klingvall, huvudskyddsombud för Vårdförbundet på Skaraborgs sjukhus.

Vårdförbundets huvudskyddsombud har suttit med i analysteamet som tagit fram en riskanalys för strukturella förändringar på Skaraborgs sjukhus. Vad händer om akutmottagning och IVA flyttas från Lidköping och flera mottagningsverksamheter från Lidköping, Mariestad och Falköping?

–Att tappa kompetens har det högsta riskvärdet, förklarar Alfred Klingvall.

Det kan vara personal som kanske väljer att inte följa med när en verksamhet flyttas.

– Vi har en pressad arbetsmiljö redan i dag. Om vi tappar kompetens så blir det mer belastning på våra vana sjuksköterskor och våra arbetsgrupper som redan är under en högre belastning. Om man dessutom flyttar patientflöde så får du ytterligare en press som kan vara ohälsosam i längden, säger Alfred Klingvall.

Vårdförbundet har också pekat på risken med kulturkrockar. Att man har olika sätt att jobba på de olika orterna, och att det kan bli svårt att förena.

Måste gå fort

Att beslutet och förändringen nu ska gå fort har de också tryckt på.

– Vi vill att det ska gå snabbt så att personalen inte hamnar i limbo. Det finns en stor ångest och oro över att inte veta om ens arbetsplats ska finnas kvar. Det måste finnas en tidig och tydlig information, det är grunden i allt det här.

Alfred Klingvall förklarar att Vårdförbundet varit kritiska mot tidsperspektivet redan från start.

– Om man börjar att titta på förslag som rör att förändra stora verksamheter så är tidsperspektivet jätteviktigt, menar han.

Artikeltaggar

Akutmottagningen Skaraborgs sjukhusArbetsmiljöLidköpingMariestadSjukhusSkaraborgs sjukhusSlaget mot sjukhusetVård och omsorgVårdförbundet

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.