Från den lilla ”snickerboa” till företag med fem anställda som gör trappor till hela Västsverige – och Råglanna Finsnickeri fortsätter växa. Nu byggs snickeriet ut och blir dubbelt så stort.
– Det här hade jag aldrig kunnat tänka mig, men det gäller ju att ta chansen när man får den, säger Jonas Larsson, som startade företaget 1995.
Då var det i pappas lilla hobby-snickarbod på kanske 80 kvadratmeter. Jonas, som haft en rad olika arbeten genom åren, jobbade då som slöjdlärare och hade tid över. Finsnickeriet startades med tanken att göra lampor och sälja.
– Men så var det någon som ville ha en trappa byggd, och frågade om jag kunde hjälpa till. Det var roligt, och när jag sedan fick fler förfrågningar om trappor så fortsatte jag, berättar Jonas.
Att det dessutom inte fanns någon i närområdet som hade den typen av tjänst underlättade också beslutet att satsa på trappor. På den tiden skissades trapporna på plats och byggdes sedan utifrån måtten man tagit. Numera skissas trapporna i datorn och sedan 2011 har Råglanna Finsnickeri också en CNC-fräs, alltså en datorstyrd maskin som fräser ut trappdelarna.
Nya kunder
Företaget har vuxit rejält de sista åren, inte minst sedan 2019 när sonen Albin, i dag 29 år, klev in i företaget, och man dessutom investerade i en ny CNC-fräs. Nu har företaget fem anställda.
– Och som det ser ut framåt är risken att vi behöver bli en till, konstaterar Jonas Larsson, med ett lätt tveksamt leende.
Att företaget ska växa har nämligen inte varit ett mål i sig. Men allt eftersom har snickeriet fått större kunder, och därmed har också omsättningen ökat. I dag finns kunderna i hela Västsverige, framför allt i Trollhättan, Lidköping och Alingsås. Företaget gör ju inte bara trappor, utan även ledstänger, och där levererar och monterar Råglanna Finsnickeri i hela södra Sverige.
Sedan 2021 har företaget dubblat sin omsättning och ligger nu på cirka 7,5 miljoner om året.
– Vi jobbar ju med såväl privatpersoner som med företag. Nu har vi fått in Cramo som kund, och från årsskiftet ska vi också jobba med Alingsås Huspaket, berättar Albin Larsson.
Pappa Jonas inflikar:
– Det har gjort att vi inte får plats i våra gamla lokaler längre. Med Cramo behöver vi ha ett större lager, och därmed bygger vi ut från cirka 300 kvadratmeter till 650.
Men det byggs ju mycket mindre just nu, vi är på väg in i en lågkonjunktur – och ni satsar. Är ni inte oroade?
– Vi har inte märkt av någon nedgång, tvärt om. Och vi måste bygga ut för att få plats, konstaterar Jonas.
Albin fyller i:
– Vi har ju flera ben att stå på, och om något av dem svajar går oftast något annat bra. Och konjunkturer svänger, det gäller bara att överleva en nedgång för man vet ju att det kommer ta fart igen. Folk kommer alltid att behöva bostäder, och därmed trappor i huset, så det oroar oss inte så mycket.
Hur tänker ni framåt?
– Nu gäller det främst att få ordning på den nya hallen, och gå in och stadga sig lite med den så vi får en ordentlig överblick med de nya kunder vi fått. Sedan får vi ta det som det kommer, säger Albin.
Så – vad ska man egentligen tänka på när det gäller trappor då?
– Tja, grundläggande är att stegdjupet ska vara 25 centimeter och höjden 18 centimeter. Om man har höjden för låg stämmer det inte med stegen man tar, och blir den för hög får man mjölksyra. Det är sådant man kanske inte tänker på i vanliga fall, säger Albin.