Hoppa till huvudinnehållet

Oppositionen drev igenom ja till barn- och ungdomsstrateg: ”Det saknas i kommunen”

Publicerad:
Miljöpartiet lyckades få igenom sin motion om att anställa en barn- och ungdomsstrateg i kommunen. Vågmästarpartiet Sverigedemokraterna avgör frågan i fullmäktige.
Miljöpartiet lyckades få igenom sin motion om att anställa en barn- och ungdomsstrateg i kommunen. Vågmästarpartiet Sverigedemokraterna avgör frågan i fullmäktige. Foto: Leif R Jansson / TT

Miljöpartiets motion om att inrätta en tjänst för en barn- och ungdomsstrateg fick tummen upp av oppositionen i kommunstyrelsen.

Nu avgör SD om den går igenom i kommunfullmäktige.

– Idag saknas i kommunen en brygga mellan ungdomar, politiker, anställda i kommunen, menar MP.

Motionen om att införa en tjänst för en barn- och ungdomsstrateg ansågs i förslaget till beslut inte vara en politisk fråga.

Därför var förslaget i kommunstyrelsen att den skulle avslås.

Men politikerna ville något annat.

Miljöpartiet stod på sig och yrkade på att att motionen skulle bifallas och efter en votering gick den igenom. MP fick stöd av S och C som tillsammans har fler röster i kommunstyrelsen än den styrande minoriteten M, L och KD med V som valteknisk samarbetspartner.

– Vi är väldigt duktiga på att ha den här typen av samordningsfunktioner inom äldreomsorgen men vi haltar lite på ungdomssidan, säger oppositionsrådet Gustav Edvinsson (S).

Inte korrekt

SD avstod att votera. Inte för att man var uttalat emot motionen utan för att partiet ansåg att motionen inte behandlats korrekt. Berörda nämnder har inte fått yttra sig som är brukligt, menar Roberth Andersson (SD).

Han menar vidare att tjänstemannaförslaget att avslå motionen på grund av att det inte är en politisk fråga, inte heller är korrekt och att det vittnar om ett för stort tjänstemannastyre.

SD med Roberth Andersson som gruppledare får ibland en avgörande roll i politiken i Lidköping.  Det gäller stora som små frågor.
SD med Roberth Andersson som gruppledare får ibland en avgörande roll i politiken i Lidköping. Det gäller stora som små frågor. Foto: Thomas Kühnel

Överbrygga

Behovet av en barn- och ungdomsstrateg motiveras av Miljöpartiet med att det behövs en sammanhållande kraft som kan förbättra det sektorsövergripande arbetet för barn och ungdomar.

En barn- och ungdomsstrateg ska även arbeta med barns och ungdomars normer och värderingar för att förebygga och motverka segregation, diskriminering, psykisk ohälsa och våld i ungas relationer.

– Idag saknas i kommunen en brygga mellan ungdomar, politiker, anställda i kommunen och kommuninvånare, uppger partiet.

Kommunfullmäktige fattar ett slutligt beslut i frågan och där blir SD:s röster avgörande för om motionen får bifall eller inte.

Artikeltaggar

BeslutGustav EdvinssonKommunfullmäktigeKommunstyrelsenKristdemokraternaLidköpingMiljöpartietPolitikRoberth AnderssonSocialdemokraternaSverigedemokraterna

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.