Hoppa till huvudinnehållet

Konstgräset i Råda ska få nytt liv – på skolgårdar i kommunen: ”Positivt besked för unga”

Publicerad:
Konstgräsplanen i Råda ska få ny matta. Då kan den gamla komma till glädje på 4–5 skolgårdar i kommunen.
Konstgräsplanen i Råda ska få ny matta. Då kan den gamla komma till glädje på 4–5 skolgårdar i kommunen. Foto: Sören Turesson

Tjänstepersonerna gjorde tummen ned till att använda Dinaplanens uttjänta konstgräs på skolgårdar i kommunen, men politikerna i bildningsnämnden ville annat.

– Det här är ett positivt besked till många barn och ungdomar, säger Andreas Bill (C) som väckte idén i ett initiativärende i våras.

När Dinaplanen i Råda får ny konstgräsmatta kan den gamla mattan komma till användning på skolgårdar i kommunen. Den synpunkten framförde Centerpartiet i ett initiativärende vid bildningsnämndens majsammanträde med en uppmaning om att skyndsamt utreda hur en sådan lösning kan komma på plats.

”En gammal uttjänt konstgräsmatta har fortfarande lång livstid som fotbollsplan på en skola där det enda alternativet är en grusplan att spela på”, skrev Andreas Bill (C) då.

C-förslag – använd uttjänta konstgräset på skolor: ”Fortfarande lång livstid”Glädjebesked för Lidköpings fotbollsspelare – satsning på 3,5 miljoner kronor

Initiativet vann gehör och en utredning har nu gjorts.

Av denna framkommer att kostnaden för grundläggningsarbete, transporter och fyllnadsmaterial hamnar på omkring 250 000 kronor per skola för en yta på 30 x 15 meter. Utöver detta tillkommer kostnader för sarg, mål och annan utrustning som önskas. Detta jämförs med de senast anlagda spontanidrottsytorna i kommunen som kostat omkring en miljon kronor inklusive all utrustning – och då med ett för ändamålet anpassat konstgräs.

Gick emot tjänstepersonerna

Slutsatsen i utredningen är att kommunen inte ska gå vidare med idén utan i stället ta ett helhetsgrepp kring frågan om skolornas utemiljö.

Men när politikerna skulle säga sitt tog det hela en annan vändning. Med undantag för V, som ville se en återremiss, ansåg samtliga partier att konstgräset skulle tas emot. Att på kort tid och till en förhållandevis billig peng kunna skapa ytor för rörelse sågs som en möjlighet som inte borde förkastas.

Skiljelinjer fanns dock kring det ekonomiska och här var det SD:s yrkande som gick igenom. Enligt detta ges sektorschefen i uppdrag att tillsammans med sektor service planera för att anlägga konstgräset på 4–5 befintliga planer på skolgårdar.

Sektorschefen ges också i uppdrag att se över om det finns utrymme för anläggandet av planerna redan i 2023 års investeringsbudget. Om så inte är fallet övergår ärendet till ett förslag i arbetet med nästkommande investeringsbudget. Skulle det saknas investeringsmedel även då, vilket kanske inte är troligt med tanke på den politiska enigheten, ska bildningsnämnden kunna överlåta konstgräset till annan intressent.

Andreas Bill (C) är glad över att initiativärendet vann gehör.
Andreas Bill (C) är glad över att initiativärendet vann gehör. Foto: Sören Turesson

– Det här är ett positivt besked till många barn och ungdomar, säger initiativets upphovsman Andreas Bill (C) som spår att ytorna som skapas kommer att vara till glädje inte bara under skoltid utan även på kvällar och helger.

”En morot”

Kommunen behöver förvara konstgräset från slutet av september då det tas bort från Dinaplanen till dess att ytorna på skolorna där det ska placeras är i ordning. Hur man löser detta ger sig inte politikerna i bildningsnämnden in i.

– Men jag tänker att det också kan vara en morot för att få ut dem så fort som möjligt.

Artikeltaggar

Andreas BillCenterpartietFotbollKonstgräsLidköpings kommunRådaSkola och utbildningSkolorUtredningar

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.