Hoppa till huvudinnehållet

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Publicerad:
Reporter Peter Hang
Peter Hang
webbredaktion@nwt.se

Allvarlig trafikolycka i Sjöbo - bil voltade ut på åker

Läkemedelsverket i ny kampanj mot ”boffning”

Minst 296 döda efter jordskalv i Marocko

En natt utan större nyhetshändelser i Skaraborg

Medan du sov: Här är nattens händelser lokalt och i omvärlden.
Medan du sov: Här är nattens händelser lokalt och i omvärlden.

Sverige

En personbil med fyra personer voltade under natten till lördag utanför Sjöbo, rapporterar Ystads Allehanda. Samtliga fyra fick föras till sjukhus.

– Det är fyra personer införda till sjukhus med ambulans, säger en operatör vid SOS händelseinformation.

Under natten kunde polisen inte uttala sig om skadornas omfattning eller om det fanns någon brottsmisstanke.

– Jag låter det vara osagt initialt, säger Anton Garpevik vid Ystadspolisen.

Läkemedelsverket får i uppdrag att genomföra en särskild informationsinsats till unga gällande riskerna av att ”boffa” – att andas in drivgaser. Det sker efter att en 14-årig flicka i våras dog efter att boffat torrschampo på en skoltoalett i Luleå.

Informationsinsatsen ska rikta sig till unga och genomförs på uppdrag av regeringen. Anledningen är att många unga ägnar sig åt så kallad boffning – trots att det i värsta fall kan leda till döden.

”Att andas in drivgas kan vara mycket farligt och i vissa fall leda till akut hjärtstopp. Samtidigt är produkterna där drivgasen finns lätta att få tag i. Därför är det så oerhört viktigt att nå ut med information om riskerna, det kan rädda liv”, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) enligt ett pressmeddelande. (TT)

Världen

Minst 296 personer har dött och hundratals skadats i en jordbävning i Marocko, uppger landets inrikesdepartement.

Skalvet inträffade timmarna före midnatt och har också orsakat stora materiella skador, bland annat i turiststaden Marrakech i söder.

”Enligt preliminära uppgifter dödades 296 personer” citerar nyhetsbyrån AFP ur ett uttalande från det marockanska inrikesdepartementet.

Därutöver uppger departementet att 153 personer skadats och nu vårdas på sjukhus.

Jordbävningen inträffade sent på fredagskvällen och hade sitt centrum långt under jord i Atlasbergen söder om den kända turiststaden Marrakech i södra Marocko. Den hade en magnitud på 6,8, enligt den amerikanska geologiska myndigheten USGS som övervakar jordskalv i världen.

Enligt marockanska myndigheter kan det vara den kraftigaste jordbävningen som inträffat hittills i landet. Myndigheterna angav magnituden till 7 och att provinsen al-Haouz påverkas mest.

Svenska UD har inga rapporter om skadade eller omkomna svenskar.

Svenskar som befinner sig i området uppmanas att följa lokala myndigheters råd och anvisningar.

– Alla svenskar som befinner sig i området uppmanas också att anmäla sig till den så kallade svensklistan samt att följa den svenska ambassadens reseinformation på webbsidan Sweden abroad, säger Philippa Westling på UD:s pressjour till TT.

Ambassaden i Rabat följer utvecklingen. (TT-AP-AFP)

Efter det upptäckta fallet av afrikansk svinpest utanför Fagersta meddelar danska Fødevarestyrelsen att risken är mycket låg för spridning till landet och att man inte ändrar sina varningar för grisbönder.

Myndigheten konstaterar att det är 40 mil till Danmark från Fagersta men skriver också att danskar bör iaktta försiktighet så att man inte riskerar föra med sig smittan via kläder, vapen eller verktyg.

Av tre potentiella smittvägar till Danmark ser man risken som mycket låg för att vildsvin själva ska ta sig in i landet eller att smittan ska komma via transport och handel. Risken är något högre, "låg", när det gäller jägare som vistats i Sverige. (TT-Ritzau)

Artikeltaggar

DanmarkFagerstaJakob ForssmedJordbävningarKristdemokraternaLäkemedelsverketMarockoMyndigheterOlyckor och katastroferSjukhusTrafikolyckor

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.