Hoppa till huvudinnehållet

Gässen trivs vid nya vadarstranden: ”Utmaning att de gillar samma ytor som människor”

Publicerad:
Utanför Locköns vadarstrand finns det gott om kanadagäss.
Foto: Thomas Kühnel

Det finns många kanadagäss och grågäss vid Villabadet och Lockörns vadarstrand. En läsare hörde av sig till redaktionen och menade att mängden gäss ökat kraftigt:

– Det är säkert dubbelt så många där jämfört med tidigare år.

Men alla har inte samma uppfattning.

Den nya vadarstranden vid Lockörn var tänkt att attrahera vadarfåglar. Den ligger dock i ett område där det under lång tid funnits mycket kanadagäss. Gässen har tidigare spridit ut sig längs hela sträckan från Framnäs och ut till Skogshyddan men nu verkar något ha ändrat sig.

Monica Fogelqvist promenerar dagligen vid Lockörns vadarstrand med sin hund.
Foto: Thomas Kühnel

För att få reda på mer besöker NLT området.

På strandpromenaden promenerar Monica Fogelqvist dagligen med sin hund. Hon har bott här i 53 år och tycker det blivit jättebra med stranden och allt.

– Det var så fint i våras med alla dunungar överallt. Och jag har inte märkt att det blivit fler kanadagäss. Däremot har det blivit fler fågelskådare som är här och tittar.

Uppfattningen om mängden gäss verkar därmed skilja sig. Hur kommer det sig?

Per-Olof Strandroth från Lidköpings fågelklubb förklarar:

Per-Olof Strandroth, Lidköpings fågelklubb på spaning.
Per-Olof Strandroth, Lidköpings fågelklubb på spaning. Foto: Per Olof Strandroth

– Jag tror inte det totala antalet gäss ökat mot tidigare år. De kan däremot ha flyttat sig lite. I fjol när det var lågt vattenstånd låg de på sandrevlarna utanför Framnäs. I och med årets höga vattenstånd har sandrevlarna hamnat under vatten så nu hittar du inte en gås där. Det är naturligt och för att kunna vila säkert från räv och andra hot flyttar gässen dit där det är lagom vattenstånd.

”Kanadagässen har alltid varit många”

– Men man kan också säga att kanadagässen har alltid varit många vid Framnäs och Villabadet. Det som skiljer nu är att de fått chansen att komma in i den nya viken som skapats och då passar de givetvis på. De trivs och har det bra där.

Per-Olof berättar också att vadarstranden inte är färdig ännu. Än så länge är det bara namnet som är invigt då projektet pågår till sommaren 2025. Fågelklubben och kommunen arbetar nu gemensamt för att följa utvecklingen och kunna sätta in rätt åtgärder. Nästa möte med arbetsgruppen ska hållas inom ett par veckor.

Men hur har vadarstranden fungerat?

– På det stora hela tycker jag det gått bra. Det höga vattnet har tyvärr ställt till det så att vadarna inte rastat särskilt mycket här i år. Det har blåst in vatten som sänkt sandbankarna på vadarstranden så det måste vi åtgärda.

– Sedan är vadarstranden framförallt en rastplats så mängden vadarfåglar kommer alltid variera under året. Och är vädret bra när de passerar fortsätter de men är det dåligt väder går de ner och rastar, säger Per-Olof.

Kommunens syn

På kommunen arbetar Ronnie Hollsten, projektledare för vadarstranden.

Vad säger du om alla kanadagäss i området?

– Jag är ingen fågelexpert men så mycket har jag förstått att de är väldigt skygga. I sommar har folk inte badat så mycket vilket gör att de fått mer utrymme. Och i och med att vattenståndet är högre så har de också kommit närmare land.

Ronnie Hollsten, projektledare på Lidköpings kommun och ansvarig för Lockörns vadarstrand.
Ronnie Hollsten, projektledare på Lidköpings kommun och ansvarig för Lockörns vadarstrand. Foto: Thomas Kühnel

Ronnie fortsätter:

– Från projektets sida vill vi inte ha problem med kanadagässen men frågan är hur vi kan minimera mängden? Utmaningen är att gässen tycker om samma ytor som människorna, kortklippta gräsytor. Här har vi dock tittat på lite olika åtgärder och nu planerar vi att sätta upp ett staket på gräsytan.

Ett staket?

– Ja. Gässen behöver tydligen en viss startsträcka och begränsar man möjligheten till en flyktväg med ett staket på rätt ställe är förhoppningen att de kommer flytta. Vi kommer prova oss fram och åtgärda de brister vi upptäcker under vägen. Gässen landar där de tycker det är attraktivt så vi får fortsätta jobba med att göra det så oattraktivt som möjligt.

David Solstorm

När NLT besöker Villabadet är stranden tom på både badare och kanadagäss .
Foto: Thomas Kühnel

Kanadagås

Kanadagåsen blev inplanterad i Sverige under 1930-talet och har sedan dess ökat. 2015-2017 uppskattades det att det fanns cirka 50 000 kanadagäss i Sverige.

Under vintern övervintrar de framförallt längs kusterna i södra Sverige.

Gässen häckar vanligen i öppna sjöar och skärgård men även i parker, jordbruksbygd, myrområden och mindre vattendrag.

Deras föda består främst av gräs och växtdelar.

Källa: Sveriges lantbruksuniversitet

Artikeltaggar

BristerDjur och naturFramnäsLidköpingMiljöRonnie HollstenSkogshyddanVattenVillabadetÅtgärder

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.