Hoppa till huvudinnehållet

Tonåring döms – spred video om skolskjutning på Katedral: ”Allvarligt hot”

Publicerad:
En tonåring från Skara lade ut en film på sociala medier med vapen och texten ”skolkjutning blir”. Han friades vid Skaraborgs tingsrätt för olaga hot, men döms nu vid Göta hovrätt.
En tonåring från Skara lade ut en film på sociala medier med vapen och texten ”skolkjutning blir”. Han friades vid Skaraborgs tingsrätt för olaga hot, men döms nu vid Göta hovrätt. Foto: NN

Tonåringen visade en bild på ett vapen med texten ”skolskjutning blir” i ett inlägg på sociala medier och åtalades vid Skaraborgs tingsrätt för olaga hot men friades.

Hovrätten gör dock en annan bedömning och dömer Skarabon för brott.

”Det är fråga om ett allvarligt hot som fått stora konsekvenser”, skriver hovrätten.

Händelsen inträffade en onsdagsförmiddag i slutet av augusti förra året och kom till polisens kännedom efter att en av rektorerna på Katedralskolan i Skara larmat om en film på Snapchat. Filmen, som var inspelad i en bil, visade hur flera personer uppgav att en skolskjutning skulle inträffa på skolan. Det ska även ha varit vapen synligt på filmen, de visade sig dock vara soft airgun.

Här hotar pojkarna med skolskjutning på Katedral – polisen: ”Snabbt agerande”Katedralskolan efter allvarliga hotet om skjutning: ”Skolan är en trygg plats”Hotade med skjutning på Katedral – nu åtalas han: ”Ville få folk att skratta”

Situationen resulterade i stort polispådrag och de fyra misstänkta – som var mellan 15 och 19 år – kunde snabbt identifieras och omhändertas. En av dem, en pojke i övre tonåren från Skara, åtalades sedermera vid Skaraborgs tingsrätt för olaga hot, men friades.

Domen överklagades till Göta hovrätt som nu gjort en annan bedömning och anser pojken skyldig till brottet.

Polisen var på plats på Katedralskolan i Skara i trygghetsskapande syfte morgonen efter den hotfulla situationen.
Polisen var på plats på Katedralskolan i Skara i trygghetsskapande syfte morgonen efter den hotfulla situationen. Foto: Elin Andersson

Påstod skämt

Skarabon, som lagt ut filmen i sin privata story med 184 följare, har påstått att allt var ett skämt. Han ska även ha lagt ut ett förtydligande i klasschatten att videon var ett skämt. Hovrätten anser dock att han måste ha insett att den initiala videon skulle spridas vidare.

”I vart fall några elever avfärdade inte videon som ett uppenbart skämt utan visade den för rektorn som i sin tur larmade polis, vilket genererade en stor polisinsats. Enligt hovrätten står det klart att hotet varit ägnat att hos elever, rektor och övrig personal på Katedralskolan framkalla allvarlig fruktan för egen säkerhet till person”, skriver hovrätten som dömer pojken för olaga hot.

”Det är fråga om ett allvarligt hot som fått stora konsekvenser”, skriver rätten.

För en vuxen person uppgår straffvärdet till två månaders fängelse, men tanke på Skarabons låga ålder döms han till ungdomsvård.

Artikeltaggar

ÅtalBrott, lag och rättFängelseGöta hovrättHotKatedralskolanOlaga hotSkaraSkaraborgs tingsrättSnapchat

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.