Hoppa till huvudinnehållet

Så mycket kan ökad tid på förskola för 15-timmarsbarn kosta

Publicerad:
Att öka vistelsetiden på förskola för så kallade 15-timmarsbarn kommer med en rejäl kostnad, visar sektor bildnings utredning. En lika stor utmaning med en sådan förändring är att hitta tillräckligt mycket utbildad personal. Arkivbild.
Att öka vistelsetiden på förskola för så kallade 15-timmarsbarn kommer med en rejäl kostnad, visar sektor bildnings utredning. En lika stor utmaning med en sådan förändring är att hitta tillräckligt mycket utbildad personal. Arkivbild. Foto: Håkon Mosvold

9,4 miljoner kronor om året – så stor kan kostnaden bli för att utöka vistelsetiden för så kallade 15-timmarsbarn i förskolan i Lidköpings kommun.

Det visar utredningen som sektor bildning gjort efter en S-motion i fullmäktige i början av året.

I dag erbjuder Lidköpings kommun 15 timmars förskola i veckan för barn till arbetssökande eller föräldralediga, vilket är i linje med lagens krav.

Det finns dock gott om kommuner som valt att erbjuda en längre vistelsetid än så och till den skaran vill Socialdemokraterna att Lidköping ska sälla sig. I en motion till kommunfullmäktige i februari yrkade partiet att kostnader och konsekvenser kopplade till en höjning av gränsen från 15 till 25 timmar skulle utredas skyndsamt.

”Socialdemokraterna vill att barn ska ha större möjlighet att ta del av alla de positiva verkningar som förskolan medför”, skrev S i motionen.

Bemanningsutmaning

Ärendet hamnade hos sektor bildning som nu har sammanställt den utredning som efterfrågats, och av denna framgår att den föreslagna förändringen är kopplad till en rad utmaningar.

En sådan är personalbehovet. För närvarande pågår ett treårigt arbete med att minska barngrupperna för 3–5-åringar vilket i sig fordrar mer personal. Att samtidigt få till ökad vistelsetid för de cirka 400 barn som skulle beröras av förändringen beskrivs som svårt.

”En uppenbar konsekvens är att de som anställs inte är pedagogiskt utbildade då det inte finns förskollärare att anställa”, skriver sektor bildning och konstaterar att detta i så fall kommer att gå ut över verksamhetens stabilitet och kvalitet.

Tillgången på förskollärare är ett bekymmer som inte lär försvinna i brådrasket, men förutsättningarna bedöms ändå vara bättre 2026–2027 när arbetet med mindre barngrupper är genomfört.

Två räkneexempel

När det gäller ekonomin presenterar utredningen två räkneexempel.

I det ena finansieras den utökade vistelsetiden inom befintlig schablon, det vill säga: den peng som en förskola tilldelas per barn förblir oförändrad. Då blir kostnaden 2,8 miljoner kronor för ökad matkostnad samt minskade barnomsorgsintäkter. Det senare bygger på att avdraget för allmän förskola (från hösten året då barnet fyller tre görs ett 15 timmars avdrag på avgiften) av likvärdighetsskäl utökas på motsvarade sätt som vistelsetiden för 15-timmarsbarnen.

I det andra räkneexemplet utökas schablonen motsvarande den ökade vistelsetiden. Då blir kostnadsökningen sammanlagt 9,4 miljoner kronor.

Exempel ett är således klart billigare, men bedöms inte vara ett gångbart alternativ. ”I praktiken är det näst intill omöjligt för förskolorna då det inte finns budgetmässigt utrymme för några fler medarbetare trots att beläggningstiden ökar kraftigt.”

Utrett förut

Utredningen som presenterades för bildningsnämnden är inte den första som har gjorts på området. Så sent som oktober i fjol presenterades en liknande genomgång, då gällande en eventuell utökning till 20 timmar, efter ett medborgarförslag 2021.

Artikeltaggar

FörskolorKommunfullmäktigeLidköpingLidköpings kommunMotionerPolitikSkola och utbildningSocialdemokraternaUtredningar

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.