Hoppa till huvudinnehållet

Restid till nya akuten oroar ambulansen: ”Hoppas de tänker till en extra gång”

Publicerad:
Oron inom ambulanssjukvården i Lidköping är stor inför vad en nedläggning av akuten kommer att innebära, såväl för patienterna men också för dem själva. ”Det är inte bara akuten som försvinner från området utan ambulansen gör det till stor del också” säger Mattias Karlsvärd.
Oron inom ambulanssjukvården i Lidköping är stor inför vad en nedläggning av akuten kommer att innebära, såväl för patienterna men också för dem själva. ”Det är inte bara akuten som försvinner från området utan ambulansen gör det till stor del också” säger Mattias Karlsvärd. Foto: Thomas Kühnel

Även inom ambulanssjukvården i Lidköpingsområdet finns en stark oro för vad nedläggningen av akuten kommer innebära.

Längre restider till Skövde kommer göra att patienter här många gånger får vänta länge innan en ambulans kan vara på plats.

– Det är inte bara akuten som försvinner från området utan ambulansen gör det till stor del också, säger ambulanssjuksköterskan Mattias Karlsvärd.

I dag har ambulansen enligt personalen en inkörningstid på cirka 10 minuter till akuten i Lidköping. Men när patienter framöver ska köras till Skövde blir resvägen 45 minuter – enkel väg.

– Vi blir ju borta en och en halv timme bara i ren restid. Det innebär att det blir väldigt mycket lägre bemannat i närområde, konstaterar Mattias Karlsvärd.

I Lidköping finns det i dag två dygnsambulanser och en dagambulans som går mellan 08-17. Utöver dessa finns det även en sjuktransport.

Hittills har personalen inte heller hört något som pekar på att ambulansen i området kommer få mer resurser. Men resurser ska omdisponeras.

– Det innebär att andra orter i Skaraborg också blir drabbade då det försvinner ambulanser från dem, säger ambulanssjuksköterskan Tommy Peterson.

Essunga största förloraren

De största förlorarna när akuten i Lidköping läggs ner menar han är de som bor i Essunga kommun.

– De har redan i dag dåliga insatstider från ambulans, den enda som ligger nära Essunga är ambulansen i Vara. Målet är att prio ett larm ska nås inom 20 minuter och det har vi svårt att göra redan i dag. Men ska den nu gå till Skövde eller Trollhättan med alla patienter istället för Lidköping så blir det ytterligare ett tidspåslag på en timme på varje uppdrag. Under den tiden finns det inga bilar i närheten.

Jimmy Peterson, är ambulanssjuksköterska i Lidköping, men också skyddsombud. Han ser hur de längre körtiderna till Skövde kommer innebära mer övertid för personalen. Tiden man får ägna på vägen kommer också innebära en inre stress när personer i Lidköpingsområdet blir allvarligt sjuka och ambulansen befinner sig fem mil bort.
Jimmy Peterson, är ambulanssjuksköterska i Lidköping, men också skyddsombud. Han ser hur de längre körtiderna till Skövde kommer innebära mer övertid för personalen. Tiden man får ägna på vägen kommer också innebära en inre stress när personer i Lidköpingsområdet blir allvarligt sjuka och ambulansen befinner sig fem mil bort. Foto: Helene Magnusson

Tommy Peterson är även skyddsombud. I den rollen ser han att en nedläggning av akuten i Lidköping även kommer innebära mer övertid för ambulanspersonalen i Lidköpingsområdet när körtiderna blir längre.

– Det blir en arbetsmiljöfråga med. Det blir en inre stress när man hör att nu händer det något i vårat område och vi kanske är uppe i Våmb på väg från Skövde. Då har vi 40 minuter tills vi är i Lidköping igen. Då får man ju hoppas att någon annan ambulans är närmare, men det vet man ju inte. Alla ambulanser kommer ju få längre transporter.

”Varje minut räknas”

När ambulansen får längre restider och inte kommer finnas i området lika mycket är det framförallt patienter i tidskritiska tillstånd som stroke och sepsis som kan bli hårt drabbade. I vissa fall kan strokepatienter i Lidköpingsområdet behöva behandling i Göteborg. Men de ska då först skjutsas 45 minuter till Skövde, istället för 10 minuter till Lidköping.

– Då börjar vi med att åka fem mil åt fel håll. Sen har vi lika många mil att ta igen när vi ska till Göteborg, och varje minut räknas i de här fallen. Prognosen för de som får en stroke blir betydligt sämre, konstaterar Mattias Karlsvärd.

– Ju längre tid det går med en patient som är svårt sjuk, så blir det ju en sämre prognos. Så enkelt är det. Det kommer bli patientlidande i form av väntan, säger Tommy Peterson.

Ambulanspersonalen ser också att deras jobb kommer att förändras när akuten i Lidköping läggs ner.

Blir ”taxiverksamhet”

– Många inser ju att det här innebär att det kommer bli betydligt mer taxiverksamhet, eftersom vi kommer sitta med en patient i 45 minuter. Folk kommer söka sig till andra jobb, för det här blir en annan typ av arbete. Vi vill ju kunna göra skillnad och det kommer vi göra i mindre utsträckning när vi tiden lägga på att skjutsa folk fram och tillbaka mellan Lidköping och Skövde, säger Mattias Karlsvärd.

– Det känns inte roligt längre, glädjen att gå till jobbet har försvunnit. Vår största farhåga är att personalen inte vill vara med på det här tåget längre och jag har redan hört flera som börjar leta sig om efter annat, säger Jimmy Peterson.

Jimmy Petersons uppmanar nu beslutsfattarna i sjukhusstyrelsen att tänka ett varv extra innan beslutet klubbas den 12 september.
Jimmy Petersons uppmanar nu beslutsfattarna i sjukhusstyrelsen att tänka ett varv extra innan beslutet klubbas den 12 september. Foto: Helene Magnusson

Hans uppmaning till beslutsfattarna i sjukhusstyrelsen är att de verkligen ska tänka ett extra varv innan beslutet tas.

– Man får väl hoppas att det finns kloka individer som inte genomför det här innan de har någon form av backup på plats. Hela kedjan måste fungera innan man stänger ner något. Om primärvården ska ta emot fler patienter så ser jag heller inte riktigt var besparingen ligger i det hela. Man flyttar pengapåsen bara. Folk kommer söka vård oavsett och sjukvård kostar pengar. Vi kan väl bara hoppas att risk- och konsekvensanalysen kan bli en liten ögonöppnare för beslutsfattarna. Jag hoppas att de tänker till en extra gång.

Personalflykt och bristfällig vård – stora risker med att flytta akuten från Lidköping

Artikeltaggar

AmbulanssjukvårdGöteborgLidköpingNälsepsisSjukhusSkaraborgs sjukhusSkövdeSlaget mot sjukhusetStrokeVårdVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.