Hoppa till huvudinnehållet

Läkare anmäler akutstängning till IVO: ”Ökad risk för död samt vårdskador”

Publicerad:
Fem läkare på sjukhuset i Lidköping har IVO-anmält stängningen av akuten. De hoppas nu att myndigheten ska utreda risker och konsekvenser med en stängning ur ett patientsäkerhetsperspektiv.
Fem läkare på sjukhuset i Lidköping har IVO-anmält stängningen av akuten. De hoppas nu att myndigheten ska utreda risker och konsekvenser med en stängning ur ett patientsäkerhetsperspektiv. Foto: Thomas Kühnel

Anmälan är underskriven av fem läkare som är verksamma i Lidköping. De vill att IVO ska utreda risker och konsekvenser med en stängning av akutmottagningen och övrig verksamhet på Skaraborgs sjukhus Lidköping ur ett patientsäkerhetsperspektiv.

”Vi anser att man vid ett sådant avgörande beslut som nedläggning av en fullt fungerande akutmottagning samt medföljande avdelningar måste göra en mycket utförlig risk- och konsekvensanalys i syfte att definiera negativa konsekvenser för patientsäkerheten” skriver de i sin anmälan.

Den risk- och konsekvensanalys som i dag finns och som offentliggjordes den femte september anser läkarna är bristfällig på flera punkter. De menar också att de försökt få en dialog men att deras känsla är att beslutet enbart baseras på ekonomiska kalkyler och att patientsäkerheten inte beaktas över huvud taget.

I exempel listar de också de risker de ser för patient- och vårdskada kopplat till en nedläggning av akut och IVA i Lidköping. Däribland menar de att en den längre resvägen till akuten medför en risk för försämrad överlevnadschans och ökad risk för komplikationer för patienter som inte når sjukhuset i tid. De ser också att det finns en risk för att systemet blir överbelastat om man ska förlita sig på en enda akutmottagning.

En annan aspekt som de lyfter är att patienter blir mindre benägna att söka akutvård på grund av avståndet, vilket kan leda till fördröjd vård, försämrad prognos och ökad risk för komplikationer.

De listar även en lång rad akuta tillstånd där tidsaspekten är viktig:

”Oavsett om det finns en modern, välutrustad akutmottagning i Skövde så hjälper det föga om man inte hinner fram i tid” skriver de och trycker på att nedläggningen av en akut i Lidköping kommer innebära betydande konsekvenser för patientsäkerheten och en klart ökad risk för död samt vårdskador.

Personalflykt och bristfällig vård – stora risker med att flytta akuten från Lidköping

Artikeltaggar

IvoLidköpingPatientsäkerhetSjukvårdSkaraborgs sjukhusSkövdeSlaget mot sjukhusetVårdVård och omsorgVårdskada

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.