Hoppa till huvudinnehållet

Kvänum kök firar 100 år: ”Vi är stolta över vår historia”

Publicerad:
Det första kompletta köket finns bevarat och är med i en historisk tidslinje på Kökets hus, vilket Niklas Efraimsson, vd och ägare, och marknadschef Marie Malmenskog är stolta över. Köket levererades 1927 till grundaren Gustav Johanssons svärföräldrar
Det första kompletta köket finns bevarat och är med i en historisk tidslinje på Kökets hus, vilket Niklas Efraimsson, vd och ägare, och marknadschef Marie Malmenskog är stolta över. Köket levererades 1927 till grundaren Gustav Johanssons svärföräldrar Foto: Åsa Mwansa

I år firar Kvänum Kök 100 år och det firades med fest för inbjudna förra veckan. På söndag är det allmänhetens tur.

– Då bjuder vi in till öppet hus både i fabriken och Kökets hus, säger Niklas Efraimsson, vd.

Genom uppgång, nedgång, världskrig och mekanisering har firman som sedan 1980 heter Kvänum Kök AB levt vidare och utvecklats. I dag har företaget runt 185 anställda, varav 140 jobbar i Kvänum. I 20 renodlade butiker runt om i Norden säljs kök och största marknaden är i Sverige, därefter Norge och Danmark, och lite i Finland. Men företaget levererar till många andra länder också.

– 1971 beställdes ett termitsäkert kök till Irak, berättar marknadschef Marie Malmenskog med ett leende.

Gustav Johansson tillverkade det första kompletta köket till sina svärföräldrar 1927, och delar av det finns bevarat i utställningen i Kökets hus om företagets 100 första år.

Här finns även ett antal anekdoter att ta del av, bland annat från krisen under krigsåren. Gustav tillverkade vävstolar och när han skulle leverera den sista var lagret slut, så han packade ner sin frus och skickade iväg.

Gustav Johansson startade företaget 1923 och hyvelbänken på bilden finns fortfarande kvar.
Gustav Johansson startade företaget 1923 och hyvelbänken på bilden finns fortfarande kvar. Foto: Åsa Mwansa

1948 tog Gustavs son Rune och svärson Göran över firman och drev den fram till 1980, då Runes tre söner tog över.

– De började jobba med varumärkesresan och att lyfta upp varumärket Kvänum till premium, berättar Niklas Efraimsson.

De var också tidiga med renodlade butiker. Tidigare köpte folk sina kök på brädgården där det fanns alla möjliga tillverkare. Det var inte så noga var de kom ifrån. På 1990-talet började de marknadsföra sig i Stockholm.

– Så där har vi byggt varumärket länge. Där är det väldigt hajpat att man ska ha Kvänum. Det är inget kök man river ut, utan det sitter kvar och det håller stilen, säger Marie.

Ryktet spred sig och när Turning Torso skulle byggas i Malmö var det en HSB-chef som absolut ville ha Kvänum. Det var ett jätteprojekt och en milstolpe 2009 för företaget som i vanliga fall jobbar mer mot mindre projekt och privata bostäder.

– Över 140 lägenheter. Vi fick bygga ut vårt lager då, men det är vi ju tacksamma för idag. De ville ha det hållbart. Det fanns inga räta linjer i de här lägenheterna, så det var speciellt att sätta in fast inredning, säger Marie.

Efraimssons tog över

När de tre bröderna i sin tur närmade sig pensionsåldern var ingen av deras barn intresserade. Då fick Niklas och Magnus Efraimsson frågan om att köpa företaget, och gjorde så 2014. De hade nio år tidigare tagit över Vedum Kök och Bad efter sin far, och hade även jobbat där i många år innan dess.

Niklas Efraimsson blev vd för Kvänum.

– Här är vi stolta att vi har vår historia. Vi gör kök som håller länge. Vi har kunder som har kök som är 50 år gamla som undrar om de kan byta ett gångjärn, eller laga något. I många fall har vi reservdelar eller ersättningsprodukter kvar, säger han.

Bland kunderna finns kändisar, artister, stjärnkockar och kungligheter.

Albin Carlsson jobbar på specialavdelningen, här med en liknande stege för högskåp som han bland annat har tillverkat till Miriam Bryant.
Albin Carlsson jobbar på specialavdelningen, här med en liknande stege för högskåp som han bland annat har tillverkat till Miriam Bryant. Foto: Åsa Mwansa

När pandemin kom var farhågorna stora. Det blev tomt i butikerna. Men åren 2020-2022 blev istället de bästa i företagets historia. När ingen kunde resa var det många som gjorde om hemma.

Förra året blev det så ett fullskaligt krig i Ukraina och en nedgång förväntades inför 2023. Även om Kvänum varken har kunder eller leverantörer i Ukraina och Ryssland påverkas verksamheten av större konkurrens om träråvara från bland annat Sverige.

– Men under första halvåret hade vi nästan samma siffror som 2022. Så det var först i slutet av våren vi märkte att vi inte har 100 procent beläggning längre. Men vi har fortfarande bra att göra, även nu i höst. Det är tillbaka på mer normala nivåer, säger Niklas.

Ingen nervositet

Han förväntar sig en dip nästa år, men ser ljust på framtiden.

– Jag har jobbat i branschen i drygt 30 år, vi blir inte nervösa för vad som helst. Vi har varit med ett tag, men följer med spänning det som händer på bostadsmarknaden, både nyproduktion och bostadspriserna. Det hänger ju ihop allting.

Även historien hänger ihop. Niklas föräldrar byggde ett nytt hus 1974 och köpte då ett Kvänumskök. Två veckor innan inflyttning brann det ner, så han fick köpa ett till.

– Han tyckte att det var lite roligt när vi tog över och sa ”Jag köpte kök på 70-talet och ni köpte hela företaget”.

Den anrika hyvelbänken står i entrén till Kvänum Kök AB och kan ses av allmänheten på söndag.
Den anrika hyvelbänken står i entrén till Kvänum Kök AB och kan ses av allmänheten på söndag. Foto: Åsa Mwansa
Det mesta görs från scratch till varje enskild beställning, bland annat från rökta ekplankor.
Det mesta görs från scratch till varje enskild beställning, bland annat från rökta ekplankor. Foto: Åsa Mwansa
Mikael Good monterar bland annat lister efter bestämda mått.
Mikael Good monterar bland annat lister efter bestämda mått. Foto: Åsa Mwansa
I fabriken finns en utställning med företagets alla typer av design på skåpsluckor.
I fabriken finns en utställning med företagets alla typer av design på skåpsluckor. Foto: Åsa Mwansa
I år har företaget koncentrerat sig på 100-årsjubileet, men förra året lanserades ett nytt kök.
I år har företaget koncentrerat sig på 100-årsjubileet, men förra året lanserades ett nytt kök. Foto: Åsa Mwansa
I Kökets hus finns både klassiska och moderna kök uppmonterade i utställningen.
I Kökets hus finns både klassiska och moderna kök uppmonterade i utställningen. Foto: Åsa Mwansa

Artikeltaggar

ButikerHistoriaHSBKvänumLägenheterMiriam BryantNäringslivTurning TorsoUtställningarVara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.