Hoppa till huvudinnehållet

Gartman Blom (M) lämnar politiken – avgår som kommunalråd

Publicerad:
Ulrika Gartman Blom (M) berättade under fredagen att hon lämnar politiken.
Ulrika Gartman Blom (M) berättade under fredagen att hon lämnar politiken. Foto: Sören Turesson

Lidköpings kommunalråd Ulrika Gartman Blom (M) lämnar politiken.

I ett öppet brev skriver hon anledningen: ”Jag förstår inte varför vissa politiker drivs av att hitta fel och ’sätta dit’ andra”.

Så här skriver Ulrika Gartman Blom i det öppna brevet:

För ett år sedan ägnade jag all min vakna tid åt att möta Lidköpingsborna inför valet. Jag stod långt ned på Moderaternas valsedel och hade fram till då knappt tänkt tanken på att bli politiker.

När Moderaternas dåvarande förstanamn avgick, fick jag frågan om att bli partiets nya förstanamn. Jag svarade ja med några veckor kvar till valdagen. Och ett enigt parti slöt upp bakom mig.

Jag har under senare år haft ett ”vanligt jobb”, i familjeföretaget, och har ett stort engagemang för idrott och föreningsliv. Jag kände direkt ett starkt stöd från många lidköpingsbor i min nya roll.

Många av samtalen med lidköpingsborna handlade om en önskan om förnyelse i den lokala politiken. Allt gammalt skulle belysas med nya friska ögon och ge Lidköping nya tankesätt. Valkampanjen var verkligen kul och gav mycket energi både till mig och hela det moderata laget i Lidköping.

Vi gick starkt framåt i kommunvalet och jag fick flest personröster av alla i Lidköping. Jag blev personvald till kommunfullmäktige från plats 49 på valsedeln! Efter årsskiftet tillträdde jag som Lidköpings första kvinna på posten som kommunstyrelsens ordförande. Det måste vara något slags rekord i att gå från helt okänd icke-politiker, till att bli kommunens högsta politiker på så kort tid.

Visst fanns det frågetecken om att satsa på mig som fullkomlig politisk nykomling. Mitt möte med den politiska verkligheten har stundtals varit tufft. Jag var såklart helt oerfaren i att leda kommunstyrelsens möten. Mycket som var självklart för andra var okänt för mig. Den politiska kulturen, med sina bra och dåliga sidor, var något helt nytt för mig.

Så även om alla ska få vara nya på jobbet en stund, har jag full förståelse för att jag har blivit ifrågasatt.

Men det finns också mycket som jag inte har förståelse för.

Jag förstår inte varför vissa politiker drivs av att hitta fel och ”sätta dit” andra, i stället för att bidra konstruktivt. För mig är det obegripligt varför man inte vill varandra väl. Det här handlar inte om traditionella politiska motsättningar partier emellan, eller den politiska retoriken. Det här handlar om en tråkig kultur som återfinns inom både mitt och andra partier, åtminstone i Lidköping.

Lidköping har en tradition av starka politiker, där förväntan är att kommunalrådet på stående fot ska ge klara besked om stort som smått. Jag vill stå för något annat. Lidköping har en organisation med högt kvalificerade chefer och medarbetare, som verkligen är experter på det de arbetar med. Vi ska lyssna på varandra. Men från andra politiker har jag många gånger fått höra att vi politiker varken kan eller ska lita på tjänstepersonerna. Med den inställningen bygger man inte ett lag, där alla vill gå åt samma håll.

Jag ville först inte tro det, men det är även en extra uppförsbacke att vara kvinna i en traditionellt mycket manlig miljö. Särskilt när jag har önskat förnya arbetssätt.

Jag vet att flera som varit med länge i politiken i Lidköping saknar förtroende för mig och min förmåga att lösa uppdraget som kommunstyrelsens ordförande. Med tiden har även mitt förtroende för vissa av dem vissnat. Därför har jag bestämt mig för att lämna alla mina politiska uppdrag i Lidköpings kommun.

Mitt engagemang för Lidköping och för de politiska idéer jag tror på finns kvar. Jag är fortsatt medlem i mitt parti. Och vem vet, kanske finns det möjlighet att återkomma i andra politiska roller i framtiden?

Imorgon lördag står jag på torget tillsammans med lidköpingsborna i kampen för att bevara akutsjukhuset i Lidköping. Den frågan kommer jag fortsätta vara engagerad i, men framöver på andra sätt än som kommunstyrelsens ordförande.

Avslutningsvis vill jag tacka de politiker, tjänstemän och invånare som varit ett stöd för mig och jag önskar Lidköpings kommun ett stort lycka till vidare. Lidköping är fantastiskt!

Ulrika Gartman Blom

Avgående kommunalråd (M) och ordförande för kommunstyrelsen i Lidköping.

Därför slutar kommunalrådet: ”Man ska jobba tillsammans och inte totalsåga varandra”Partiet om Gartmans avhopp: ”Moderaterna i Lidköping går en tuff tid till mötes”Kommunalrådets avhopp en överraskning för Pär Johnson (L): ”Var inte beredd på det”

Artikeltaggar

KommunfullmäktigeKommunstyrelsenKulturLidköpingLidköpings kommunModeraternaNöje/KulturPolitikUlrika Gartman Blom

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.