Hoppa till huvudinnehållet

Röd tråd guidar besökarna genom föreningens utställning: ”Tycker om det här”

Publicerad:
Kerstin Hamberg och Lisette Arvidsson Urbanke förbereder entrén till utställningen.
Kerstin Hamberg och Lisette Arvidsson Urbanke förbereder entrén till utställningen. Foto: David Solstorm

Rackeby-Skalunda är en aktiv hembygdsförening. Till helgen laddar de inför utställningen ”Härvan” eller konsten att följa en tråd.

– More is more. Vi tycker om att göra utställningar och då blir det mycket, säger Kerstin Hamberg.

Redan i entrén möts man av en hemsnickrad soffa från Snickartorpet i Järna och en uppsättning av den välkända Rackebydräkten.

Kerstin Hamberg och Lisette Arvidsson Urbanke håller på att hänga upp en bonad ovanför soffan. Mycket till utställningen som hålls i helgen är redan på plats, men det är ändå skönt att det är ett par dagar kvar, menar Kerstin.

– I vanliga fall brukar folk säga att ”less is more” men här tycker vi bättre om ”more is more”. Vi tycker om att göra utställningar och då blir det fort mycket.

Och det syns.

Genom hela utställningen löper en röd tråd, bokstavligt talat. Tråden ska guida besökarna och på vägen passerar man olika teman med många alster. Desto mer man tittar ju mer ser man.

I utställningen ryms också en mängd olika tekniker som knyppling, näversöm, finnväv och pinnspets.

Ann-Marie Hjalmarsson förbereder den röda tråden vid knyppeldynan.
Ann-Marie Hjalmarsson förbereder den röda tråden vid knyppeldynan. Foto: David Solstorm
Rackebydräkten i olika storlekar. Ann-Marie Hjalmarsson sydde dockans dräkt till dottern när hon var liten.
Rackebydräkten i olika storlekar. Ann-Marie Hjalmarsson sydde dockans dräkt till dottern när hon var liten. Foto: David Solstorm
En knyppeldyna med ett antal knypplade spetsar.
En knyppeldyna med ett antal knypplade spetsar.

Allt i utställningen kommer från bygdens medlemmar och utställningen startade med Jan Hambergs mor Ina Hambergs syskrin. Under en fest kom syskrinet på tal och då kläcktes idén om en utställning med textiltema.

Textilierna är inte bara saker, utan allt kommer med en historia. Det dyker upp många minnen och medlemmarna i föreningen berättar gärna och kommer också finnas på plats i helgen för att berätta för besökarna.

”Var livrädd”

Jan berättar historien om dockan Tusse, som finns i en barnsäng tillsammans med sina kompisar.

– Tusse var borta i 70 år, men så hittade vi den i mammas bostad. Huvudet fick vi sy dit igen efter att ett barn från Tyskland, som bodde hos oss, slitit av det. Hon hade upplevt kriget och var livrädd för flygplan.

En barnsäng full med dockor. Tusse, den slitna dockan längst ned i bild med gult huvud var försvunnen i 70 år innan den kom fram igen.
En barnsäng full med dockor. Tusse, den slitna dockan längst ned i bild med gult huvud var försvunnen i 70 år innan den kom fram igen. Foto: David Solstorm

Efter att den röda tråden passerat den stora salen och caféet med hembakat fortsätter den ner i källaren till biblioteket. Här ska deltagarna få prova på en stickmaskin.

Innanför biblioteket ligger slutligen vävrummet med föreningens 13 vävstolar. Och frågar man snällt så får man nog prova på att väva också.

Utställningen arrangeras av Rackeby-Skalunda bygdeförening och fornminnesföreningen Rackeby Skalunda och pågår fredag, lördag och söndag.

Ina Hambergs syskrin som inspirerade till årets utställning, ”Härvan” eller konsten att följa en tråd.
Ina Hambergs syskrin som inspirerade till årets utställning, ”Härvan” eller konsten att följa en tråd. Foto: David Solstorm
Monica Rundqvist med en knypplad brudkrona som använts vid två bröllop inom familjen.
Monica Rundqvist med en knypplad brudkrona som använts vid två bröllop inom familjen. Foto: David Solstorm

Artikeltaggar

Nöje/KulturRackebySkalunda distriktUtställningar

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.