Hoppa till huvudinnehållet

Nilsson hårt ansatt på sociala medier – så kan drabbade politiker få hjälp: ”Ett extremt läge”

Publicerad:
Tonläget är skarpt i kommentarsfält som berör kommande besparingar på Skaraborgs sjukhus. Inte minst kopplat till en nedläggning av akutmottagningen och IVA i Lidköping. Många gånger har man också gått till personliga angrepp mot enskilda personer i sjukhusstyrelsen.
Tonläget är skarpt i kommentarsfält som berör kommande besparingar på Skaraborgs sjukhus. Inte minst kopplat till en nedläggning av akutmottagningen och IVA i Lidköping. Många gånger har man också gått till personliga angrepp mot enskilda personer i sjukhusstyrelsen. Foto: Annika Byrde

Sjukhusstyrelsens politiker har den senaste tiden fått hård kritik inför det väntade beslutet som bland annat innebär en nedläggning av akuten och IVA i Lidköping.

I vissa fall har det gått till rena personangrepp i sociala medier, vilket partierna ser allvarligt på. Däribland Centerpartiet som nu ryter ifrån.

– Man måste kunna skilja på sak och person, säger Centerpartiets distriktsordförande Pernilla Johansson som får medhåll av distriktsordföranden Patrik Björck (S).

Den 12 september ska sjukhusstyrelsen fatta det slutgiltiga beslutet om strukturella förändringar för hela Skaraborgs sjukhus. Missnöjet är påtagligt. På lördag hålls en demonstration i Lidköping dit människor från hela Skaraborg väntas ansluta.

På sociala medier är tonläget också hårt och ofta riktat mot de högst ansvariga politikerna i sjukhusstyrelsen, däribland ordföranden Anna-Karin Skatt (S) och vice ordföranden Frida Nilsson (C).

Att Frida Nilsson själv är boende i Lidköping, där det väntade beslutet kommer innebära en nedläggning av akut och IVA, har gjort att hon blivit extra ansatt menar Centerpartiets distriktsordförande Pernilla Johansson.

– Det är ett tufft läge och det är tragiskt att en politiker också blir utsatt som person i en sådan här fråga.

Centerpartiets distriktsordförande Pernilla Johansson stöttar och står bakom sin partikollega i sjukhusstyrelsen Frida Nilsson som varit hårt ansatt på sociala medier. ”Det är klart att det är tufft, och för hennes familj är det jättetufft” säger hon.
Centerpartiets distriktsordförande Pernilla Johansson stöttar och står bakom sin partikollega i sjukhusstyrelsen Frida Nilsson som varit hårt ansatt på sociala medier. ”Det är klart att det är tufft, och för hennes familj är det jättetufft” säger hon. Foto: Malin Bring

Extra känsligt blir det när man som politiker ska ta beslut i vårdfrågor.

– Sjukvård upprör alltid människor. Jag förstår att man blir ledsen och upprörd när allting inte blir som man vill, men man måste förstå att det är vanliga människor som sitter i politiken och som vill det bästa för alla våra medborgare.

Hur har ni som parti kunnat stötta Frida Nilsson?

– Känner man sig hotad så kan man via partiet naturligtvis få någon form av skydd. Jag som distriktsordförande stöttar henne och står bakom henne, och det är vi många som gör.

Har det förekommit några direkt hot?

– Det kan jag inte uttala mig om, men tonläget är skarpt.

Hur tufft har det varit för henne?

– Det är klart att det är tufft, och för hennes familj är det jättetufft. Barnen läser om hur deras mamma blir ansatt, det är klart att det är oerhört påfrestande för familjen. Det är det som gör mig ont i hjärtat, att man inte ser hur illa man gör människor när man agerar såhär.

De tre som fått möta pressen vid otaliga tillfällen kopplat till de kommande besparingarna på Skaraborgs sjukhus är sjukhusstyrelsens vice ordförande Frida Nilsson (C), ordföranden Anna-Karin Skatt (S) och sjukhusdirektör Stellan Ahlström.
De tre som fått möta pressen vid otaliga tillfällen kopplat till de kommande besparingarna på Skaraborgs sjukhus är sjukhusstyrelsens vice ordförande Frida Nilsson (C), ordföranden Anna-Karin Skatt (S) och sjukhusdirektör Stellan Ahlström. Foto: Anneli Malm

Socialdemokraternas distriktsordförande Patrik Björk kommenterar inte enskilda personer eller situationer i ett vad han kallar ett ”akut läge”.

– Det är en rekommendation som vi fått, bland annat från säkerhetspolisen. Men generellt är det fruktansvärt när man som politiker i sin demokratiska gärning utsätts för hot och hat. Det skadar demokratin och är ett växande problem. Men det är klart så att om man tar tuffa eller kontroversiella beslut så finns det en risk att det här eskalerar, tonläget är generellt sett hårdare, säger han.

Säkerhetschefen om läget

På Skaraborgs sjukhus ställdes i förra veckan det planerade öppna huset på den nya akuten i Skövde in. Det skarpa tonläget var inte grunden till beslutet, men fanns med i den totala bedömningen. Hur man rent säkerhetsmässigt jobbar kring de personer som deltar i beslutet om strukturella förändringar på Skaraborgs sjukhus vill Lena Brodén som är säkerhetsansvarig inte kommentera.

– Vilka åtgärder vi tar till säkerhetsmässigt, vare sig det gäller verksamheter eller personer, det kommenterar inte vi.

Lena Brodén, säkerhetschef Skaraborgs sjukhus Skövde, kommenterar inte vilka eventuella säkerhetsåtgärder som vidtagits kopplat till det hårda tonläget gentemot såväl sjukhusdirektör som politiker.
Lena Brodén, säkerhetschef Skaraborgs sjukhus Skövde, kommenterar inte vilka eventuella säkerhetsåtgärder som vidtagits kopplat till det hårda tonläget gentemot såväl sjukhusdirektör som politiker. Foto: GARBIS_SARAFIANN

Klart är dock att vid sjukhusstyrelsens senaste presskonferens fanns Securitasvakter på plats. Men det är inget som direkt sticker ut menar Lena Brodén.

– Vi har ständig bevakning med säkerhetsvakter på sjukhuset, och det händer att de närvarar runt möten. Det är inte helt ovanligt, säger hon.

Har ni sett någon förändring i säkerhetsläget runt personerna i sjukhusstyrelsen?

– Det jag kan säga är att det är ett höjt tonläge i sociala medier. Vi följer och ser vad som skrivs och tar ställning och gör bedömningar utefter det. Men politikerna har uppdrag som inte bara är kopplade till sjukhuset, så de har en säkerhetsfunktion i sina respektive partier. Det är dessa som kopplas in först och främst.

Vet du om personer i sjukhusstyrelsen och sjukhusdirektören har fått ta emot direkta hot?

– Det är inget som är känt för mig.

Det skarpa tonläget är dock något som Centerpartiet ser som problematiskt, såväl för personerna som utsätts, men också för framtiden.

– Jag gillar engagemanget, men man får också fundera över hur man engagerar sig. Att få nya politiker efter sådana här saker, det är nog många som drar öronen åt sig och tänker att det där vill jag inte utsätta mig för. Sen är det här ett extremt läge, men jag tror att alla inom politiken någon gång blir ansatta som människor. Ofta är det hanterbart, men här blir det tufft, konstaterar distriktsordföranden Pernilla Johansson (C).

Artikeltaggar

Anna-Karin SkattÅtgärderCenterpartietFrida NilssonLidköpingPatrik BjörckPernilla JohanssonPolitikSkaraborgSkaraborgs sjukhusSlaget mot sjukhusetSociala nätverkSocialdemokraternaStellan Ahlström

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.