Hoppa till huvudinnehållet

Lidköpings politiker vill se över vårdsamverkan – även utan akut: ”Total enighet”

Publicerad:
En utredning om förutsättningarna om vårdsamarbete mellan Lidköpings kommun och Västra Götalandsregionen ska påbörjas, menar politikerna i kommunen – oavsett signaler om att en akutmottagning inte skulle ingå i konceptet eller inte.
En utredning om förutsättningarna om vårdsamarbete mellan Lidköpings kommun och Västra Götalandsregionen ska påbörjas, menar politikerna i kommunen – oavsett signaler om att en akutmottagning inte skulle ingå i konceptet eller inte. Foto: Sören Turesson

Ledande politiker i Lidköping är överens.

De vill gå vidare med att undersöka om kommun och region kan driva vård i gemensamt bolag – även om akutvård inte ingår.

Det var i en artikel i NLT som ordföranden i Västra Götalandsregionens strategiska hälso- och sjukvårdsnämnd, Janette Ohlsson (S) kom med ett uttalande som hade stor betydelse för politikerna i Lidköpings kommun.

Hon menade att om regionen och kommunen ska undersöka förutsättningarna för en ny oprövad modell för vårdsamverkan genom exempelvis ett vårdbolag, så kan inte akutverksamhet ingå i den – utan enbart planerad vård.

Uttalandet kan tyckas vara en dolkstöt i hjärtat för politikerna i kommunstyrelsen, då syftet med att bilda ett vårdbolag skulle vara att försöka behålla en akutmottagning i Lidköping.

Kommunstyrelsen i Lidköping vill fortsätta en utredning om vårdsamverkan med regionen – även om signaler från en av regionens högre politiker visar att en akutmottagning inte är aktuell i ett sådan samarbete. Från vänster i bild: Pär Johnson (L), Mats Joräng (M), Tommy Larsson (KD), Roberth Andersson (SD).
Kommunstyrelsen i Lidköping vill fortsätta en utredning om vårdsamverkan med regionen – även om signaler från en av regionens högre politiker visar att en akutmottagning inte är aktuell i ett sådan samarbete. Från vänster i bild: Pär Johnson (L), Mats Joräng (M), Tommy Larsson (KD), Roberth Andersson (SD). Foto: Thomas Kuhnel

Är det alls någon idé att utreda förutsättningarna efter det uttalandet?

Frågan ställdes till kommunstyrelsen under onsdagens pressträff.

– Vi har haft ett möte om det här och det är total enighet att vi ska gå vidare, svarar Pär Johnson (L), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Gustav Edvinsson (S), oppositionsråd, förklarar varför idén trots allt är värd att genomlysas i en förstudie.

– Visst det är ett avbräck när det blir så tydligt att akuten inte är med i paketet. Men kommundirektören har fått ett uppdrag att se på förutsättningarna och jag kan tänka mig att lyssna till vad hon återkommer med, sedan får man ta ställning vidare efter det, säger han.

Endast ett enskilt uttalande

Frida Nilsson (C) och Pär Johnson (L) menar att det går att hitta fler samarbetsformer som kan vara intressanta än bara akuten.

– Det primära är att få en heltäckande hälso- och sjukvård i Lidköping. Vad enskilda politiker i regionen har sagt, spelar ingen roll, säger Pär Johnson.

Regionen borde se att Lidköpings kommuns utsträckta hand är en möjlighet, menar Tommy Larsson (KD).

– Hur ska regionen komma till rätta med alla underskott? Samverkan med kommuner borde vara en intressant lösning för att komma framåt.

Lidköping går vidare med förslaget – vill driva akutsjukhus ihop med regionen

Detta har hänt

Kommunstyrelsen i Lidköping har gett kommundirektören i uppdrag att genomföra en fördjupad analys och utreda förutsättningarna för att genomföra en förstudie – om att kunna driva bland annat akutsjukhuset i Lidköping tillsammans med regionen.

I juli skickades en skriftlig framställan skickats till regionstyrelsen i Västra Götalandsregionen, undertecknat av Ulrika Gartman Blom (M), kommunstyrelsens ordförande och Ulrika Strandroth Frid, kommundirektör. I framställan vill kommunen att regionen medverkar i en fördjupad analys avseende sjukvården i Lidköping. Detta för att undersöka möjligheterna att skapa en liknande samverkansmodell som Tiohundra i Norrtälje.

Regionen har ännu inte formellt sagt ja till att medverka till en förstudie, men har informellt ställt sig positiva till idén, enligt Pär Johnson (L), som driver frågan i kommunstyrelsen i Lidköpings kommun.

Artikeltaggar

LidköpingLidköpings kommunSlaget mot sjukhusetSocialdemokraternaVårdVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.