Hoppa till huvudinnehållet

Stjärnornas framfart banar väg för nya drömmar: ”Finns inga spärrar”

Publicerad:
Patrik Gustafsson är utvecklingsansvarig för 15-19-åringar i Lidköpings FK.
Patrik Gustafsson är utvecklingsansvarig för 15-19-åringar i Lidköpings FK. Foto: Thomas Kühnel

Gustaf Norlin och Axel Lindahl har gått i bräschen.

Nu fortsätter Lidköpings FK:s arbete med att forma nya allsvenska spelare.

– Klubbarna tittar på oss, då de vet att vi är en välutbildad klubb, säger Patrik ”Plätta” Gustafsson, utvecklingsansvarig i LFK.

Med rubriken ”Plantskolan Lidköpings FK – elitspelarna om vägen till framgång” kunde ni förra veckan ta del av ett längre reportage i NLT, där Gustaf Norlin, Elias Lindell och Emilio Reljanovic delgav sina tankar kring den plantskola som LFK har blivit. Tillsammans med Axel Lindahl, Oscar Lennerskog och Hugo Tilly bildar de nu en sextett spelare som hör hemma inom elitfotbollen.

– För det första blir jag väldigt glad och stolt över dem. De är ju där av en anledning, det är väldigt målmedvetna killar allihop, säger Patrik ”Plätta” Gustafsson, som under sina år som huvudtränare för LFK:s herrlag hann träna alla de nämnda spelarna.

Var det någon som stack ut, som du tydligt såg att han kommer gå långt?

– Man såg när Gustaf Norlin kom till Skövde att han var precis lika bra där, i den omgivningen, som han var hos oss. Då förstod man att det inte kommer sluta där, säger ”Plätta” och fortsätter:

– Hugo Tilly har också extrema egenskaper och en unik spelstil. Oavsett om Oddevold går upp eller inte så tror jag inte att han spelar i division 1 så länge till.

”Växer så det knakar”

När Patrik Gustafsson i början av 2022 tog sig an rollen som utvecklingsansvarig för 15-19-åringarna hade LFK runt 110 spelare i det åldersspannet. Nästa år kommer den siffran krypa över 200-strecket.

– Vi växer så det knakar. Vi har en struktur, en röd tråd, som vi lever efter och vi ser vilken utveckling vi har på våra ungdomslag.

Här ser ni Patrik Gustafsson tillsammans med en av de allsvenska spelarna, Axel Lindahl (nummer 11 på tröjan), under tiden de kamperade ihop i LFK.
Här ser ni Patrik Gustafsson tillsammans med en av de allsvenska spelarna, Axel Lindahl (nummer 11 på tröjan), under tiden de kamperade ihop i LFK. Foto: Sören Turesson

Att Lidköpings FK också har lyckats få fram de där stjärnorna, de som numera kan leva på sin fotboll, skapar förstås hopp för de ungdomar som drömmer om just det livet.

– Det hjälper mycket att kunna ha de här killarna som förebilder. För fem-sex år sedan var de i samma situation som våra ungdomar är och nu går det att se dem på tv. Det visar att det inte finns några spärrar, säger Patrik Gustafsson.

Artikeltaggar

Axel LindahlElias LindellEmilio ReljanovicFotbollGustaf NorlinHugo TillyLidköpings FKOscar LennerskogPatrik Gustafsson

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.