Hoppa till huvudinnehållet

Tidigare anställda på Sparlunds vittnar om felaktiga löner: ”Satt det i system”

Publicerad:
Sparlunds Buss och Taxi är inbegripet i centrala förhandlingar med facket gällande brott mot kollektivavtalet.
Sparlunds Buss och Taxi är inbegripet i centrala förhandlingar med facket gällande brott mot kollektivavtalet. Foto: Arkivbild

Felaktiga löner, utebliven övertidsersättning och komptimmar som försvinner. Tidigare chaufförer på Sparlunds Buss och Taxi i Grästorp anklagar företaget för att snuva anställda på pengar de har rätt till.

– De har satt detta i system, säger Johan Gillgren som anser sig berövad stora summor.

Transportarbetareförbundet bekräftar att man driver flera ärenden mot företaget gällande brott mot kollektivavtalet men är förteget om såväl omfattning som detaljer.

I Johan Gillgrens fall, där fackförbundet Unionen förhandlar med Sparlunds, handlar det om semester- och övertidsersättning som han anser sig ha rätt till och inte har fått ut.

Sparlunds menar å sin sida att det är Johan Gillgren som är skyldig företaget pengar. Man pekar dels på ersättning för bilförmån då han tagit företagets bil hem på kvällarna, dels på ett för stort antal utbetalda timmar.

– Men det fanns en överenskommelse om att jag skulle ha bilen hemma för att kunna ta extrakörningar. Jag har suttit jour utan jourpeng och sparat många mil åt företaget, säger Johan Gillgren som uppger att han överväger att begära företaget i konkurs.

Många drabbade

Johan Gillgren menar att han bara är en i en lång rad anställda och tidigare anställda som drabbats av lönefel och påhittade skulder, inte minst i samband med att de slutat. Det blev han än mer övertygad om efter att ha medverkat i en artikel i Bohusläningen som var först med att rapportera om situationen.

Johan Gillgren har lämnat taxiyrket och är nu i stället verksamhetsutvecklare på Vuxenskolan, men tvisten med tidigare arbetsgivaren Sparlunds Buss och Taxi är i skrivande stund ännu inte avslutad. Arkivbild.
Johan Gillgren har lämnat taxiyrket och är nu i stället verksamhetsutvecklare på Vuxenskolan, men tvisten med tidigare arbetsgivaren Sparlunds Buss och Taxi är i skrivande stund ännu inte avslutad. Arkivbild. Foto: Åsa Mwansa

– Massor med gamla chaufförer som har fordringar har hört av sig. Företaget har satt detta i system.

Samma uppfattning har en annan tidigare anställd som vill vara anonym.

– Det är inte bara några få – det är jättemånga av de anställda. Det är så det fungerar, säger personen.

En tredje person som varit anställd av företaget ger stöd åt bilden.

– Lönen stämde aldrig, säger personen som upplever att det finns ett stort mörkertal i fråga om drabbade.

– Det är många som inte orkat driva sin sak.

”Inte följt kollektivavtalet”

Ett antal har dock vänt sig till Transportarbetareförbundet för att få hjälp. Hur många vill fackförbundet inte uppge och ej heller hur mycket pengar det handlar om, detta med hänvisning till att förhandlingar pågår.

– Det enda jag kan säga är att vi har ärenden som har gått till central förhandling, säger Skaraborgsordföranden Jerry Walthéreson.

Men kan du säga något om vad det handlar om? Vari består oegentligheterna?

– Utan att gå in på några detaljer har vi uppmärksammat att det har förekommit att man inte har följt kollektivavtalet och det är det som förhandlingarna har handlat om.

Hur längre problemen pågått har Jerry Walthéreson ingen uppfattning om. Själv nåddes han av de första signalerna i slutet av förra året, då fackliga representanter var på plats och hade möten med de anställda. Sedermera, under våren, bildades en lokal klubb för att komma tillrätta med det som inte fungerat, men nu ligger frågan alltså på central nivå med Transport på ena sidan och Biltrafikens arbetsgivareförbund på den andra.

Västtrafik gör revision

En av Sparlunds uppdragsgivare är Västtrafik. Som ett av elva företag ingår Sparlunds i stort avtal om serviceresor och anropsstyrd trafik och där är ett av villkoren är att kollektivavtal ska följas.

Turbulensen kring Sparlunds har inte gått Västtrafik förbi, uppger Åsa Björk, kommunikationsansvarig för anropsstyrd trafik.

– Ja, vi känner till dessa klagomål och agerar i enlighet med de rutiner som finns reglerat i vårt avtal, vilket innebär att vi hanterar det i samband med höstens revision.

Revisionen är en årlig kontroll som görs för att säkerställa att villkoren i avtalet efterlevs och en sådan planeras alltså inom en snar framtid.

– Västtrafik har även möjlighet att kontrollera genom stickprov på förekommen anledning under hela avtalsperioden, säger Åsa Björk.

Vad kan följderna för företaget bli om det skulle visa sig att man inte har följt kollektivavtalet?

– Enligt avtalet har Västtrafik rätt att tilldela varning och begära rättelse, utkräva vite eller utfärda andra sanktioner vid avtalsbrott eller vid bristande fullgörelse av villkoren i avtalet. En uppsägning är sista steget i en sådan process, säger Åsa Björk.

Tillbakavisar anklagelser

Sparlunds vd Frida Sparlund uppger för NLT att det är 7 av sammanlagt 130 medarbetare som vänt sig till facket, men avstår i övrigt från att kommentera de frågor som ställs.

I en artikel i Bohusläningen har hon dock tillbakavisat anklagelserna från tidigare anställda och framhållit att företaget följer kollektivavtalen.

De förhandlingar som pågår, berättar hon i Bohusläningens artikel, avser anställda som kört sin tjänstebil till och från jobbet utan att ha redovisat detta för företaget.

– De är anställda som bor flera mil bort och det blir därför stora kostnader för företaget, säger hon till tidningen och förklarar att dessa kostnader har korrigerats på löner i efterhand.

Hon uppger vidare för Bohusläningen att ”företaget inte kan betala löner som är under förhandling, men att de korrekta lönerna kommer betalas när förhandlingarna avslutas”.

När det gäller Johan Gillgrens fall pekar hon på felaktigheter i redovisningen av körningar som bakgrund till förhandlingen.

Artikeltaggar

ArbeteAvtalBussarGrästorpKollektivavtalLönerNLT granskarSvenska TransportarbetareförbundetTrafikUnionenVästtrafik

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.