Hoppa till huvudinnehållet

Rekordmånga väntas manifestera för sjukhuset: ”Folk är redigt förbannade”

Publicerad:
Emma Larsson tog täten i våras när det senast hölls en manifestation för sjukhuset. Hon räknar med att 10 000 människor tågar i centrala Lidköping på lördag.
Emma Larsson tog täten i våras när det senast hölls en manifestation för sjukhuset. Hon räknar med att 10 000 människor tågar i centrala Lidköping på lördag. Foto: Thomas Kühnel

Ännu lever hoppet för sjukhuset i Lidköping – även om allt talar för en omfattande nedmontering.

Runt 10 000 människor väntas närvara i helgens manifestation.

– Det kommer bli rekord, säger Emma Larsson, en av initiativtagarna för manifestationen.

Grästorpsbon Emma Larsson, tidigare undersköterska, har ett flertalet gånger varit med och arrangerat demonstrationer och manifestationer i hopp om att bevara sjukhuset i Lidköping.

På lördag är det dags igen där läkare och lokala politiker kommer få tala på Dina-scenen i Stadsträdgården.

– Hoppet är det sista som lämnar människan och lever man efter den filosofin är aldrig någonting försent. Beslutet kommer inte klubbas igenom för verkställande förrän på tisdag nästa vecka, säger Emma Larsson och fortsätter:

– Släpper man igenom detta hela vägen så tabbar man sig ordentligt med tanke på alla risker och konsekvenser.

”Folk är redigt förbannade”

Hälso- och sjukvårdsnämnden har röstat ja till att lägga ner akuten och fem andra avdelningar på sjukhuset i Lidköping, och under tisdagseftermiddagen blev risk- och konsekvensanalysen för förändringarna på Skaraborgs sjukhus offentlig.

Där framgår att det är en mycket hög risk med att flytta akutmottagningen från Lidköping till Skövde, bland annat att personal väljer att sluta och att det inte finns tillräckligt med transporter mellan Lidköping och Skövde.

Personalflykt och bristfällig vård – stora risker med att flytta akuten från Lidköping

– Folk är redigt förbannade och förvånade efter att risk- och konsekvensanalysen blev offentlig. Att man ändå väljer att genomföra beslutet. Det är så mycket ilska och det är inte så konstigt med tanke på det som håller på att hända.

Både föreningar och företag i Lidköping har bytt öppettider och skjutit fram event för att fler ska kunna vara med i demonstrationen.

– Det visar att engagemanget är större än vad det någonsin har varit tidigare, vi kommer säkert bli runt 10 000 människor på lördag som kommer visa vårt missnöje i den här frågan. Jag tror att det kommer bli rekord.

Johan RexhagPolisen Lidköping
Johan RexhagPolisen Lidköping Foto: Sören Turesson

Polisiär närvaro

Polis kommer också finnas på plats under lördagens demonstration.

– Vi förväntar oss att det kan bli en stor uppslutning av människor, så vi kommer att ha en polisiär närvaro kring demonstrationen. Men vi förväntar oss inga ordningsstörningar i samband med den. Det är mycket människor som kommer att finnas på samma plats och det kan bli en del trafikstörningar då en del av Esplanaden stängs av, säger Johan Rexhag som är polisens områdeschef i västra Skaraborg.

Polisens närvaro på lördag är på ett sätt rutinmässig, likt vid andra större evenemang.

– Men med tanke på omvärldsläget har vi alltid en högre beredskap när det är många människor som samlas, säger Johan Rexhag.

Butiken tar strid för sjukhuset – vill att fler företag hakar på: ”En sista kraftansträngning”Manifestation blir av – oavsett beslut om akuten i Lidköping: ”Ska bli ihågkomna”

Lördagens talare:

Armen Hovannisyan - Läkare, Lidköpings sjukhus

Michael Köster - Läkare, Lidköpings sjukhus

Magnus Peterson - Läkare, Lidköpings sjukhus

Ulrika Gartman Blom, Lidköpingsmoderaterna

Gustav Edvinsson, Socialdemokraterna

Jonas Eriksson, Sverigedemokraterna

Håkan Lösnitz, Sverigedemokraterna

Artikeltaggar

DemonstrationerEmma LarssonGustav EdvinssonJohan RexhagJonas ErikssonLidköpingLidköpings sjukhusManifestationerSamhälleSjukvårdSkaraborgs sjukhusSkövdeSlaget mot sjukhusetSocialdemokraternaSverigedemokraternaTrafikstörningarUlrika Gartman Blom

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.