Hoppa till huvudinnehållet

Lokaljournalistik lyfts i ny tv-satsning – NLT i fokus: ”Föll oss i smaken”

Publicerad:
Just nu spelas en tv-serie in, med fokus på lokaljournalistik. Emma Molin och Eric Stern följde med NLT:s reporter Martina Rask ut på jobb.
Just nu spelas en tv-serie in, med fokus på lokaljournalistik. Emma Molin och Eric Stern följde med NLT:s reporter Martina Rask ut på jobb. Foto: Thomas Kühnel

Ett tv-team rör sig just nu i vårt område – med målet att lyfta vikten av lokaljournalistik.

– NLT föll oss i smaken då det är en tidning som satsar online, säger producenten Nichlas Niemi.

Under tre dagar kommer ett inspelningsteam från Utbildningsradion (UR) att röra sig i NLT:s lokaler samt spridningsområde. Det är produktionsbolaget Nexiko som står bakom tv-programmet.

– Vi spelar in en serie, där vi lyfter lokaljournalistiken. Målet är att upplysa tittarna om vikten av lokaljournalistik samt hur det är att vara journalist, berättar Nichlas Niemi, producent på Nexiko.

Han fortsätter:

– Vi rör oss över hela Sverige, detta för att ha en geografisk spridning. De titlar som vi spelar in på arbetar på olika sätt – och anledningen till varför det blev just Lidköping är för att vi såg att Nya Lidköpings-Tidningen satsar enormt på deras sajt och app.

Nichlas Niemi, tv-producent på Nexiko.
Nichlas Niemi, tv-producent på Nexiko. Foto: Privat

”En mix”

Det är skådespelarna Emma Molin och Eric Stern som har tilldelats rollerna som programledare.

– Vi är jäkligt glada över att det blev just dem. När vi presenterade idén visade de snabbt ett driv – de båda vill lära sig nytt och de är väldigt smarta, säger Nichlas.

Emma och Erics första uppdrag som gästreportrar på NLT var att bevaka Lidköpings kommunstyrelses första sammanträde efter sommaren.

Eric Stern och Emma Molin rapporterade direkt från kommunstyrelsen under onsdagen. Tv-teamet fanns, såklart, även på plats.
Eric Stern och Emma Molin rapporterade direkt från kommunstyrelsen under onsdagen. Tv-teamet fanns, såklart, även på plats. Foto: Thomas Kuhnel
NLT:s gästreportrar bevakade kommunstyrelsen – läs vår live här

– Vi hoppas kunna leverera en mix av nyheter, säger Nichlas, som meddelar att tv-programmet kommer att sändas i SVT under nästa år.

– Förutom att man får lära sig hur det är att vara journalist så kommer även tittarna att kunna förvänta sig ett roligt och underhållande program, säger Nichlas Niemi.

”Extra roligt”

NLT:s redaktionschef Malin G Pettersson tog emot tv-teamet under onsdagen.

– För oss på NLT var det självklart att tacka ja till denna tv-satsning – detta för att beskriva vikten av lokaljournalistik, och det är extra roligt att de vill lägga fokus på vår digitala satsning. Jag ser verkligen fram emot att se programmet när det sänds, säger hon.

Malin G Pettersson, redaktionschef på Nya Lidköpings-Tidningen.
Malin G Pettersson, redaktionschef på Nya Lidköpings-Tidningen.

Artikeltaggar

ApparEmma MolinEric SternKändisarKommunstyrelsenLidköpingNexikoNöje/KulturSkådespelareSveriges UtbildningsradioSVTTV-serier

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.