Hoppa till huvudinnehållet

Bröderna Lejonhjärta inleder Riksteaterföreningens höst

Publicerad:
Reporter Åsa Mwansa
Åsa Mwansa
asa.mwansa@nlt.se
Bröderna Lejonhjärta med Akad Polus och Nikolai Schmidt Wisny inleder Vara Riksteaterförenings program i höst.
Bröderna Lejonhjärta med Akad Polus och Nikolai Schmidt Wisny inleder Vara Riksteaterförenings program i höst. Foto: Tomas Kold

Det blir ett koncentrerat program för Vara Riksteaterförenings föreställningar i höst – tre i oktober och en i november. Först ut är Bröderna Lejonhjärta.

Astrid Lindgrens kända berättelse har bearbetats för scenen av Alexander Mørk-Eidem och är en tidlös saga om mod, hopp och kärlek. Bröderna Lejonhjärtas äventyr sträcker sig bortom döden där de bland annat möter draken Katla, som i denna uppsättning får en skepnad som aldrig tidigare skådats. Rollerna som Jonatan och Skorpan görs av Akad Polus och Nikolai Schmidt Wisny. Övriga medverkande är Tommy Aldergrim, Robert Fransson, Bo Hårdell, Mette Marqvardsen och Amina Ouahid.

Föreställningen visas på Vara konserthus den 14 oktober och är en samproduktion mellan Riksteatern Crea och Teater Manu.

På engelska

I den internationella föreställningen Nu är jag Medea vävs Khadija El Kharraz Alamis självbiografiska berättelse om att växa upp mellan två världar ihop med Euripides klassiska drama om Medea. Pjäsen handlar om en uppväxt där skillnaderna mellan den västerländska och marockanska världen ger upphov till en rikedom av kultur, språk, religion, musik och mat ända tills de två världarna kolliderar. Föreställningen är på engelska och spelas i Black box den 18 oktober.

Två politiska motståndare på varsin sida om  tomtgränsen samtalar och smågnabbas i komedin Stolarna vid havet, med Ralph Carlsson och Mats Qviström.
Två politiska motståndare på varsin sida om tomtgränsen samtalar och smågnabbas i komedin Stolarna vid havet, med Ralph Carlsson och Mats Qviström. Foto: Mats Backer

Nästa pjäs är ett samarbete med Vara kommun och visas i Tomrummet på Biblioteket. Den 21 oktober blir det en nyskriven komedi av Adde Malmberg. Stolarna vid havet handlar om politik och vänskap. Skådespelarna Ralph Carlsson och Mats Qviström gör rollerna som den pensionerade politikern Allan och hans politiske motståndare Rutger. De blir grannar och börjar prata över tomtgränsen. De sitter på varsin stol – den ena röd och den andra blå – medan de tittar ut över havet. De är inte överens om något, men tycker påfallande ofta samma sak och en slags vänskap uppstår.

Ny Anna Karenina

Den 8 november blir det avslutningsvis en pjäs på Vara konserthus, fritt efter Leo Tolstoys roman Anna Karenina. Tone Schunnesson och Ragna Wei har gjort en nytolkning och fokuserar på det triangeldrama som uppstår när Anna drabbas av en uppslukande passion. Alla tre inblandade upplever att underlaget för deras sätt att leva rycks bort. För Anna får det kosta allt, men vad det egentligen innebär har hon ingen aning om. I pjäsen Det har aldrig funnits en kvinna som Anna Karenina gör Emma Broomé rollen som Anna. Övriga medverkande är Martin Luuk, Freddy Åsblom, Rafael Pettersson och Rebecca Kaneld.

Artikeltaggar

Nöje/KulturRiksteaternTeaterUnderhållningVaraVara konserthusVara Riksteaterförening

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.