Hoppa till huvudinnehållet

AB Bostäders vd svarar – delar inte fackets kritik: ”Inte vi som har gjort fel”

Publicerad:
Reporter Sandra Skeppar
Sandra Skeppar
sandra.skeppar@nlt.se
AB Bostäders vd Karl Alxandersson håller inte med om alla de brister som Byggnads pekar på kopplat till byggen bostadsbolaget lagt ut på entreprenad. Det handlar dels om upprepade fall av svartarbete, dels olika typer av brister i arbetsmiljön.
AB Bostäders vd Karl Alxandersson håller inte med om alla de brister som Byggnads pekar på kopplat till byggen bostadsbolaget lagt ut på entreprenad. Det handlar dels om upprepade fall av svartarbete, dels olika typer av brister i arbetsmiljön. Foto: Thomas Kühnel

Byggnads sätter nu ner foten mot AB Bostäder och menar att det kommunala bostadsbolaget borde föregå med gott exempel.

Att svartarbete enligt dem återigen uppmärksammats på AB Bostäders byggen och att fler byggen fått stoppas de senaste åren är inte ok, menar de. Men bilden som målas upp delas inte av AB Bostäders vd Karl Alexandersson.

– Vi tycker att vi jobbar för att ha sunda villkor på arbetsmarknaden. Vi håller inte helt med om beskyllningarna.

Vi ses på vd:n kontor och går igenom de tre byggprojekt på senare år som Byggnads tycker står ut när det kommer till brister. Det första 2016 rörde kvarteret Tömmen där AB Bostäder snabbt behövde få lägenheter på plats i samband med migrationsvågen.

– Det var lite bråttom att få till det. Men det var innan min tid och ingen av de som höll i det projektet är kvar i vårt företag. Men jag vet att vi hade en tät dialog med Byggnads och var noga med att det här skulle skötas på ett korrekt sätt. Så det förvånar mig om det här inte var skött, säger AB Bostäders vd Karl Alexandersson.

De 17 personerna som arbetade på platsen för den estländska entreprenören visade sig sakna papper. Likt det nu aktuella exemplet handlade det sannolikt om svart arbetskraft enligt Byggnads.

Entreprenörernas ansvar

– Jag har inte hört talas om några oegentligheter överhuvud taget. Men sen ska vi vara tydliga med att det inte är AB Bostäder som gjort fel, utan det är ju våra anlitade entreprenörer som möjligtvis gjort något fel.

Men borde ni inte ha haft koll?

– Vi vill jobba för sund konkurrens, vi står bakom det på alla sätt och vis. Det är där vår roll kommer in, att stävja de här problemen. Men uppenbarligen så har vi inte lyckats i alla fall. Så är det ju.

Karl Alexandersson tillträdde som vd för AB Bostäder vd AB Bostäder under hösten 2017.
Karl Alexandersson tillträdde som vd för AB Bostäder vd AB Bostäder under hösten 2017. Foto: Thomas Kühnel

Nästa fall som Byggnads lyfter var 2019. Då var Karl Alexandersson vd.

– Det var närmare 300 lägenheter vi bytte fönster i, det var ett stort arbete, berättar han.

Enligt Byggnads hittades det en lång rad brister kopplat till säkerhet på arbetsplatsen, däribland att arbetarna saknade fallskydd och att det inte fanns några avspärrningar. Arbetarna hade heller inga liftar på plats utan bar fönstren uppför trappor invändigt till lägenheterna.

Enligt Byggnads stoppades också arbetet en tid för att nödvändig säkerhetsutrustning skulle komma på plats. Men här går åsikterna isär om vad som egentligen hände.

Oeniga om brister

– Vår uppfattning är att bygget inte stoppades. Entreprenören hade brister som åtgärdades. Men vissa brister som Byggnads påtalade visade sig inte vara korrekta, säger AB Bostäders vd Karl Alexandersson.

Vilka brister var korrekta då?

– Vi höll med om att de borde spärrat av bättre och att man skulle använda säkerhetsutrustning bättre.

Men andra bitar, som avsaknaden av lift för fönstren, kan inte anses vara en brist, menar vd:n.

– Byggnads hade synpunkter på att de utsattes för tunga lyft. Fönstren är ju tunga. Men det är helt ok att göra, olika entreprenörer gör på olika sätt.

”Det är inte förbjudet att bära saker” säger Karl Alexandersson om Byggnads kritik att arbetarna saknade lift i samband med fönsterbyte i 300 av AB Bostäders lägenheter.
”Det är inte förbjudet att bära saker” säger Karl Alexandersson om Byggnads kritik att arbetarna saknade lift i samband med fönsterbyte i 300 av AB Bostäders lägenheter. Foto: Thomas Kühnel

Att arbetare inte hade lift på plats, kan den besparingen göra att man kan lägga ett lägre anbud?

– Absolut. Men det är inte förbjudet att bära saker. Sen kan man så klart fundera på belastningsskador, men det är inget som säger att man inte får bära. Det är upp till entreprenören hur man hanterar det. Sen kan ju vi som beställare påverka.

Hur kan ni påverka?

– Vi kan skriva i upphandlingen att arbetet ska utföras på ett visst sätt och att man måste vara ansluten till ett visst kollektivavtal. Men vi lyder också under lagen om offentlig upphandling så vi får inte sätta för mycket begränsade regler utan det ska vara öppet för företag i princip hela unionen.

Att företaget som utförde fönsterbytena, enligt den lön som betalades ut, inte hade en enda yrkesman på plats är heller inget som AB Bostäder har några åsikter om.

– De var anslutna till ett annat kollektivavtal än Byggnads. De var inte kollektivanställda som en snickare utan som en montör i en verkstadsindustri och följde det kollektivavtalet. Men det är klart att det påverkade priset när de lämnade sitt anbud.

Angående andra brister som påtalades av Byggnads menar Karl Alexandersson att man helt enkelt inte var överens. Men de brister man var överens om åtgärdades.

Nytt fall av svartarbete

Idag har AB Bostäder ett nytt arbete i gång där brister återigen påtalats. Den här gången hade företaget som vunnit den upphandlingen rörande fasadarbeten satt en underentreprenör från Estland för att utföra arbetet.

Svart arbetskraft på AB Bostäders bygge – därför stoppades jobbet: ”Inte mycket som var rätt”Vd:n på kommunala bolaget om svarta arbetskraften: ”Ska absolut inte förekomma”

Men arbetarna på platsen saknade papper. Den situationen är nu löst och AB Bostäder har haft flera möten med entreprenören för att se till att bristerna åtgärdats.

Fasadarbetet i kvarteret Leoparden fick under en tid stoppas då arbetarna på plats saknade papper.
Fasadarbetet i kvarteret Leoparden fick under en tid stoppas då arbetarna på plats saknade papper. Foto: Sören Turesson

– Och vi kommer att fortsätta hålla koll på det här så det sköts på ett bra sätt. Vi står till 100 procent bakom att vi ska ha justa villkor i vårt land. Vi försöker vara proaktiva, men ibland blir det reaktivt handlande.

Byggnads tycker ju att ni borde ha bättre uppföljning på plats. Hur ser det ut med det idag?

– Vi är ju inte där daglig dags. Sen kan man i efterhand säga att ja, vi borde ha haft bättre koll, men ansvaret ligger på entreprenören. Det är ju inte vi som bolag som har gjort fel. Våra brister är att vi hade kunnat kolla och styrt upp dem mera. Men det ligger väl något i att vi kan skärpa upp våra egna kontroller och uppföljningar, säger Karl Alexandersson.

Att man hittar brister som svartarbete och avsaknad av säkerhetsutrustning, är det värre när det sker i ett kommunalt bolag?

– Jag tycker att det är lika allvarligt var den än sker. Sen ska vi naturligtvis vara lite föregångare och agera aktivt för att förebygga detta. Men det är allvarligt var det än är, det är ingen skillnad på brister hos oss än en annan byggare.

Det senaste fallet rörande svart arbetskraft kommer dock vara en fråga som hamnar på AB Bostäders styrelses bord inom kort. Förra året beslutade de att en årlig internkontroll skulle göras där hanteringen av osund konkurrens är en punkt.

AB Bostäder har nu anlitat en konsult för att göra platskontroller i samband med fasadrenoveringen i kvarteret Leoparden. Dyker för många oegentligheter upp kan bostadsbolaget häva avtalet.
AB Bostäder har nu anlitat en konsult för att göra platskontroller i samband med fasadrenoveringen i kvarteret Leoparden. Dyker för många oegentligheter upp kan bostadsbolaget häva avtalet. Foto: Sören Turesson

– Vi kommer också anlita en upphandlad konsult för att göra platskontroller och bakgrundscheckar på de som är där. Entreprenören hade ju inte anmält underentreprenören till oss, vilket de måste göra enligt avtalet. Går det för lång så kan vi häva avtalet om det är för mycket oegentligheter, säger AB Bostäders vd Karl Alexandersson.

Men att gå så långt skulle drabba de boende i husens om arbetet drar ut på tiden. Att häva avtalet är i dagsläget inte aktuellt, säger han.

Kommer några krav att läggas till i framtida upphandlingar?

– Vi har skrivningar som vi tittat på att föra in. Det kan handla om att följa kollektivavtal och arbetsrättsliga lagar och har justa villkor för de som arbetar.

Borde inte det finnas redan idag?

– Det finns, men det går att vara ännu starkare.

Kommer ni sätta er med Byggnads efter detta?

– Det är sannolikt att vi behöver göra det om vi har olika bilder av hur det fungerar och det verkar det ju som att vi har. De har bjudit in oss till ett möte, men det var för snabbt inpå för att vi skulle kunna styra om. Men vi får prioritera nästa inbjudan.

Artikeltaggar

AB Bostäder LidköpingArbeteBristerByggnadsEntreprenörskapEstlandKollektivavtalUpphandling

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.