Hoppa till huvudinnehållet

Butiken tar strid för sjukhuset – vill att fler hakar på: ”En sista kraftansträngning”

Publicerad:
Andreas Fransson och Therese Cederqvist på Happy Homes Målarboden ger allmänheten chansen att måla sina egna plakat inför lördagen manifestation.
Andreas Fransson och Therese Cederqvist på Happy Homes Målarboden ger allmänheten chansen att måla sina egna plakat inför lördagen manifestation. Foto: Sören Turesson

Happy Homes Målarboden i Lidköping tar strid för sjukhuset i Lidköping. Butiken stänger tidigare i samband med lördagens stora manifestation – samtidigt som allmänheten erbjuds att göra sina egna plakat på fredag.

– Det är en markering mot beslutsfattarna att vi verkligen menar allvar, säger ägaren Andreas Fransson.

På lördag väntas tusentals människor manifestera för sjukhusets framtid i Lidköping. Det är andra gången bara i år som allmänheten tågar för sjukhuset. I februari deltog uppskattningsvis 6 000 personer – en siffra som väntas bli betydligt högre på lördag.

Andreas Fransson, ägare till Happy Homes Målarboden i Lidköping, gör vad han kan för att påverka de beslutsfattande politikerna i sjukhusstyrelsen, som avgör frågan den 12 september. Lördagens öppettider tidigareläggs så att personalen kan sluta tidigare och medverka i manifestationen.

– Idén kläcktes när jag och min fru talade om manifestationen. Vi vill visa att ingenting annat är viktigare på lördag än att vara med och tåga för sjukhusets framtid. Tillsammans med personalen gör vi en sista kraftansträngning i hopp om att politikerna ska ta sitt förnuft till fånga och se till att akuten och alla andra hotade avdelningar ska vara kvar. Det handlar kort och gott om att rädda liv, säger Andreas Fransson och fortsätter:

– Betydelsen av att ha ett akutsjukhus nära inpå är jätteviktigt – även när det handlar om nyetablering i staden och för näringslivet. Allt hänger ihop.

I nuläget är det inte känt om fler butiker i Lidköping väljer att följa Andreas Franssons initiativ.

– Jag har inte hört någonting om det, men hoppas förstås att vårt beslut blir en väckarklocka för fler. Vi har fått ett otroligt gensvar på våra sociala medier med en explosion av kommentarer och delningar. Det visar att folk bryr sig.

Under fredagen finns det också chans att komma till färgbutiken och göra sina egna plakat till manifestationen.

– Vi håller på och förbereder inför det och har ett 100-tal plakat redo. Färg och penslar har vi gott om, men plakaten kanske snabbt tar slut. Det är jättesvårt att veta hur många som kommer hit, men vi räknar med att det blir en hel del.

Manifestation blir av – oavsett beslut om akuten i Lidköping: ”Ska bli ihågkomna”Fler inställda evenemang – av respekt för manifestationenRådalunken får ny dag – för Lidköpingsakutens framtid: ”Vårt sätt att visa vårt stöd”

Artikeltaggar

ButikerExplosionerHandelHappy HomesLidköpingManifestationerSamhälleSlaget mot sjukhusetSociala nätverk

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.