Sparåtgärderna på Skaraborgs sjukhus har inte nått så långt som planerat. Sjukhusstyrelsen vill nu öka takten för en budget i balans.
– Sjukhusdirektören ska återkomma med ytterligare förslag på åtgärder, förklarar Frida Nilsson (C), vice ordförande i sjukhusstyrelsen.
Anna-Karin Skatt (S), ordförande i sjukhusstyrelsen, håller med om att det går för långsamt, men att det gäller att få fart på de åtgärdsplaner som redan finns.
Det var den grönblå samverkan, det vill säga Centerpartiet, Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna, som föreslog att ta i hårdare med sparkraven. De lade fram yrkandet under mötet med sjukhusstyrelsen i förra veckan.
– Vi vet att utmaningen är stor i år, men även nästkommande år. Vi behöver ha prioritet på den här frågan och vi ser utifrån de underlag vi har att de föreslagna effektiviseringarna i verksamheterna inte är tillräckliga. Det behövs göras mer. I dagsläget når vi inte ända fram, säger Frida Nilsson.
Förslaget innebär att sjukhusdirektören ska redovisa vad det är som gör att verksamheten inte är i balans och återkomma med ytterligare förslag till åtgärder.
Mer verkställighet
De övriga partierna i sjukhusstyrelsen ställde sig bakom yrkandet, men Anna-Karin Skatt tycker inte att man behöver gå riktigt så långt som de grönblå vill.
– Det kanske inte är så att vi behöver mer åtgärder, men vi behöver verkställighet på de åtgärdsplaner som finns, säger hon.
Frågan är då varför det inte går snabbare att få effekt på sparplanerna.
Stellan Ahlström förklarar att han inte kan uttala sig om det ännu, utan det är just det uppdraget han fått av styrelsen.
– Men jag kan säga att vi har en jättestor utmaning. Vi har ett prognostiserat underskott på 375 miljoner och det kvarstår att hantera.
Årets underskott hade från början beräknats till cirka 450 miljoner kronor. De åtgärder som vidtagits internt på sjukhuset har hittills haft en effekt på ungefär 80 miljoner kronor på årsbasis.
150 miljoner ska sparas på strukturella förändringar, bland annat genom att flytta akuten i Lidköping och slå ihop den med Skövde. Något som av förklarliga skäl ännu inte fått effekt eftersom sjukhusdirektören ännu inte fått uppdraget av styrelsen.
Mest på personal
Men en ännu större summa pengar, 300 miljoner kronor, har varit kravet på sjukhuset internt, där det mesta ska sparas in på personal, bland annat genom anställningsstopp för administrativ personal och utfasning av bemanningspersonal. Beräkning är att de cirka 4 200 tjänsterna (räknat på nettoårsarbetare) på sjukhuset ska minska med 450 tjänster. Det finns också höga krav på mer effektivitet i själva vårdproduktionen.
Är det möjligt att spara 300 miljoner kronor internt på sjukhuset?
– Absolut, vi ska ha en verksamhet i balans och vi behöver ha ordning i vår ekonomi, säger Stellan Ahlström.
Men frågan som kan ställas är om det finns en gräns för hur mycket man kan minska kostnaderna, om risken finns att det äventyrar patientsäkerheten och tillgången till vård.
Här svarar Anna-Karin Skatt.
– Vi gick in med en obalans och vi måste ta åtgärder utifrån den utmaning vi har framför oss. Vi har en invigning av en ny akutenhet som också levererar vård av hög kvalitet till skaraborgarna, men för att kunna bevara en hög kvalitet och patientsäkerhet så handlar det om att vi måste balansera upp det här så att vi kan lägga resurser på rätt saker, som ger mest effekt för hela Skaraborg.