Hoppa till huvudinnehållet

Om sökande och hemlängtan – Anna Ryman ställer ut i Vara

Publicerad:
Anna Ryman är uppvuxen i Halland, men har rötter i Västergötland.”Därför känns det extra roligt att för första gången ställa ut i dessa trakter.”
Anna Ryman är uppvuxen i Halland, men har rötter i Västergötland.”Därför känns det extra roligt att för första gången ställa ut i dessa trakter.” Foto: privat

Över bergen och hela vägen hem är titeln när konstnären Anna Ryman ställer ut i Vara.

– Det handlar om att söka efter något som kanske inte längre finns kvar, att ge sig ut i en okänd framtid och en ständig längtan hem.

Anna Ryman är en yrkesverksam konstnär som bor och är verksam i Stråvalla, Halland. Hon är uppvuxen i Kungsbacka, där hon också arbetar som konstpedagog och programutvecklare på Kungsbacka konsthall.

– Under en längre tid har jag arbetat med att genom skulptur, teckning och måleri undersöka hur landskap, natur och människa egentligen mår i en tid där vår påverkan på klimatet har gjort våra förutsättningar allt mer oberäkneliga, berättar hon och fortsätter:

– Jag funderar över ett slags framtidscenario, eller en verklighet som redan är här, där människans existens till slut har blivit ett hot för henne själv, och där tiden efter antropocen (människans tidsålder) är den tid där människan kanske inte längre har en självklar plats.

Känslan av tid och långsamhet i är viktiga komponenter Anna Rymans skapande. Humor och lekfullhet är även en viktig ingrediens i hennes konstnärskap, men hon förklarar att den alltid kommer med en avig sida, det finns ett allvar och en ångest bakom humorn.

Utställningen har alltså fått namnet Över bergen och hela vägen hem. Titeln relaterar till flera av motiven i utställningen, och handlar om att söka efter något som kanske inte längre finns kvar.

– Jag hoppas att besökarna kanske formar sina egna historier kring bilderna och får med sig en egen berättelse hem.

Vara konstförening står bakom utställningen. Vernissagen hålls på lördag i biblioteket och utställningen pågår till den 27 september.

Artikeltaggar

KonstNöje/KulturSkulpturerUtställningarVaraVästra Götalands län

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.