Hoppa till huvudinnehållet

Drama på Vänern – två personer fick hjälp upp ur vattnet: ”Enda de behöver nu är torra kläder”

Publicerad:
Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Nisse Schmidt / TT

Två personer kapsejsade med sina kajaker i Vänern på söndagskvällen. Efter en större räddningsinsats kunde mannen och kvinnan omhändertas.

– De hade flytvästar på sig och mår bra. Det enda de behöver nu är torra kläder, säger Christel Englund på Sjö- och flygräddningscentralen.

Vid 19.15-tiden på söndagen fick SOS Alarm kännedom om en båtolycka i Vänern. Först kom uppgifter om att tre personer i varsin kajak kapsejsat utanför Stengårdsholmarna, omkring fyra kilometer nordväst om Mariestad och en kilometer söder om Torsö.

Detta korrigerades senare och det visade sig att två personer, en man och en kvinna, hade slagit runt och hamnat i vattnet. Ytterligare två personer ska ha paddlat med sällskapet, men dessa valde att på egen hand paddla vidare till en hamn i Mariestad.

– Inringaren står på en holme och uppdaterar oss om situationen och positionen. Samtliga i vattnet har flytvästar på sig, så det är ett gott tecken, sa Johan Beischer på Sjöfartsverkets Sjö- och flygräddningscentral (JRCC), vid en tidig kontakt.

Sjöräddningssällskapet larmades ut till Stengårdsholmarna med personal. Även räddningstjänsten bistod i arbetet.

– Det är inget stort område och vi har bra koll på var de befinner sig. Förhoppningsvis kommer de att lokaliseras och tas upp ur vattnet inom kort, sa Johan Beischer.

Vid 19.50-tiden meddelade Christel Englund på JRCC att mannen och kvinnan omhändertagits. De uppgavs vara välbehållna och hade klarat sig utan skador.

– De var hela tiden ovanför vattenytan tack vare flytvästarna. Det enda de behöver nu är torra kläder. Det känns skönt att dramat slutade lyckligt, sa Christel Englund.

Efter omhändertagandet valde Sjöräddningssällskapet att bärga kajakerna till hamnen i Mariestad.

Artikeltaggar

BåtarBränderBrott, lag och rättMariestadSjöfartsverketSjöräddningssällskapetTorsöVäderVänernVind

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.