Hoppa till huvudinnehållet

Annika har fastnat för tuftning: ”Tacksamt att leka med”

Publicerad:
Annika Tykesson har fastnat för tuftning, trots att hon inte ser sig som en textilmänniska. ”Ge mig en maskin och garn”, säger hon och skrattar.
Annika Tykesson har fastnat för tuftning, trots att hon inte ser sig som en textilmänniska. ”Ge mig en maskin och garn”, säger hon och skrattar. Foto: Åsa Mwansa

På torsdag är det dags för Köpmännen i Vara Småstads Kvarterskultur. En som då kommer att visa upp sig och sitt konsthantverk är Annika Tykesson.

– Tuftning är ganska tacksamt att leka med, och det är inte knutet till någon form – man kan ha vilken form som helst, säger hon.

Annika är uppvuxen i Småland och har bland annat läst på Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg. Hon jobbar på Colorama där hon har en inredningstjänst och hjälper både privatpersoner och företag med färgsättning och materialval, förutom att sälja färger och tapeter.

I Göteborg kom hon i kontakt med tuftning. Hon blev nyfiken, gick en kurs och fastnade för de kreativa möjligheterna som var betydligt större än begränsningarna.

I början av året fick hon tillgång till lokaler på Södergatan som tidigare var hundtrim. De består av två rum som Annika har helrenoverat. Det ena är avdelat för arbete med utrustning och garner, den andra för fika och samtal. Hon hade en smygöppning för vänner och bekanta i maj, men planerar ett öppet hus framöver.

Materialet hon jobbar med är garn, och eftersom hon gillar återbruk köper hon ofta garner på loppis. Det går i princip att använda vilket garn som helst, men det måste ha en viss tjocklek.

– Jag har valt att köra naturmaterial för jag tycker att det känns schysstare. Jag har kört med bomullsgarn, mycket ull och lite lin i vissa, för då får man en annan stadga. Det handlar lite om att lära känna materialen också, säger hon.

Garnet skjuter hon in i en väv med en maskin som liknar en slagborr med pressarfot, som hon beskriver det. Hon jobbar från baksidan där hon ritar motiven spegelvända.

– Man kan trimma luggen på olika sätt, med olika nivåer. Det finns olika maskiner, så man kan göra stående lugg eller öglor. Sen kör man fram och tillbaka, som en symaskin på sätt och vis, säger hon och visar.

Det finns många positiva egenskaper hos de väggbonader eller mattor hon gör. Ull brinner dåligt, bonaderna är ljuddämpande och lätta att sätta upp på väggen – bara att spika upp.

– Sen är de taktila, man vill gärna gå fram och ta på dem, säger Annika.

Form och färg är det som Annika jobbar med och det finns många möjligheter till variation.
Form och färg är det som Annika jobbar med och det finns många möjligheter till variation. Foto: Åsa Mwansa

I höst är det först Kvarterskultur på torsdag då hon kommer stå utanför Handelsbanken med sin utrustning och låta den som vill prova på. Hon är också inbokad på ett par utställningar, en i Lidköping och en på Änga gård.

– Det är först nu jag känner att jag kan lägga energi på att söka upp ställen att ställa ut på. Nu har jag möjlighet att göra mer saker och ta emot beställningar. Då kan jag anpassa både färger och storlek efter kundens plats och plånbok, säger hon.

Annika Tykesson har arbetat i både metall och trä tidigare, bland annat har hon snickrat möbler. Hennes långsiktiga plan är att gifta ihop material som metall och textil.

– Jag ser mig inte som en textilmänniska, jag är mer teknisk – ge mig en maskin och garn! Jag har aldrig virkat, jag gillar inte att sy, och stickning fick jag bara spänningshuvudvärk av. Men jag tycker att det är kul att testa nytt. De här materialmötena tycker jag är spännande – det finns mycket att laborera med.

Annika Tykesson är väldigt nöjd med sina nya lokaler som hon själv har rustat upp och målat om.
Annika Tykesson är väldigt nöjd med sina nya lokaler som hon själv har rustat upp och målat om. Foto: Åsa Mwansa
Olika nivåer på luggen gör tuftningen tredimensionell.
Olika nivåer på luggen gör tuftningen tredimensionell. Foto: Åsa Mwansa
Med ett par spikar är väggbonader på plats.
Med ett par spikar är väggbonader på plats. Foto: Åsa Mwansa
Tuftning går att göra i vilken form man vill och kan kompletteras med till exempel fransar, tofsar eller bollar.
Tuftning går att göra i vilken form man vill och kan kompletteras med till exempel fransar, tofsar eller bollar. Foto: Åsa Mwansa
Det går att tufta för hand, men det tar lång tid och lämpar sig i så fall bäst för småsaker.
Det går att tufta för hand, men det tar lång tid och lämpar sig i så fall bäst för småsaker. Foto: Åsa Mwansa
I höst ska Annika både ha kurser i tuftning och ställa ut sitt konsthantverk.
I höst ska Annika både ha kurser i tuftning och ställa ut sitt konsthantverk. Foto: Åsa Mwansa

Artikeltaggar

ÅterbrukColoramaKurserNöje/KulturTextilUtställningarVara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.