Hoppa till huvudinnehållet

Sjukhusdirektör med makt – beslutar om alla tjänster: ”Det är jag som gör undantaget”

Publicerad:
Stellan Ahlström, sjukhusdirektör, är nu den ende på sjukhuset som kan bestämma om vakanser ska tillsättas eller inte.
Stellan Ahlström, sjukhusdirektör, är nu den ende på sjukhuset som kan bestämma om vakanser ska tillsättas eller inte. Foto: Roland Svensson

Totalt anställningsstopp för administratörer på Skaraborgs sjukhus gäller sedan den 8 mars i år. Samma dag togs också ett beslut om anställningsrestriktion för samtliga verksamheter.

Ett par månader senare skruvade sjukhusdirektör Stellan Ahlström åt än mer. I dag är det bara han som kan ge tillstånd för tillsättning av vakanta tjänster på alla de fyra sjukhusen i Skaraborg.

Det var i samband med ett beräknat underskott för 2023 på 350 miljoner kronor, som sjukhusstyrelsens ordförande Anna-Karin Skatt (S) tog beslutet om anställningsstopp för alla administratörer, fram till och med den 31 december. Hon gav samtidigt Stellan Ahlström i uppdrag att ta fram rutiner för anställningsrestriktion för övriga personalkategorier.

– När vi fattar beslut om ett anställningsstopp så försöker vi verkligen så långt det går att stoppa anställningar. Vi avbryter rekryteringar och ser till att vi vänt på alla stenar innan vi ersättningsrekryterar på vakanta tjänster, förklarar Stellan Ahlström.

Han menar att för de grupper som anställningsstopp gäller, så är det egentligen inte ens aktuellt att fråga om man får tillsätta en vakant tjänst, om man tittar på den vanliga administrationen.

– Sedan har vi de medicinska administratörerna som är med i det. Där kan man göra undantag. Men det är i så fall jag som gör det undantaget utifrån en framställan från verksamhetschef.

Foto: Stefan Svensson

Skruvade åt

En anställningsrestriktion som Stellan Ahlström beslutade om, skiljer sig däremot från ett totalstopp. Åtminstone var det så från början då respektive verksamhetschef fick fatta beslut om vakanta tjänster.

Men Stellan Ahlström tyckte att det blev för dålig effekt på anställningsrestriktionen och detta var i samband med att sjukhusets underskott blev allt större. Så i början av juni bestämde han att strama åt ytterligare för alla verksamheter på sjukhuset.

– Jag lyfte den till min nivå, nu fattar jag beslut om alla anställningar.

Stellan Ahlström förklarar att det därmed i praktiken inte är någon skillnad mellan anställningsstoppet för administrationen och anställningsrestriktionen för andra jobb.

Det handlar inte bara om tjänster som blir vakanta på grund av att någon slutar. Det gäller samtliga vikariat, korta likväl som långa.

– Vi är i ett läge där vi verkligen behöver minska på våra kostnader.

Få förfrågningar

Trots att det alltså bara är Stellan Ahlström som kan ge klartecken för avsteg från stoppet och restriktionen, så har han inte fått många förfrågningar om tillsättning av vakanta tjänster. Tanken är att verksamheterna själva först och främst ska försöka omfördela personal.

Stellan Ahlström har inte fått något ärende alls på sitt bord om önskan att tillsätta medicinska sekreterare på vakanta tjänster.

Om det skulle bli så att noteringar inte kommer in i journaler i tid, att remisser och brev till patienter blir försenade, kan det då vara skäl till att sätta in vikarier på de vakanta tjänsterna?

– Det kan det vara, men inte som en första åtgärd. En första åtgärd är att man ser till att det blir skrivet från annat håll på sjukhuset. Kan någon annan sekreterare i något annat verksamhetsområde skriva i den här journalen?

– Vi har jobbat så tidigare när vi fått köer inom olika verksamhetsområden. Då har man gått ihop och löst uppgiften tillsammans, säger Stellan Ahlström.

Artikeltaggar

AnställningarArbeteÅtgärderBeslutSjukhusSkaraborgSkaraborgs sjukhusStellan AhlströmVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.