Smällen mot sjukhuset i Lidköping är ett faktum. Politikerna i strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden röstade ja till att lägga ner akuten och fem andra avdelningar.
Omröstningen bland politikerna slutade 13–2 – där endast Sverigedemokraternas ledamöter ville se en annan utgång.
– Vi är nu sju partier som i bred politisk majoritet står bakom det här beslutet och tar ansvar i svåra tider, säger Helén Eliasson (S), regionstyrelsens ordförande.
I beslutet som majoriteten av politikerna i strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden ställde sig bakom ingår en nedläggning av akutmottagningen och IVA i Lidköping, men också att flytta över hematologi, gynekologi, bad- och ljusenhet och AK-mottagningen till Skövde. Den så kallade satelliten för BUP ska också stängas.
Utöver det ska antalet vårdplatser i Lidköping minska med 21.
Janette Olsson (S) är ordförande i strategiska nämnden.
Har det varit ett svårt beslut att fatta?
– Ja, det tycker jag. Det är inte lätt när vi har den ekonomiska situation som vi har. Till slut är vi tvungna att ta ganska tuffa beslut.
Janette Olsson berättar om funderingar de haft kring beslutet.
– Dels att det är en känslig fråga och vi har märkt att det är mycket upprörda känslor hos Lidköpingsborna. Dels har vi att ta hänsyn till en stor investering som är gjord i Skövde kring den akutmottagningen.
Vad har vägt tyngst? Ekonomin eller en bättre vård för Lidköpingsborna och kringliggande kommuner?
– Skövdeaktuen är en stor investering och den kommer att vara toppmodern. Det andra är att vi har en tuff ekonomisk situation. Vi kan hänvisa till att den akutmottagning som finns i Lidköping flyttas nu till Skövde.
Men blir det en bättre vård för Lidköpingsborna för att det är en toppmodern anläggning?
– Det är svårt att svara på en sådan fråga eftersom det inte kommer att uppfattas så, men vi kommer att säkerställa att man får en god akutvårdskedja och en primärvård som är förstärkt, svarar Janette Olsson,
Koncernkontoret får nu i uppdrag att tillsammans med berörda utförare säkerställa invånarnas tillgång till akutvård i Skaraborg. En närakut har nämnts som en möjlighet.
En närakut ska kunna ta hand om patienter som har akuta behov, men som inte behöver akutsjukhusets alla resurser för omhändertagande.
– Det är viktigt att invånarna i Skaraborg kan känna sig trygga med tillgången till akut sjukvård. Ambulanssjukvården är utvecklad för att snabbt kunna ge vård på plats eller påbörja insatserna redan i ambulansen, förklarar Janette Olsson.
Barn- och ungdomspsykiatrin och vuxenpsykatrin i Mariestad kommer inte att flyttas till Skövde, som sjukhusdirektör Stellan Ahlström hade föreslagit. Däremot ger strategiska nämnden klartecken till att flytta sjukhusets övriga verksamheter i Mariestad, till de andra sjukhusorterna.
Beslutet innebär en satsning på mer planerad vård på sjukhusen i Lidköping och Falköping.
När det gäller Lidköpings kommuns önskan om att utreda ett samarbete omkring sjukhuset i Lidköping, så ska det göras en fördjupad analys. Men utvecklingen av sjukhuset får inte stanna av under tiden som en utredning av samverkansmodell sker.
Janette Olsson har tidigare förklarat att en eventuell samverkan med Lidköping inte kommer att gälla akutvården, utan enbart planerad vård.
Extrainsatt möte
Nu går ärendet vidare till sjukhusstyrelsen. På ett extrainsatt möte den 12 september ska de ge uppdraget till sjukhusdirektör Stellan Ahlström att genomföra de här strukturella förändringarna. Då ska de också ha en risk- och konsekvensanalys på sitt bord.
Även Helén Eliasson (S), regionstyrelsens ordförande, har i ett pressmeddelande kommenterat politikens beslut. Hon har tidigare sagt att akutmottagningen i Lidköping ska vara kvar. Nu är tongångarna en annan.
– Vi är nu sju partier som i bred politisk majoritet står bakom det här beslutet och tar ansvar i svåra tider, säger Helén Eliasson (S).
JUST NU: Här lämnar akutpersonal i stor besvikelse – vägras att få delta på mötet