Hoppa till huvudinnehållet

Här lämnar anställda på Lidköpingsakuten i besvikelse – fick aldrig delta på mötet

Publicerad:
Ett 15-tal anställda från sjukhuset i Lidköping protesterade i Göteborg.
Ett 15-tal anställda från sjukhuset i Lidköping protesterade i Göteborg. Foto: Thomas Kühnel

På torsdagen fattade regionens strategiska hälso- och sjukvårdsnämnd beslut om sparpaketet för Skaraborgs sjukhus.

Sjukhusanställda från Lidköping fanns på plats utanför Regionens hus i Göteborg för att protestera.

– Akuten i Lidköping ska utvecklas – inte avvecklas, dundrar undersköterskan Kristina Fahlgren.

Ett 15-tal anställda på Skaraborgs sjukhus i Lidköping tog sig på torsdagsmorgonen till Göteborg för att visa sitt missnöje. De tog ton och höll upp sina plakat när de beslutsfattande politikerna i strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden anlände till Regionens hus vid 09-tiden.

Enligt NLT:s utsända reporter Julia Johansson var det många personer som rörde sig i området. De flesta politiker som deltar på torsdagens möte gick förbi folkskaran på väg in i Regionens hus, medan en och annan stannade och talade med sjukhuspersonalen.

De hoppades in i det sista att kunna få delta på dagens sammanträde.

– Vi hoppas att någon eller några ska få delta på mötet, detta för att kunna påverka. Vi vill att politikerna ska se oss i ögonen och inte bara gå förbi oss. Det kanske är svårt för vissa politiker och de vill antagligen inte bli påverkade. Men det tycks finnas en god vilja hos de som stannat till, säger sjuksköterskan Camilla Boman.

Politikerna har tagit sitt beslut – akuten i Lidköping kommer att stängas: ”En känslig fråga”
Efter beskedet att personalen inte fick medverka på nämndsammanträdet åkte plakaten in i bagageutrymmet igen. Besvikelsen bland de anställda var stor.
Efter beskedet att personalen inte fick medverka på nämndsammanträdet åkte plakaten in i bagageutrymmet igen. Besvikelsen bland de anställda var stor. Foto: Thomas Kühnel

”De är fega”

Vid 10.45-tiden – i samband med en mötespaus – kom emellertid beskedet att personalen inte får medverka på sammanträdet. Besvikelsen var stor.

– Vi hade hoppats på att de skulle bemöta oss när vi ändå var här, men nu får vi åka hemåt i stället. Men vi är inte förvånade, de ger oss kalla handen hela tiden, kommenterar akutsjuksköterskan Lisa Bertilsson (tidigare Dahlström) på plats i Göteborg.

– De är fega. Det är för jävligt. De bestämmer över våra liv, fyller Jasna Hadzic i.

Vid 10.45-tiden fick den tillresta personalstyrkan från Lidköping beskedet att de inte får medverka på dagens nämndsammanträde där frågan om sjukhusets framtid behandlas.
Vid 10.45-tiden fick den tillresta personalstyrkan från Lidköping beskedet att de inte får medverka på dagens nämndsammanträde där frågan om sjukhusets framtid behandlas. Foto: Thomas Kühnel

”Aldrig att vi ger oss”

Lisa Bertilsson berättade tidigare på förmiddagen att sjukhusgruppen från Lidköping drog ihop initiativet på två dagar.

– Vi vill visa att vi finns, att vi inte är tillfreds med det här. Aldrig att vi ger oss, säger hon.

Undersköterskan Kristina Fahlgren:

– Jag har tagit mig hit i dag då jag vill vara med och påverka. En nedläggning är inte säkert för patienterna. Det kommer att kosta liv. Akuten i Lidköping ska utvecklas – inte avvecklas, säger Kristina.

– Vi vill rädda människor, vi vill göra skillnad. Det går inte ta reservdelar från vårt sjukhus till Skövde för våra delar passar inte ihop, säger Hanna Lundborg Assarson, som arbetar på avdelning 4 på sjukhuset i Lidköping.

Emmeli Palmstedt, ST-läkare på kirurgen, tillägger:

– Dessutom är vår sammanhållning väldigt bra och det är verkligen viktigt, det blir inte samma sak på ett stort sjukhus. Vi försöker göra allt vi kan för att påverka det här.

Emmeli Palmstedt (i mitten) vill påverka politikerna. Till vänster syns akutsjuksköterskan Sofia Johansson.
Emmeli Palmstedt (i mitten) vill påverka politikerna. Till vänster syns akutsjuksköterskan Sofia Johansson. Foto: Thomas Kühnel
Ylva Surac, sjukhusfysiker på Sahlgrenska, hyllar personalen i Lidköping.
Ylva Surac, sjukhusfysiker på Sahlgrenska, hyllar personalen i Lidköping. Foto: Thomas Kühnel

”Uppskattar det här”

En annan som hade tagit sig till de centrala delarna av Göteborg var Ylva Surac, sjukhusfysiker på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Hon är representant för den fackliga organisationen Saco och ska sitta med under torsdagens nämndsammanträde för att lyssna in.

– Jag uppskattar att akutpersonalen är på plats och slåss för patienterna och vården för landet. Man måste protestera eftersom vården är på väg att utarmas, och det gäller hela regionen. Personalen sliter och känner ett såpass stort uppdrag att det ska gå ihop för patienternas skull. Som sagt, jag uppskattar det här, säger Ylva.

Ett 15-tal anställda från sjukhuset i Lidköping protesterar i Göteborg.
Ett 15-tal anställda från sjukhuset i Lidköping protesterar i Göteborg. Foto: Thomas Kühnel
Lisa Bertilsson (tidigare Dahlström) intervjuas av SVT utanför Regionens hus.
Lisa Bertilsson (tidigare Dahlström) intervjuas av SVT utanför Regionens hus. Foto: Thomas Kühnel

De fattade beslut om sjukhusets framtid

Här är politikerna som sitter i strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden:

Janette Olsson (S), ordförande, Carina Örgård (V), förste vice ordförande, Monika Beiring (M), andre vice ordförande, Johan Ask (S), ledamot, Dag Forsström (S), ledamot, Kent Lagrell (M), ledamot, Suhaib Hurani (M), ledamot, Jonas Eriksson (SD), ledamot, Matz Dovstrand (SD), ledamot, Gunnar Jacobsson (V), ledamot, Lisa Berglund (KD), ledamot, Gunilla Druve Jansson (C), ledamot, Richard Brodd (L), ledamot, Peter Sögaard (MP), ledamot.

Personal från akutmottagningen i Lidköping har samlats i Göteborg för att visa sitt missnöje gentemot politikerna i strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden.
Personal från akutmottagningen i Lidköping har samlats i Göteborg för att visa sitt missnöje gentemot politikerna i strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden. Foto: Thomas Kühnel
Foto: Thomas Kühnel
Foto: Thomas Kühnel
Foto: Thomas Kühnel
Foto: Thomas Kühnel
Foto: Thomas Kühnel
Foto: Thomas Kühnel

Artikeltaggar

BeslutEkonomiGöteborgIntensivvårdLidköpingNedläggningarPolitikSkaraborgs sjukhusSlaget mot sjukhusetStellan AhlströmSverigedemokraternaVästra Götalandsregionen

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.