Vänerns yrkesfiskare vill göra vad de kan för att lösa situationen kring PFAS och fisket. Bara det finns medel för provtagning.
– Yrkesfiskarna är på sjön nästan jämt och kan bidra med både kunskap och provtagning, säger Boris Åström, ordförande för Vänerns yrkesfiskare.
NLT möter Boris Åström när han lägger till vid bryggan i Åskärs hamn för att höra yrkesfiskarnas syn på PFAS-problematiken. Vid bryggan startar diskussionen med en gång.
– Nu missade du precis ålen vi fick!
Han fortsätter:
– Och det är ingen bra ide att allmänheten ska få fiska kräftor, inte på det allmänna vattnet. Titta på hur det gick i Vättern. Någonting måste man ju kunna lära sig av det som varit.
– Där blev det bråk, tjuvvittjningar och polis, säger Boris.
Efter en stunds diskussion fortsätter samtalet på hans kontor. Boris tar del av artikeln om PFAS-provtagningen och kräftorna i Vänern.
– Ja, det var ju ungefär vad vi redan visste, säger Boris.
– Vi har också genomfört lite mätningar i de stora sjöarna och kommit fram till ungefär samma sak. I vissa områden var det lite högre halter i kräftorna och i vissa lägre.
Ansvar som producenter
Det visar sig att yrkesfiskarna också tagit upp frågan med länsstyrelserna och Vänerns vattenvårdsförbund inom bland annat samförvaltning Vänern. De har, enligt Boris, drivit på för att myndigheterna ska genomföra ett provfiske för att få mer kunskap, vilket nu sker.
– Vi har ju ett ansvar som livsmedelsproducenter. Vi måste följa utvecklingen så vi kan informera våra kunder. Om provfisket visar för höga nivåer så får vi jobba vidare då. Frågan är ju vad som är lämpligt att göra? Slutar vi fiska så kan det få andra konsekvenser om kräftbeståndet exploderar. Ingen vet hur det påverkar ekologin i sjön.
Skulle halterna i kräftorna vara höga har yrkesfiskarna undersökt vad man kan göra men det verkar svårt. Giftet är ju redan i sjön och för att bli av med det behöver man på något sätt sanera.
– Ett sätt skulle kunna vara att reduktionsfiska och få ut giftet ur sjön genom att ta upp kräftorna. För det behövs det dock pengar och frågan är vem som ska betala?
– Det är ju inte vi som skitat ner men vi och konsumenterna blir drabbade. Det är för jäkligt.
”Hjälper gärna till”
Många frågor återstår men innan det kommer svar från provtagningen så blir det mesta spekulationer. Vad Boris dock är mycket tydlig med är att det måste finnas medel för att kunna fortsätta provtagningen, och det måste staten skjuta till, menar han.
– Och yrkesfisket hjälper gärna till med provtagningen. Vi är på sjön nästan jämt och kan bidra med både kunskap och närvaro. Bara det nu blir ett samarbete så ska det gå att komma vidare, avslutar han.
Miljögifter påträffat nära F7 i Såtenäs – nu ska kräftorna i Vänern provtas: ”Lite orolig”