”Fotbollsproffs från Lidköping”.
Den meningen har sannerligen inte använts speciellt frekvent de senaste decennierna.
Nu är något på väg att hända.
– Signifikativt för oss är att vi har ganska bra mindset. Vi tränar hårt, det är inga divalater, och det har uppenbarligen fungerat ganska bra, säger Elias Lindell, en av elitspelarna från Lidköping.
Lidköping har alltid, eller åtminstone under en längre tid, varit förknippat med bandy. Det är bandy det pratas om och träffar du folk från andra delar av Sverige, ja, då är det i första hand Villa de har koll på.
Lidköpings FK har under sin drygt tioåriga historia (grundades 2012) framför allt gjort sig ett namn på damsidan. Där spelar klubben i elitettan, vilket den har gjort under merparten av tiden, och det är damerna som reser Sverige runt och sätter Lidköping på fotbollskartan.
På herrsidan har det gått tyngre. Bortsett från ett succéartat fjolår, då LFK var någon ynka seger från att ta klivet upp till elitfotbollen, har herrarna tillbringat åren i division 2 och division 3, utan att skapa några större rubriker.
På lagnivå, vill säga.
Fostrar elitspelare
För om fokus istället riktas mot det som klubben har utvecklat, mot de spelare som har fostrats i Lidköping och sedan tagit sig vidare, uppåt i seriesystemet, är det en betydligt mer positiv bild som träder fram. Ja, Lidköpings FK har rent av blivit något av en plantskola.
Där finns ju Gustaf Norlin, 26, i allsvenska storklubben IFK Göteborg, Axel Lindahl, 28, i småländska Kalmar FF, samt Elias Lindell, 29, och Oscar Lennerskog, 23, i superettan-klubben Skövde AIK. Addera att såväl Emilio Reljanovic, 22, FC Trollhättan, som Hugo Tilly, 21, IK Oddevold, redan under sina första säsonger på division 1-nivå spelat sig till framträdande roller och ni förstår att något är på väg att hända.
Eller, kanske redan har hänt, rättare sagt.
NLT har pratat med tre av de här Lidköpingskillarna, i ett försök att förstå vad som ligger bakom de senaste årens positiva utveckling. Hur låter elitspelarnas förklaring kring vägen till framgång?
Svaret är tydligt – och unisont.
– Det handlar om ambitiösa grabbar. Spelarna i division 2 eller division 3 som kör på med sin träning och är seriösa, de kommer längst. De namn du nämner är spelare som verkligen har gnuggat på, säger Gustaf Norlin, heltidsproffs i IFK Göteborg.
– Vi ska inte prata ner vår fotbollskunskap alltför mycket, men i grunden tror jag det beror på att många av oss har tränat väldigt mycket. Jag körde fem pass i veckan när jag var 11-12 år och tyckte alltid att det var roligt. Det är en stor talang att kunna träna mycket, säger Elias Lindell, halvtidsproffs i Skövde AIK.
En bild som även Emilio Reljanovic, som i vintras lämnade LFK för FC Trollhättan, delar.
– Det handlar om hård träning och att ge allt.
Tagit sig hela vägen
Axel Lindahl var, av de nuvarande elitspelarna, först med att ge sig ut på vift när han lämnade Lidköpings FK efter säsongen 2015, då för division 1-klubben Oskarshamns AIK. Via klubbar som Jönköpings Södra, Degerfors IF och norska toppklubben Bodø/Glimt har den 28-årige högerbacken nu spelat till sig en ordinarie roll som högerback i allsvenska Kalmar FF.
Två år senare, efter säsongen 2017, var det Gustaf Norlin och Oscar Lennerskog som tog sitt pick och pack och lämnade LFK, för Skövde AIK respektive Örebro SK. Just Gustaf Norlin är också den spelare som har växt ut till det största namnet, då han är inne på sitt tredje år i en av Sveriges mest framgångsrika fotbollsklubbar.
Att den 26-årige anfallaren under fjolåret dessutom nådde upp i tvåsiffrigt antal mål i allsvenskan är ju, för att uttrycka det enkelt, starka papper.
– Jag har tittat mycket på Gustaf. Han har gjort en häftig resa och vi är hyfsat lika i spelstilen, säger Emilio Reljanovic.
Skoltidning om Gunterberg
Under 2010-talet var Daniel Nordmark och Anton Lans (Vinninga) de Lidköpingskillar som spelade på högsta nivå. Den duon blev förstås förebilder, samtidigt som det även fanns spelare i IF Heimer och Lidköpings IF som skapade inspiration.
– När morsan och farsan släpade med mig till hemmamatcherna såg man ju upp till A-lagsspelarna som gjorde en bra match. Det var ”Jula” (Andreas Danielsson), Hemmenbach (Jimmi) och det gänget i Heimer, säger Gustaf Norlin.
Elias Lindell, som har Lif som moderklubb, hade en viss Uno Gunterberg som favorit under ungdomsåren.
– Jag kollade mycket på A-laget och Uno var anfallare då. Han var snabb, teknisk och spelade med Nikes Mercurial vapor-skor, säger Elias Lindell och fortsätter:
– Jag och en kompis hade en skoltidning på den tiden och när vi skulle göra ett reportage om något åkte vi ut till Lockörn och skrev om Uno.
”Klappa sig på bröstet”
När det kommer till tränare och ledare som haft framträdande roller under vägen fram i Lidköpings FK är det en rad olika namn som nämns. Patrik Gustafsson, Anders Svensson, Björn ”Böna” Albinsson, Andreas Tilly Gustavsson och Jan-Olof ”Kongo” Nilsson är några av dem.
– Andreas (Tilly Gustavsson) var bra för oss ungdomar i LFK Akademi och sen tog ”Plätta” (Patrik Gustafsson) över i A-laget. De får klappa sig lite på bröstet, säger Elias Lindell.
– Det var mycket helheten och att vi var ett ”gött” gäng i LFK, med bra tränare, som hade jäkligt kul tillsammans, säger Gustaf Norlin.
”Gurra” vill även trycka på ytterligare en parameter, utöver träningsförmåga och högkvalitativa fotbollskunskaper, som har spelat stor roll i att så många spelare från LFK på senare år har upptäckts av klubbar högre upp.
– Klubbarna kollar mycket mer ner i divisionerna nu, inte bara till division 1. Med alla nya verktyg som finns att använda så får de bättre koll, även på division 2 och division 3, säger Gustaf Norlin.
Tror på Tilly
Vem som är näst på tur att göra Gustaf Norlin och Axel Lindahl sällskap på landets allra högsta nivå? När den frågan ställs är Emilio Reljanovic ett namn som nämns, det är det, men såväl Norlin, Lindell som Reljanovic själv pekar i första hand ut – Hugo Tilly.
– Tilly har en jäkla näsa för målet, bra fysik och är snabb. Det finns alltid lag som vill ha tungan på vågen-spelare och det är säkert klubbar som håller koll på honom redan nu, säger Gustaf Norlin.
– Jag tror på Tilly. Det kommer nog hända snart, så bra som han är just nu, säger Emilio Reljanovic.
– Det mest givna svaret är Hugo Tilly. Han har alla egenskaper för att kunna spela på allsvensk nivå och sådana spelare växer inte på träd, säger Elias Lindell.
Kanske är plantskolan Lidköpings FK på väg att leverera igen.
Fakta
LFK:s elitspelare
Namn: Gustaf Norlin.
Född: 9 januari, 1997.
Position: Anfallare.
Lämnade LFK: Efter säsongen 2017.
Nuvarande klubb: IFK Göteborg (allsvenskan).
Övriga klubbar: Skövde AIK, Varbergs BoIS.
Namn: Axel Lindahl.
Född: 4 april, 1995.
Position: Högerback.
Lämnade LFK: Efter säsongen 2015.
Nuvarande klubb: Kalmar FF (allsvenskan).
Övriga klubbar: Oskarshamns AIK, Jönköpings Södra, Degerfors IF, Bodø/Glimt (Norge).
Namn: Elias Lindell.
Född: 6 augusti, 1994.
Position: Högerback.
Lämnade LFK: Efter säsongen 2019.
Nuvarande klubb: Skövde AIK (superettan).
Övriga klubbar: Torns IF.
Namn: Oscar Lennerskog.
Född: 30 juli, 2000.
Position: Mittfältare.
Lämnade LFK: Efter säsongen 2017.
Nuvarande klubb: Skövde AIK (superettan).
Övriga klubbar: Örebro SK.
Namn: Emilio Reljanovic.
Född: 14 augusti, 2001.
Position: Mittfältare.
Lämnade LFK: Efter säsongen 2022.
Nuvarande klubb: FC Trollhättan (division 1).
Namn: Hugo Tilly.
Född: 20 april, 2002.
Position: Anfallare.
Lämnade LFK: Efter säsongen 2022.
Nuvarande klubb: IK Oddevold (division 1).