Hoppa till huvudinnehållet

Minst 14 miljoner ska sparas: ”Finns absolut en risk för varsel”

Publicerad:
Reporter Mats Rosqvist
Mats Rosqvist
mats.rosqvist@nlt.se
Peter Jonsson utesluter inte varsel inom skolans område nästa år.
Peter Jonsson utesluter inte varsel inom skolans område nästa år. Foto: Mats Rosqvist

Samläsning mellan årskurser och ändrade upptagningsområden kan bli konsekvenserna när bildningsnämnden ska fatta beslut om detaljbudget för nästa år.

Dessutom finns en uppenbar risk för varsel om uppsägningar.

När kommunfullmäktige beslutade om budgetramar inför nästa år fick visserligen bildningsnämnden mer pengar för att klara extrakostnader under ombyggnaden av Nästegårdsskolan och besked om att man skulle bli kompenserad för högre räntekostnader.

Men samtidigt lade fullmäktige effektiviseringskrav på nämnderna. För bildningsnämndens del handlar det om närmare tre miljoner kronor som ska sparas.

Efter rambeslutet kom så prognoser över befolkningsutvecklingen i olika årskullar. Eftersom antalet barn i förskole- och skolåldern väntas minska, blir det också med automatik mindre pengar till skola och förskola, sammantaget handlar det om ytterligare sparkrav på lite drygt sju miljoner kronor.

De cirka tio miljoner kronorna motsvarar ungefär tio tjänster i grundskolan och tre i förskolan. Men det finns fler faktorer som gör att nämnden måste krympa sin kostym ytterligare.

Sedan tidigare har man fått utökad budgetram för att klara de högre lokalhyror som renoveringar och ombyggnationer innebär. Men när byggprojekten dröjt har de pengarna istället använts på andra sätt, ofta till personal. Nästa år väntas de högre lokalkostnaderna slå igenom både för Alléhallen, Alléskolan Kvänum förskola och Nästegårdsskolan, vilket innebär att man måste hämta hem ytterligare cirka fyra miljoner kronor.

Effektiviseringar utreds

Nämnden behandlade detaljbudgeten vid sitt senaste möte. För att inte grundskolan ska drabbas för hårt beslutade man att ge förvaltningen i uppdrag att utreda konsekvenserna ett alternativ där 4,7 miljoner kronor av budgetmedel omfördelas till skolan från förskola, gymnasium, anpassad grundskola (särskola) och kultur och fritid.

Dessutom fick förvaltningen i uppdrag att utreda olika sätt som skolan kan effektivisera både inom och mellan enheter.

– Det kan till exempel handla om samläsning mellan årskurser. På en mindre enhet kan det bli fråga om att en etta och en tvåa blir en klass, säger Peter Jonsson.

Förvaltningen ska också titta närmare på möjligheterna att justera upptagningsområden för skolorna för att få till jämna klasstorlekar.

Exakt hur många tjänster enheterna i bildningsnämndens verksamhetsområde kommer att behöva plocka bort är oklart. För att komplicera det hela ytterligare går bildningsnämnden mot ett underskott redan i år. En rad mindre sparåtgärder har genomförts på enheterna under året, och fortfarande finns en osäkerhet om hur stor effekt de hinner få i år.

– Men det ser ut att bli någonstans mellan noll och fyra miljoner, och allt som är minus tillkommer ju på de övriga effektiviseringskraven konstaterar Peter Jonsson.

De åtgärder som vidtagits i år har exempel handlat om pensionsavgångar som inte återbesatts och längre vikariat som inte tillsatts. Inför nästa år finns det en osäkerhet om sparkraven går att hantera med mindre åtgärder.

– Det finns absolut en risk att det kan krävas varsel, konstaterar Peter Jonsson.

Han påpekar dock att grundskolan sedan 2016 utökat personalen med flera tiotals tjänster.

Men innan beslut om detaljbudget tas i november ska alltså konsekvenserna utredas.

– Tills dess ska vi ha fram förslagen och ta ställning till om de är de rimliga eller om vi ska göra något annat, och i så fall vad nånting annat är, säger Peter Jonsson.

Artikeltaggar

AlléhallenFörskolorKvänumNämnderNästegårdsskolanSkola och utbildningSkolorVaraVara kommunÅtgärder

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.