Hoppa till huvudinnehållet

Manifestation blir av – oavsett beslut om akuten i Lidköping: ”Ska bli ihågkomna”

Publicerad:
Den 9 september kommer en manifestation hållas i Lidköping. ”Fattas beslut om nedläggning ska det inte passera obemärkt förbi”, säger Emma Larsson, initiativtagare. Arkivbild från februari i år.
Den 9 september kommer en manifestation hållas i Lidköping. ”Fattas beslut om nedläggning ska det inte passera obemärkt förbi”, säger Emma Larsson, initiativtagare. Arkivbild från februari i år. Foto: Thomas Kühnel

Oavsett beslut gällande den förmodade nedläggningen av akutmottagningen i Lidköping kommer en manifestation att hållas den 9 september.

– Det kanske låter hårt, men de som fattar beslutet ska bli ihågkomna, säger Emma Larsson.

Grästorpsbon Emma Larsson, tidigare undersköterska, har vid flera tillfällen varit med och arrangerat demonstrationer och manifestationer för bevarandet av sjukhuset i Lidköping.

På torsdagen fattas beslut om eventuell nedläggning av akutmottagningen.

– Det blir en ödesdag, en lång väntan. Jag är orolig för att de ska fatta ett beslut som de inte kan stå för, säger Emma Larsson.

Hur känner du inför beslutet?

– Jag har slutat att bli förvånad, men jag är rädd för att allt går i stöpet, att de fattar ett beslut som gör att patientsäkerheten rubbas, säger hon.

Oavsett vilket beslut som fattas kommer en manifestation att hållas i Lidköping den 9 september.

Är det någon idé att demonstrera och manifestera i efterhand?

– Ja, oavsett vilket behöver de folkvalda som fattar beslutet över våra huvuden höra våra röster. Det kanske låter hårt, men de som fattar beslutet ska bli ihågkomna, säger Emma Larsson.

– Hoppet är det sista som överger människan. Vi greppar efter halmstrån. Fattas beslut om nedläggning ska det i alla fall inte passera obemärkt förbi, tillägger hon.

Planeringen för manifestationen den 9 september är långt gången.

Vid sjukhusdemonstrationen i februari stod Emma Larsson och Anna-Karin Skatt, styrelseordförande för Skas, sida vid sida och tycktes enade om att akuten skulle vara kvar i Lidköping. Nu tycks dem stå en bra bit ifrån varandra.
Vid sjukhusdemonstrationen i februari stod Emma Larsson och Anna-Karin Skatt, styrelseordförande för Skas, sida vid sida och tycktes enade om att akuten skulle vara kvar i Lidköping. Nu tycks dem stå en bra bit ifrån varandra. Foto: Thomas Kühnel
Emma stred för akuten – sökt tillstånd för ny manifestation: ”Ogrundat och osmakligt”

Tror på 10 000

Fem talare (läkare och lokala politiker) är bokade, trumslagare kommer att gå i täten för tåget och marschvägen är fastställd.

Den kommer att gå från De la Gardie, in mot centrum och vidare till Stadsträdgården.

Vid senaste demonstrationen, i februari i år, uppskattar Emma Larsson att uppåt 6 000 personer deltog.

Hon tror på ännu fler den här gången.

– Den kommer att bli större än någonsin. Jag tror och hoppas på runt 10 000 personer. Enormt många människor är engagerade i frågan. Det är skarpt läge och ett avgörande beslut som inte bara berör Lidköping. Det påverkar även NÄL i Trollhättan, som redan nu är överbelastat. Vi riskerar en total sjukvårdskollaps, säger Emma Larsson.

Uppemot 6 000 personer anslöt när Emma Larsson anordnade demonstration i vintras. ”Jag tror och hoppas på runt 10 000 personer denna gång”, säger Emma.
Uppemot 6 000 personer anslöt när Emma Larsson anordnade demonstration i vintras. ”Jag tror och hoppas på runt 10 000 personer denna gång”, säger Emma. Foto: Thomas Kühnel
BILDEXTRA: Tusentals tågade för sjukhuset – se folkhavet: ”Vill visa vårt stöd”

Artikeltaggar

BeslutDemonstrationerEmma LarssonLidköpingManifestationerNälNedläggningarSamhälleSjukhuset LidköpingSlaget mot sjukhusetStadsträdgårdenTrollhättanVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.