Hoppa till huvudinnehållet

Kjellström får inget gehör – därför ratar polisen anmälan: ”Inte begått brott”

Publicerad:
Håkan Fast berättar för NLT att det inte kommer att inledas någon förundersökning rörande polisanmälan mot styrelserna i Skas och regionen.
Håkan Fast berättar för NLT att det inte kommer att inledas någon förundersökning rörande polisanmälan mot styrelserna i Skas och regionen. Foto: Sören Turesson

Lidköpingsprofilen Thomas Kjellström polisanmälde styrelsen för Skaraborgs sjukhus och regionstyrelsen. Han menar att de framkallat fara för annans liv.

Polisen håller inte med och har fattat beslut om att inte inleda en förundersökning om brott.

Akutmottagningen på Skaraborgs sjukhus ser av allt att döma ut att stängas. Den strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden kommer att ställa sig bakom det sparförslag som sjukhusdirektör Stellan Ahlström presenterat – något som sker under torsdagen.

Thomas Kjellström tog emot förra veckans besked med bestörtning.

– Det känns som ett hopplöst läge – vi har gråtit Lotta (Thomas fru Charlotta) och jag, för det betyder så mycket för så många människor. Vi har agerat i 20 år för sjukhuset, men det hjälper ju inte, sa han i en NLT-intervju som publicerades på tisdagen.

Tidigare i veckan valde han att lämna in en polisanmälan mot styrelserna i Skaraborgs sjukhus och regionen.

”Trots tidigare löften om att låta akuten med flera avdelningar vara kvar, har man nu tagit beslut som går tvärt emot tidigare löften. Detta framkallar fara för allmänheten i oräkneliga fall. Allvarliga konsekvenser av vårdslös myndighetsutövning kommer kosta liv och lidande”, skrev bland annat Thomas i sin anmälan.

Thomas Kjellström lämnade tidigare i veckan in en polisanmälan mot styrelserna för Skas och regionen.
Thomas Kjellström lämnade tidigare i veckan in en polisanmälan mot styrelserna för Skas och regionen. Foto: Sören Turesson

”Ovanligt brott”

Håkan Fast, förundersökningsledare på polisen i Lidköping, har emellertid bestämt att någon förundersökning inte kommer att inledas. Det berättar han för NLT på onsdagen.

– I lagens mening faller detta inte under framkallande av fara för annan och det finns ingen anledning att tro att något brott har begåtts. Det var en självklarhet att ta beslut om att inte inleda en förundersökning, säger Håkan Fast och fortsätter:

– Framkallande av fara för annan är ett relativt ovanligt brott. Det blir snarare aktuellt när någon av misstag avlossat ett skott i en folksamling eller när någon avsiktligt lossat på en bils hjulmuttrar. Det måste finnas en konkret omständighet bakom en sådan anklagelse. I det här fallet är det snarare en potentiell fara och dessutom ett politiskt förslag. I så fall skulle det vara brottsligt att starta kärnkraftsreaktorer, det finns en fara i det också.

Skulle det vara någon skillnad om rubriceringen vore en annan?

– Nej, det spelar ingen roll. Så länge inget brott har begåtts finns det ingen anledning för oss att titta närmare på ärendet.

Enligt Håkan Fast är det ovanligt att den här typen av anmälningar, där hela styrelser berörs, lämnas in till polisen.

– Det är inte jätteofta vi får anmälningar av det här slaget, men visst förekommer det emellanåt, säger han.

Artikeltaggar

AnmälningarBrottBrott, lag och rättFörundersökningLidköpingSkaraborgs sjukhusSlaget mot sjukhusetStellan AhlströmStyrelser

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.