Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen behöver höja VA-taxan: ”Vattnet blir dyrare”

Publicerad:
Gunilla Druve Jansson (C), kommunalråd i Skara.
Gunilla Druve Jansson (C), kommunalråd i Skara. Foto: Elin Andersson

Kostnaderna för vatten och avlopp ser ut att höjas för Skara Energi ABs kunder.

Kommunfullmäktige fattar sista beslutet men för en villa betyder det cirka 460 kronor per år i höjning.

– Den största anledningen är att vattenpriset gått upp med en krona per kubik, säger kommunalråd Gunilla Druve Jansson (C).

När fullmäktige sammanträder nästa gång har de att ta ställning till ett förslag om höjning av kundernas kostnad för vatten och avlopp, VA-taxan.

Skara Energi AB har presenterat ett förslag på höjda taxor för kommunstyrelsen, som skickar frågan vidare till fullmäktige.

– Förslaget är att det kommer att höjas. Den största anledningen är att vattenpriset från Skaraborgsvatten gått upp med en krona per kubik för Skara Energi, säger kommunalråd Gunilla Druve Jansson (C).

Alla kostnader stiger

Högre kostnader för Skara Energi betyder högre kostnader för deras kunder.

– Totalt ökar vattenpriset med 1,7 miljoner kronor för Skara Energi, och även kostnader för kemikalier, material och elen ökar, berättar Druve Jansson.

Den fasta delen stiger med fem procent, enligt förslaget, och den rörliga delen med sju procent. För en normalstor villa betyder det en ungefärlig ökning med 460 kronor.

Kommunstyrelsen beslutade att acceptera förslaget till taxehöjning och skicka det vidare till fullmäktige, men oppositionen lämnade också en protokollsanteckning. Oppositionsråd Ylva Petterson (M) skriver bland annat:

– Invånare, företag och de kommunala verksamheterna står inför stora utmaningar kopplade till lågkonjunkturen. Konjunkturinstitutet förutspår att läget kommer att förbistras.

Oppositionsråd Ylva Pettersson skickade in oppositionens protokollsanteckning.
Oppositionsråd Ylva Pettersson skickade in oppositionens protokollsanteckning. Foto: Elin Andersson

”Konsekvensanalys”

Pettersson fortsätter:

– I detta läge är det en oro att den politiska ledningen föreslår höjningar av taxor utan en konsekvensanalys i invånar- och kommunperspektiv. Skara Energi gör ett fantastiskt arbete med kvalitet till låga priser, men när Kommunstyrelsen bereder ärenden för Kommunfullmäktige bör goda underlag från styrelser och nämnder alltid kompletteras med de perspektiv KS och KF ansvarar för, särskilt i en lågkonjunktur. Det politiska ansvaret måste tas brett, och väl underbyggt.

Om höjningen går igenom börjar den gälla från 1 januari 2024. Slutligt beslut fattas av fullmäktige vid deras nästa sammanträde.

Håller tummarna för sol på lördag: ”Då har vi hembygdsmässan”

Artikeltaggar

BeslutGunilla Druve JanssonKommunfullmäktigeKommunstyrelsenSamhälleSkaraSkara kommunSkaraborgsvattenVAYlva Pettersson

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.