Hoppa till huvudinnehållet

Suicid uppmärksammas i kommunen: ”Jätteviktigt att få ut information”

Publicerad:
Reporter Åsa Mwansa
Åsa Mwansa
asa.mwansa@nlt.se
Diakon Marie Johansson, anhörigkonsulent Susanne Idsjö och folkhälsostrateg Birgitte Hald samarbetar kring Suicidpreventiva dagen.
Diakon Marie Johansson, anhörigkonsulent Susanne Idsjö och folkhälsostrateg Birgitte Hald samarbetar kring Suicidpreventiva dagen. Foto: Åsa Mwansa

Nästa vecka arrangerar Vara kommun i samarbete med Svenska kyrkan aktiviteter för att lyfta frågor kring suicid och hur det kan förebyggas.

– I Sverige väljer fyra personer varje dygn att avsluta sina liv, säger diakon Marie Johansson.

Varje år uppmärksammas Suicidpreventiva dagen internationellt den 10 september. I år har Vara kommun i samarbete med kyrkan valt att ta flera dagar i nästa vecka i anspråk. Var sjätte timma året runt tar en människa sitt liv i Sverige och det finns ett brett spektrum av orsaker. Mycket handlar om psykisk ohälsa, men det finns andra riskfaktorer.

– Män som går i pension är en grupp där det finns många som inte har samma sociala nätverk som kvinnor ofta har. De har sitt nätverk på arbetsplatsen och går man i pension så kanske man tappar det, säger Birgitte Hald, folkhälsostrateg.

Andra riskfaktorer kan handla om att vara spelberoende. Det finns också en förhöjd risk bland HBTQI-personer.

För några år sedan beslutade Riksdagen om ett nationellt handlingsprogram för suicidprevention och i Vara kommun ska fullmäktige besluta om en suicidpreventiv handlingsplan i november.

Det finns hjälp och stöd, även för anhöriga. Både för de som har en närstående som har tagit sitt liv, eller som mår psykiskt dåligt.

Att nå ut med information är vad Suicidpreventiva dagen handlar om.

– Suicid är en av de största folksjukdomarna vi har i Sverige, säger Birgitte Hald.

På tisdag och onsdag eftermiddag finns förutom en utställning om ämnet, möjlighet att pärla ett armband på biblioteket – ”Aldrig ensam”. Då finns även en kurator från skolan på plats.

På tisdagskvällen håller Andreas Björlemyr en föreläsning. Han är legitimerad psykoterapeut och verksamhetschef på Sankt Lukas-stiftelsen i Skaraborg. Han berättar om psykisk ohälsa, vad det är, hur det yttrar sig och vad det innebär att vara anhörig.

Sedan bjuder Svenska kyrkan in till en föreläsning och fika i församlingshemmet på torsdag kväll. Då kommer Katarina Lindgren som är sjukhusdiakon på Skaraborgs Sjukhus Skövde.

– Hon ska prata om sin erfarenhet av att möta de som står i sorgen som det innebär att förlora en nära i suicid, säger Marie Johansson.

På själva Suicidpreventiva dagen, söndag 10 september, blir det ett uppsamlingsmöte i Vara kyrka på kvällen. Stilla bön, ljuständning och musik avslutar veckan.

– Jag tycker att det är jätteviktigt att vi har ett nära och bra samarbete mellan kommun och kyrka för att verkligen kunna stötta varandra i de olika händelserna som uppdagas när en person väljer att ta sitt liv. Det är viktigt för kyrkan att visa att vi är en resurs att räkna med, säger Marie Johansson.

Artikeltaggar

Psykisk ohälsaSjälvmordVaraVara kommunVarabygdens församlingVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.