Hoppa till huvudinnehållet

Han polisanmäler styrelserna för Skas och regionen: ”Har framkallat fara för annans liv”

Publicerad:
Thomas Kjellström polisanmäler styrelsen för Skas och regionen efter beskedet om att akutmottagningen på Lidköpings sjukhus med största sannolikhet flyttas till Skövde.
Thomas Kjellström polisanmäler styrelsen för Skas och regionen efter beskedet om att akutmottagningen på Lidköpings sjukhus med största sannolikhet flyttas till Skövde. Foto: Sören Turesson

Förra veckan kom domen. Akutmottagningen i Lidköping kommer med all säkerhet att flytta till Skövde trots tidigare löften om att verksamheten skulle vara kvar.

Reaktionerna lät inte vänta på sig, men Lidköpingsprofilen Thomas Kjellström tar det ett steg längre; nu polisanmäler han styrelsen för Skaraborgs sjukhus samt regionstyrelsen.

– De har verkligen framkallat fara för annans liv, säger han.

För en knapp vecka sedan meddelades att akutmottagningen på Skaraborgs sjukhus i Lidköping stängs. Den strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden kommer att ställa sig bakom det sparförslag som sjukhusdirektören Stellan Ahlström presenterat, något som sker på torsdag. Sett till de reaktioner som följde kom beskedet bland läkarkåren och allmänheten i Lidköping som en stor besvikelse. Läkarkåren uppgav att inte tänker ge sig. Dessutom planeras demonstrationer inom kort.

En av dem som reagerat är Lidköpingsprofilen Thomas Kjellström.

Han är minst sagt uppgiven.

– Det känns som ett hopplöst läge – vi har gråtit Lotta (Thomas fru Charlotta) och jag, för det betyder så mycket för så många människor. Vi har agerat i 20 år för sjukhuset, men det hjälper ju inte, säger han.

Nu har Thomas polisanmält styrelsen för Skaraborgs sjukhus samt regionstyrelsen för framkallande av fara för annan.

– De har verkligen framkallat fara för annans liv. Folk kommer dö, det vet vi ju, menar han.

Tidigare löften om att verksamheten skulle vara kvar svider.

– Det känns så otroligt ogenomtänkt. Det tycker i och för sig allihop så mina åsikter är inget nytt. Men man hoppas bara att det kan leda till något nytt, att det borde vara straffbart att ljuga så som de har gjort, fortsätter Thomas.

Cancersjuk

Lidköpingsprofilen är sedan många år cancersjuk och kommer drabbas i och med att hematologimottagningen flyttas till Skövde.

– Jag brukar aldrig prata om det, men jag har haft blod- och skelettcancer i tretton och ett halvt år och gått på hematologen under tiden.

I unga år led han av svår astma och var vid flera tillfällen inlagd när problematiken var som störst.

– Jag har även varit på akuten massor av gånger när det var stopp i andningen, säger han.

Men nu är det andra äldre han är orolig för. Känslan är att de inte kommer söka vård i samma utsträckning när verksamheterna flyttat.

– Jag tror att de skiter i det, säger han.

– Och jag tror inte att jag skulle ha överlevt om jag hade behövt åka till Skövde varje gång.

För tillfället har han ett uppehåll i sina behandlingar mot den obotliga cancern. Men framöver väntar nya besök på hematologen igen när kroppen återhämtat sig efter senaste behandlingarna.

– Och då ska man åka till Skövde. Det gäller att man har humöret, säger Thomas och kostar på sig ett skratt.

Allvarlig

Men med polisanmälan är han allvarlig.

Det han vill åt är någon form av reaktion.

– Nu ska de ha demonstrationer igen, men jag kan inte ta ner det och säga att det inte hjälper, men det har inte hjälpt hittills kan man säga. Vi har gjort mycket och samlat ihop folk, men det har inte hjälpt och vad finns det för vägar då? En polisanmälan; för vad de utsätter hela regionen för livsfara helt enkelt, säger han.

– Om någon får en hjärtattack på Kållandsö, då ska den ta sig till Skövde? Det är så helvetes korkat så det finns inte. Det gör så ont och är svårt att sammanfatta.

Polisanmälan i sin helhet

Thomas Kjellströms polisanmälan, ord för ord.

”Jag polisanmäler styrelsen för Skaraborgs sjukhus, Skas, samt regionstyrelsen. Trots tidigare löften om att låta akuten med flera avdelningar vara kvar, har man nu tagit beslut som går tvärt emot tidigare löften. Detta framkallar fara för allmänheten i oräkneliga fall.

Allvarliga konsekvenser av vårdslös myndighetsutövning kommer kosta liv och lidande. Lång restid till Skövde från stora delar av Lidköping, Kinnekulle, Kållandsö med flera orter kommer att resultera i onödigt lidande, dödsfall och invaliditet. Många äldre som behöver åka ofta, ibland flera gånger i veckan, som måste bli skjutsade eller åka färdtjänst eller ambulans. Ökad belastning på ambulanssjukvården, ett sjukhus i Skövde som inte ens har personal att ta hand om det ökande antalet patienter. Ovärderlig kompetens som försvinner när personal säger upp sig för att de inte vill flytta med till KSS.

Detta är bara en bråkdel av de hundratals negativa konsekvenser som kommer att uppstå om förslaget går igenom.”

Artikeltaggar

Brott, lag och rättDemonstrationerEkonomiLidköpingLidköpings sjukhusPolisanmälanSkaraborgs sjukhusSkövdeSlaget mot sjukhusetStellan AhlströmStyrelserVårdVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.