Hoppa till huvudinnehållet

Efterrätten kör i gång för hösten: ”Vänder oss till daglediga”

Publicerad:
Reporter Åsa Mwansa
Åsa Mwansa
asa.mwansa@nlt.se
Kultursamordnare Jenny Pettersson, Cecilia Lindström, Studiefrämjandet, Hilma Claesson, NBV och Lars-Inge Claesson, Bilda, har satt ihop ett program med fyra föreläsningar på biblioteket i höst.
Kultursamordnare Jenny Pettersson, Cecilia Lindström, Studiefrämjandet, Hilma Claesson, NBV och Lars-Inge Claesson, Bilda, har satt ihop ett program med fyra föreläsningar på biblioteket i höst. Foto: Åsa Mwansa

Det som började som ett projekt för länge sedan fortsätter att leva vidare. Föreläsningsserien med fika på Biblioteket i Vara som går under namnet Efterrätten bjuder in till fyra nya föreläsningar.

Arrangemanget är ett samarbete mellan kommunens kulturenhet, Studiefrämjandet, NBV och Bilda. Först ut den 7 september är en föreläsning av Lars-Inge och Marianne Claesson. Lars-Inge jobbar för Bilda, och paret kommer berätta om sin tid i Jerusalem dit de flyttade 2018 för att jobba med att ta emot studieresor från Sverige.

– Vi bodde där fram till pandemin bröt ut, sen har jag varit tillbaka fem sex gånger. Vi jobbade på Bildas studiecenter och tog emot 25-30 studieresor per år, som vi lade upp programmet för, säger Lars-Inge.

Lars-Inge Claesson berättar tillsammans med sin fru Marianne om sina år i Jerusalem och om de studieresor av olika slag de då tog emot från Sverige.
Lars-Inge Claesson berättar tillsammans med sin fru Marianne om sina år i Jerusalem och om de studieresor av olika slag de då tog emot från Sverige. Foto: Åsa Mwansa

Det handlade både om att låta besökarna se heliga platser men även att möta människor och se hur siutationen är i landet idag.

– Det är både det här med religion, samhällskunskap, politik, historia, nutid – allt i en enda salig blandning. Det kommer vi berätta om utifrån våra erfarenheter, säger Lars-Inge.

Nästa tillfälle håller Studiefrämjandet i och det kommer handla om totalförsvar i samarbete mellan kommun och försvarsmakt. Den 5 oktober berättar Vara kommuns säkerhetssamordnare Carl paegle och stabsofficer Erik Lindström om det arbetet.

– Det är mycket frågor i de tiderna som är nu och man funderar kanske lite över hur svenskt försvar och kommunerna tänker kring de här frågorna. Det försiggår ju ganska mycket planering som vi inte vet om, säger Cecilia Lindström på Studiefrämjandet.

Carl och Erik kommer att berätta lite hur kommunen och försvaret tänker kring bland annat krisberedskap.

Den 9 november kommer Anita Olausson från Kinnekulle och berättar om sitt samiska arv. Hennes mormor växte upp i en tid då samer inte tilläts tala sitt eget språk.

– Hon berättar mycket om sin mormors liv och hur man tar tillbaka sitt samiska arv. Sen har hon med sig lite grejer att visa och man får ställa frågor, säger Hilma Claesson på NBV som håller i föreläsningen.

Sist ut, den 7 december, kommer representanter från Falköpings Hjärtlungförening och pratar om sin verksamhet.

– Då landar vi i hälsofrågor som man ofta berörs av när man blir äldre. De pratar om sina kurser, sin förening och vad de gör. Det är en stor förening som har jättemycket roliga arrangemang och är som en aktiv pensionärsförening, säger Cecilia Lindström.

I avgiften – som i motsats till allt annat inte har höjts utan legat kvar på samma summa i alla år – ingår även fika, och biljetter säljs på biblioteket.

Artikeltaggar

BildaHistoriaJerusalemKinnekulleKurserNBVSamhälleSpråkStudiefrämjandetVaraVara kommun

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.