Hoppa till huvudinnehållet

MEDAN DU SOV: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Publicerad:

En lugn natt i Skaraborg

Kvinna knivskar tonåring på buss i Göteborg

Skottlossning mot lägenhet i Stockhom

Stor räddningsinsats efter försvunnen kvinna

Niger sparkar ut Frankrikes ambassadör

Hundratals migranter i nöd räddade

Sverige

En kvinna i 20-årsåldern greps i natt efter att ha knivskurit en tonårspojke i halsen på en buss i Västra Frölunda i Göteborg.

Vi fick larm från trafikledningen vid 01.27 att en busschaufför ringt in om en knivbeväpnad och hotfull kvinna och när vi kom till platsen hade kvinnan ristat mannen på halsen, säger Fredrik Flyberg, vakthavande befäl vid polisregion Väst.

17-åringen blev lindrigt skadad och behövde inte föras till sjukhus och kvinnan greps och är nu misstänkt för försök till mord. (TT)

En lägenhet i Jakobsberg besköts under natten mot lördagen. Polis har nu spärrat av ett stort område och har inlett en förundersökning gällande grovt vapenbrott och försök till mord.

– Larm inkom om smällar i Jakobsberg vid 00.30 och det tog ett tag innan man kunde lokalisera platsen men det rör sig om en lägenhet som har träffats av skott som gick igenom fönster och vägg, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Det är oklart om någon befann sig i lägenheten under själva händelsen men när patrull kom till platsen var en man i lägenheten.

– Inga personskador har uppstått och vi har ingen misstänkt i nuläget, säger Daniel Wikdahl. (Petra Weiss/TT)

En stor räddningsinsats pågår i skogarna kring Nykvarn i Södermanland efter en skadad kvinna.

Kvinnan, som är i 80-årsåldern, hade länge tät kontakt med polisen efter att hon ramlat och skadat sig, men sedan några timmar tillbaka har kvinnans telefon dött. Flera patruller befinner sig i området för att försöka lokalisera henne.

– Kvinnan gav sig ut och plockade svamp vid lunchtid och vi kontaktades vid 20.54 så jag vet inte när hon gick vilse och föll, men vi har haft kontakt med henne och vi vet att hon ligger ner och kan inte resa sig upp, men sedan några timmar har telefonen inte fungerat, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Trots flera försök att lokalisera kvinnan med bland annat upprepade pejlingsförsök av telefonen, hade polisen vid 04-tiden inte lyckats hitta henne varken med värmekamera eller spårhundar. (TT)

Världen

Militärjuntan i Niger ger Frankrikes ambassadör 48 timmar att lämna landet, meddelar Nigers utrikesdepartement.

Som skäl anges att ambassadören vägrat infinna sig till ett möte med utrikesdepartementet på fredagen, samt ”andra handlingar av Frankrike som står i motsättning till Nigers intressen”. Det framgår av ett brev till den franska regeringen.

Beskedet kommer efter en rad av fientliga uttalanden och protester mot Frankrike, efter att juntan avsatte den västvänlige presidenten Mohamed Bazoum i slutet av juli.

Militärjuntan anklagar Frankrike för att planera ett militärt ingripande för att återinsätta Bazoum, något som Frankrike tillbakavisat.

”Kuppmakarna i Niger har inte auktoriteten” att utvisa ambassadören, lyder svaret från Frankrike. ”Vi utvärderar och följer kontinuerligt säkerheten och verksamheten vid ambassaden”, tillägger franska utrikesdepartementet.

Frankrike har omkring 1 500 soldater i landet som bistått Bazoum i kampen mot jihadister.

Tidigare uppgifter om att militärjuntan även gett liknande besked gällande ambassadörerna från Tyskland, Nigeria och USA stämmer inte, enligt AFP. (TT-AFP)

Räddningsfartyget Ocean Viking har undsatt totalt 438 migranter som varit i sjönöd på Medelhavet under de två senaste dygnen, uppger organisationen SOS Méditerranée på fredagen.

Personerna plockades upp på internationellt vatten utanför Libyen och Tunisien. Bland de räddade personerna finns 32 ensamkommande barn och nio småbarn, enligt den franska organisationen.

Insatserna skedde i samarbete med den italienska kustbevakningen. (TT-AFP)

Artikeltaggar

Brott, lag och rättFrankrikeGöteborgMordNigerSjönödSjukhusSOS MéditerranéeVapenbrott

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.