Hoppa till huvudinnehållet

Hos Britt-Marie och Ingemar tillverkas 60 meter grynkorv: ”Vi äter bara hemgjort”

Publicerad:
Reporter Åsa Mwansa
Åsa Mwansa
asa.mwansa@nlt.se
Britt-Marie och Ingemar Hermansson, och Ingemars syster Gulli Andersson har lång erfarenhet av att göra grynkorv - varje jul hör det till.
Britt-Marie och Ingemar Hermansson, och Ingemars syster Gulli Andersson har lång erfarenhet av att göra grynkorv - varje jul hör det till.

På söndag firar Särestads Landsbygdsmuseum sin egen årliga grynkorvens dag och inför den tillverkas 60 meter grynkorv på Britt-Marie och Ingemar Hermanssons gård.

– Det har kommit uppåt ett par hundra för att äta, säger Britt-Marie.

När NLT tittar in vid 10-tiden på förmiddagen har korvstoppningen redan pågått i flera timmar. I en rostfri bunke ligger en ordentlig hög med korv och det är mycket smet kvar att stoppa.

Det är inte gjort i en handvändning att tillverka grynkorv. Dagen innan ska korngryn läggas i blöt föra att svälla.

– Kornen är små, men blir tre gånger så stora. Det är tre gånger så mycket vatten och när det har svällt klart är det torrt, säger Britt-Marie och Ingemars dotter Annicka Nyqvist.

Det är Ingemars mamma Annas recept som gäller.
Det är Ingemars mamma Annas recept som gäller.

I det här fallet har sex kilo korngryn gått åt. Det är Ingemars mammas recept som de använder och tredubblar. Det innebär 24 kilo fläskfärs. Tidigare har de haft egna grisar och använde det fläsket, men nu beställer de färs från Erikssons chark.

– En gång var ordföranden för Grynkorvens vänner här och åt och han sa: ”Den här var perfekt! Men det kunde vara lite fetare fläskfärs.” Så det har vi tagit fasta på och beställer extra fet fläskfärs. Det är svårt att få tag på annars, säger Britt-Marie.

Från Erikssons köper de även fjälstren. De ligger lite ihopsnurrade så det är Ingemars syster Gulli Anderssons jobb att pilla upp öppningen och trä på en plastpinne innan de kan trä dem på pipen.

Ingemar Hermansson ser till att hålla styr på att smeten hamnar rätt i fjälstret.
Ingemar Hermansson ser till att hålla styr på att smeten hamnar rätt i fjälstret.

Annicka sköter smeten och trycker i den i kvarnen, Lennart ser till att den hamnar rätt i fjälstret och till sist är Britt-Marie flink med att knyta av till lagom långa korvar och dela isär dem med sax.

– Det här är ett gammalt enkelt recept, men det är en tradition. Varje jul gör vi grynkorv ihop med alla barnbarnen. En av dem ville så gärna vara med idag. Men du går ju i skolan, sa jag. ”Ja, men jag kan ta ledigt!” De tycker att det är jätteroligt, säger Britt-Marie.

På söndag blir det festmåltid i Särestads Landsbygdsmuseum. Det är sista dagen muséet är öppet för säsongen och att grynkorvsfesten hålls den här tiden på året beror på att potatisen som går att göra mos av inte är klara förrän nu.

Britt-Marie knyter korvarna och klipper dem till lagom längder.
Britt-Marie knyter korvarna och klipper dem till lagom längder.

De beräknar 60 kilo potatis och det är Ingemars jobb att koka den över ett stormkök. Men skala slipper han. Potatisen köper de färdigskalad och vaccumpackad från Svartemaden.

– Det är väldigt smidigt! Sen är det riktigt potatismos vi gör – med grädde och smör. Till det har vi hemgjort krösamos och ett rejält salladsbord till. Efteråt blir det kaffe och kaka, säger Britt-Marie.

Hon är lite besviken på att grynkorv inte blev Västergötlands nationalrätt. Det är ju en gammal anrik rätt som borde få större utrymme. Hela gänget är eniga om att det är godast med riktigt potatismos och lingonsylt, men att det till färskpotatis passar utmärkt med senapssås.

Grynkorvens vänner firar rätten varje år den tredje torsdagen i oktober. De serverar grynkorv från olika tillverkare och gästerna får avgöra vilken korv som är godast genom blindtest. Så frågan är hur farmor Annas variant smakar, bortsett från att den är god – det torde det stora antalet gäster i Landsbygdsmuséet vittna om.

Nu när ni har råvaror från Erikssons, smakar det som deras korv?

– Ingen aning, vi äter bara hemgjort, säger Ingemar.

Recept

Farmor Annas grynkorv

6-8 kilo fläskkött

2 kg korngryn

0,5 kg lök

10 msk salt

3 msk kryddpeppar

2 tsk vitpeppar

20 meter fjälster

Korven kokas i cirka 30 minuter och serveras med fördel till potatismos och lingonsylt, alternativt kokt potatis och senapssås.

Artikeltaggar

GrästorpLandsbygdMat och dryckSärestadVästra Götalands län

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.