Hoppa till huvudinnehållet

Vardagshjältar och gripande berättelser – ta del av reportagen en gång till

Publicerad:
Reporter Julia Naskovic
Julia Naskovic
julia.naskovic@nlt.se

NLT efterlyste makalösa människor och fick flera nomineringar. Av dessa valde NLT:s jury ut sex personer – som har berättat sin historia.

Tanken med NLT:s serie Makalösa människor var att uppmuntra och hylla personer som har gjort en insats utöver det vanliga.

NLT:s jury fick ta del av flera fina nomineringar och av dessa valdes sex personer ut.

Läsarna fick sedan rösta fram vem av dem som skulle få en spaupplevelse på Lundsbrunns kurort – en omröstning som Miriam Holmgren från Tråvad till slut kammade hem.

Här nedan kan du ta del av berättelserna en gång till.

Foto: Sören Turesson

Bidrag 1:

Kjell-Ove Hansson

”En ödmjuk person som gör mycket för sin omgivning i det tysta”, står det i motiveringen.

Förutom sin fritidshobby som skulptör och konstnär brinner Kjell-Ove för människor som har det tufft.

Hela livet har han varit kreativ, till andras glädje. Nu har han blivit nominerad för sin skogskreation, som efter flera år fortsätter att förundra många.

– Det har alltid varit roligt, aldrig något jobbigt, berättar han och fortsätter:

– Att bli nominerad till detta hade jag aldrig haft en tanke på. Det hade jag aldrig kunnat tänka mig att jag skulle bli. Kul att få uppskattning.

Från barkbåtar till konstverk – Kjell-Ove njuter i sin trolska värld: ”Mitt smultronställe”

Bidrag 2:

Annelie Ingemarsson

Hon har arbetat som ideell ledare, haft flera familjehemsplaceringar och varit en bonusmamma som öppnat upp sitt hem genom åren.

Men åren har också kantas av tuffa perioder, då bland annat dottern Evelina svävade mellan liv och död efter att drabbats av en epiduralblödning.

– Tre gånger höll vi på att förlora henne inom loppet av sex veckor. Det var en jobbig tid, men ändå en fin tid om man ser till alla de människor som slöt upp sig för att jag har ett fint socialt nätverk, säger Annelie.

Trots att det var en tuff period för familjen fortsatte de med familjehemsplacering.

– Det ger mig allt att vara nära de här människorna, säger Annelie.

Annelie brinner för att hjälpa barn: ”Ger mig allt att vara nära människor”

Bidrag 3:

Miriam Holmgren

För sju år sedan drabbades Miriam Holmgren av cancer i bukspottkörteln. Hon blev friskförklarad samma år i december – men i mars fick hon beskedet att cancern var tillbaka.

I skrivande stund vet varken Miriam eller läkarna hur hennes odds ser ut. Men hon försöker ändå tänka positivt, trots att hon är svårt sjuk.

– Ovissheten är jobbig, säger hon.

Men så länge Miriam inte har fått något besked så har hon heller inte fått det värsta beskedet.

– Man kan lägga sig i soffan och tycka synd om sig själv, men det blir inte bättre för det. Jag tror jag alltid har varit en sån där positiv människa, säger hon.

Cancern är tillbaka – men Miriam är ändå positiv: ”Har bestämt mig för att inte älta”

Bidrag 4:

Eva Jonsson

Under nästan hela sitt liv har Emelie Jonsson levt med psykisk ohälsa. Hennes mamma Eva har alltid funnits vid hennes sida – på akuten, intensiven och olika avdelningar.

– Jag har inte gjort något särskilt, jag är ju bara en mamma, säger Eva Jonsson, som menar att oron har varit det tuffaste under åren.

– Man är orolig över att Emelie ska göra något. Det har hon ju i och för sig gjort också, hon har försökt att ta sitt liv.

I nomineringen skriver dottern Emelie hur stor betydelse hennes mamma har haft under alla svåra år. Hon menar att Eva har tagit mer hand om Emelies mående än sitt egna.

– Nu vill jag ge någonting tillbaka. När jag såg den här grejen om Makalösa människor, så tänkte jag direkt att jag skulle nominera mamma, säger Emelie.

Efter alla svåra år – nu vill Emelie hylla sin mamma: ”Vill ge någonting tillbaka”
Foto: Thomas Kühnel

Bidrag 5:

Yevheniia Pakhomova

Det var en kväll i slutet av juni som Yevheniia och hennes dotter Dariia, som båda flytt kriget i Ukraina, såg hur grannhuset stod i brand.

I det brinnande huset befann sig en äldre kvinna, som de båda hörde skrek på hjälp. Snabbt bestämde sig mor och dotter sig för att ingripa; Dariia larmade SOS medan Yevheniia tog sig in i det rökfyllda huset.

– Jag kände sorg för kvinnan när hon grät. Jag kan inte föreställa mig vad hon kände just då, säger Yevheniia.

Hon är ödmjuk när det gäller hennes agerande och kan inte första att hon har blivit nominerad till en makalös människa.

– Jag tycker inte att jag har gjort något extraordinärt. Jag tycker att det jag gjorde borde vara normalt att göra i en sådan situation, säger hon.

Ödmjuk hjälte – flydde kriget och räddade livet på grannen: ”Inget extraordinärt”

Bidrag 6:

Anita Blom

Anita började stamma när hon var nio år – något som hon har mått dåligt över sedan dess. Vändningen kom dock när hon var 27 år och fick en broschyr i handen från stamningsföreningen.

– Då bestämde jag mig för att nu ska jag aldrig mer vara tyst, nu ska alla veta om vad stamning är, säger hon.

Sedan dess har Anita föreläst, påverkat politiker, drivit läger och stöttat människor som stammar.

Men för tio år sedan föll hennes liv samman – hon drabbades av sjukdomen ME/CFS. Trots det fortsätter hon hjälpa och stötta människor.

– När jag blev sjuk så föll livet och det är en jättesorg. Men jag kände att det får inte stanna här. Folk ska inte må dåligt på grund av andras okunskap. Så jag finns där för människor med den ork jag har, berättar hon.

Anita strider för barn och ungdomar – trots sin sjukdom: ”Det är värt allt”

Artikeltaggar

CancerMänskligtNomineringarPsykisk ohälsaSkaraborg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.