Hoppa till huvudinnehållet

Skas-ordföranden vill inte uttala sig – men: ”Det är inga uppsägningar i förslaget”

Publicerad:
Anna-Karin Skatt (S) vill ännu inte uttala sig om sjukhusets sparpaket.
Anna-Karin Skatt (S) vill ännu inte uttala sig om sjukhusets sparpaket. Foto: Thomas Kühnel

Anna-Karin Skatt (S), sjukhusstyrelsens ordförande, vill ännu inte uttala sig om sparpaketet för Skaraborgs sjukhus.

– Först måste strategiska nämnden få fatta sitt beslut, förklarar hon.

Men hon säger i alla få så mycket att det ligger inga uppsägningar av personal med i detta sparförslag. I sparförslaget finns en personalbesparing på minst 70 miljoner kronor.

I går stod det klart att samtliga politiska partier i Västra Götalandsregionen, förutom Sverigedemokraterna, ställde sig bakom stora delar av sparpaketet för Skaraborgs sjukhus som sjukhusdirektör Stellan Ahlström tagit fram. Däri ingår till exempel en nedläggning av akutmottagningen och intensivvården i Lidköping, och förändringar av flera mottagningar i Lidköping, Mariestad och Skövde. 21 vårdplatser kommer också att försvinna från sjukhuset i Lidköping.

Det gjordes dock ett avsteg från planen som innebär att barn- och ungdomspsykiatrin och vuxenpsykiatrin av allt att döma kommer att få vara kvar i Mariestad. Hur det blir med de övriga verksamheterna där är dock oklart. Men den rödgröna ledningen ser Mariestad som ett utvecklingsområde.

Den 31 augusti ska den strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden fatta beslut om sparpaketet. Efter det går ärendet tillbaka till sjukhusstyrelsen som ska ta fram en risk- och konsekvensanalys och utifrån det genomföra planen.

Skaraborgs sjukhus i Lidköping.
Skaraborgs sjukhus i Lidköping. Foto: Sören Turesson

Inte sagt något

Anna-Karin Skatt har ända sedan sparförslaget blev offentligt i våras, inte uttalat sig något omkring det. Trots att det var sjukhusstyrelsen som lämnade över ärendet till operativa hälso- och sjukvårdsnämnden.

Inte heller nu efter att de politiska partierna har kommit överens, vill hon kommentera.

– Jag kommer att ge kommentarer efter den 31 augusti. Först måste den strategiska nämnden fått ta sitt beslut i lugn och ro. Däremot kan jag kommentera att det är en styrka i att det är en bred politisk majoritet.

Men när det här beslutet kommer att fattas den 31 augusti, finns det då någon möjlighet för er att ändra något när ni tar över ärendet?

– Jag vill inte spekulera i någonting utan jag vill verkligen att det ska ha den demokratiska processen den ska ha.

Den 12 september har sjukhusstyrelsen ett extra sammanträde för att ta sig an sparpaketet.

Då kanske det också kan bli mer klart om mer detaljerade konsekvenser av sparpaketet. Till exempel hur man ska spara 70 miljoner kronor på personal genom att lägga ned akuten och dra ned på 21 vårdplatser. Anna-Karin Skatt vill inte kommentera det heller, men hon säger i alla fall:

– Det är inga uppsägningar i det här förslaget som ligger. Men återigen så är det underlag till förslag till beslut som ska gå igenom. När vi tar över frågan så hanterar vi det utifrån verksamhetsnivå.

Eliasson (S) tyst om akutlöftet: ”Medverkar efter beslutet”

Artikeltaggar

BeslutLidköpingMariestadNämnderPolitikSkaraborgs sjukhusSlaget mot sjukhusetSocialdemokraternaStellan AhlströmSverigedemokraternaUppsägningarVård och omsorgVästra Götalandsregionen

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.