Hoppa till huvudinnehållet

Elljusspåret utsatt för ny skadegörelse – polisen står frågande: ”Inte en susning”

Publicerad:
Cecilia Isberg
cecilia.isberg@nlt.se
Det har åter inträffat skadegörelse på elljusspåret i Nossebro. Lyktstolpar har öppnat och elkablar rivits fram och klippts av.
Det har åter inträffat skadegörelse på elljusspåret i Nossebro. Lyktstolpar har öppnat och elkablar rivits fram och klippts av. Foto: Cecilia Isberg

I våras stod såväl kommun som polis frågande inför de märkliga skadegörelserna i och runt elljusspåret i Nossebro. Nu har det hänt igen.

– Vi har inte en susning om vilka som ligger bakom detta, säger Kristoffer Hjelm, lokalpolis för Essunga, Grästorp och Vara.

Första gången var i september i fjol. Då hade någon eller några personer klippt av tre ledningar vid en av lyktstolparna på elljusspåret på Högaberget i Nossebro, och även kapat en luftkabel.

Andra gången var i mars i år. Också nu hade kablar kapats. Denna gång hade förövarna haft med sig en stege, lutat den mot en lyktstolpe och klättrat upp för att komma åt kablarna uppe i luften.

Senaste skadegörelsen på belysningen av elljusspåret skedde under påskhelgen. Nu hade förövarna skruvat loss plattorna som sitter på lyktstolparna, dragit ut elkablar och dosor och slitit sönder dessa. Ett hål har också grävts vid en av lyktstolparna för att komma åt de nedgrävda kablarna.

Kristoffer Hjelm är kommunpolis i Vara, Essunga och Grästorp.
Kristoffer Hjelm är kommunpolis i Vara, Essunga och Grästorp. Foto: Polisen

”Lika konstigt”

Nu har det alltså hänt igen. En gång förra veckan och under natten till fredag den här veckan har åter kablar rivits fram ur stolpar längs elljusspåret och kapats.

– Det är fortfarande lika konstigt, och vi vet inte mer nu än vad vi gjorde vid de tidigare tillfällena. Så finns det någon i allmänheten som har något tips eller har sett något så får de gärna höra av sig till polisen. Vi är tacksamma för allt som skulle kunna hjälpa oss att få reda på vem som gör detta, säger Kristoffer Hjelm.

Tror ni det är samma gärningsmän?

– Tillvägagångssättet att öppna upp saker, gräva fram, klippa sönder och förstöra kablar är så ovanligt att jag skulle bli förvånad om det visar sig att flera olika falanger håller på med samma sak, säger Kristoffer Hjelm.

Stor extra kostnad

Bortsett från att det kan vara livsfarligt att mixtra med elledningar och kablar så innebär varje skadegörelse också en stor kostnad för kommunen. Varje gång det varit skadegörelse har det kostat kommunen mellan 10 000 och 15 000 kronor att reparera belsyningen, pengar som tas ur driftsbudgeten för gata och park.

– Den här gången har det varit mer som förstörts än vid tidigare tillfällen, så det kostar ännu mer än vad det gjort tidigare, säger Bjarne Hurtig, chef för gata, park och VA i Essunga kommun.

Han fortsätter:

– Det är totalt obegripligt, rent sabotage. Vi hade ju hellre lagt pengarna på förbättringsåtgärder än på att reparera skadegörelse.

Märkliga sabotagen vid elljusspåret – kommunen: ”Kan innebära livsfara”
"Sabotagen mot lyktstolparna kan innebär livsfara", konstaterade Stefan Bäcklund, Nossebro Energi och Bjarne Hurtig, Essunga kommun, efter de tidigare skadegörelserna på elljusspåret.
"Sabotagen mot lyktstolparna kan innebär livsfara", konstaterade Stefan Bäcklund, Nossebro Energi och Bjarne Hurtig, Essunga kommun, efter de tidigare skadegörelserna på elljusspåret. Foto: Cecilia Isberg

Artikeltaggar

Bjarne HurtigBrott, lag och rättEssungaGrästorpKristoffer HjelmNossebroParkerSamhälleSkadegörelse

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.