Hoppa till huvudinnehållet

Bolag vill ersättas för förlorad hyra efter mordet: ”Ska inte berättigas skadestånd”

Publicerad:
Bolaget som äger lokalen där en före detta Hells Angelsmedlem blev mördad vill ersättas för uteblivna hyresintäkter för den tiden som lokalen var avspärrad.
Bolaget som äger lokalen där en före detta Hells Angelsmedlem blev mördad vill ersättas för uteblivna hyresintäkter för den tiden som lokalen var avspärrad. Foto: Thomas Kühnel

I mars 2022 mördades en tidigare Hells Angels-medlem i Cults mc:s gamla klubblokal i Lidköping. Nu vill bolaget som äger lokalen ersättas för uteblivna hyresintäkter när lokalen var avspärrad.

Detta motsätter sig vice riksåklagare (RÅ) i ett yttrande till Justitiekanslern.

Ett och ett halvt år har passerat sedan mordet på Brantabäcksgatan i Lidköping.

Lokalerna, där den före detta Hells Angelsmedlemmen Linus Bergh blev skjuten till döds, var till och med 19 oktober förra året avspärrad. Bland annat har, förutom brottsplatsundersökningen under mordkvällen den 20 mars, polisen även genomfört flera kompletterande tekniska undersökningar; den sista den 4 oktober förra året.

Nu vill bolaget som äger lokalen ersättas för uteblivna hyresintäkter för den period som lokalen var avspärrad, något som motsätts av vice riksåklagare (RÅ) i ett yttrande till Justitiekanslern.

Proportionellt

Enligt RÅ kvarstod avspärrningen under relativt långt tid men var proportionell med hänsyn till brottets allvar och karaktär, utredningens beskaffenhet och bevisläget.

”Vid en samlad bedömning har avspärrningen alltså inte innefattat fel, försummelse eller någon konventionsöverträdelse som berättigar bolaget till skadestånd”, skriver RÅ i yttrandet och avstyrker att Åklagarmyndigheten ska åläggas med ersättningsskyldighet.

Förundersökningen pågår fortfarande. Än har ingen frihetsberövats som misstänks för själva gärningen. Däremot kvarstår misstankarna mot två män som suttit häktade i ärendet. Männen, som misstänks för medhjälp till mord, försattes på fri fot för cirka ett år sedan.

Artikeltaggar

ÅklagarmyndighetenAvspärrningarBrantabäcksgatanBrott, lag och rättFörundersökningJustitiekanslernLidköpingMordUtredningar

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.