Hoppa till huvudinnehållet

Här nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Publicerad:
Reporter Peter Hang
Peter Hang
webbredaktion@nwt.se
Medan du sov: Här är nattens händelser lokalt och i omvärlden.
Medan du sov: Här är nattens händelser lokalt och i omvärlden.

Man smet in i obemannad affär och stal godis

Lastbil körde av vägen på E20

Kylig sommar kan försena kräftfisket

Biden lovar Maui stöd

Henry tar över U21-landslag

Skaraborg

Vid 23:25 larmades polisen om en stöld i en obemannad butik på Nya stadens torg i Lidköping.

– Det är en man som smiter in med en annan person. Han tillgriper godis till ett okänt värde men det är sannolikt ringa stöld, säger ett stationsbefäl på Lidköpingspolisen.

Den misstänkte mannen är enligt polisen i 20-årsåldern.

En trafikolycka skedde norr om Götene på E20 i riktning mot Mariestad vid 03:45-tiden. En lastbil körde ner i diket och fastnade med hjulen i viltstängsel på platsen.

Föraren ska ha klarat sig utan några personskador och inga misstankar om brott finns.

Sverige

Det traditionella startskottet för kräftsäsongen har redan gått. Men den kyliga sommaren kan försena fisket. Om vattnet är för kallt är nämligen kräftorna mindre benägna att frestas av lockbetet i burarna.

I början av sommaren, när det var varmt, var kräftfisket gott. Men sedan kylans intåg i juli har det blivit sämre.

Det vittnar yrkesfiskare vid Vänern och Vättern om, som Patrik Bohman, miljöanalytiker vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), har varit i kontakt med.

Orsaken är att kylan har bidragit till att temperaturerna i sjöar och vattendrag har sjunkit, vilket gör kräftorna mindre hungriga och således mindre benägna att frestas av lockbetet i burarna.

– För att kräftorna ska bli aktiva, hungriga och krypa in i burarna behöver de en temperatur på omkring 17-18 grader. Är det kallare än så, som 13-14 grader i vissa vatten, så blir de inaktiva. De får inget födobeteende, stannar kvar på botten och är väldigt svåra att få i gång, säger Patrik Bohman.

Den som har en kräftskiva inplanerad den närmsta tiden och vill ha svenska kräftor på bordet behöver dock inte vara orolig.

– Säsongen har än så länge bara börjat och än finns det gott om utrymme för temperaturerna att stiga till mer optimala nivåer innan höstkylan tar vid och de sjunker igen, säger Patrik Bohman. (TT)

Världen

USA:s president Joe Biden och hans fru Jill Biden anlände till den brandhärjade ön Maui på måndagen lokal tid och presidenten utlovade stöd efter katastrofen ”så länge det behövs”.

Presidentparet besökte bland annat den svårt drabbade historiska kulturstaden Lahaina som jämnades med marken i den svåra branden på Hawaiiön. 2 200 byggnader i staden beräknas ha förstörts i bränderna.

– Landet sörjer med er, står vid er sida och kommer att göra allt som är möjligt för att hjälpa er att återhämta er, sade Joe Biden.

Enligt Mauis borgmästare Richard Bissen har minst 114 människor dött i bränderna, som är de dödligaste i modern amerikansk historia. 850 personer saknas fortfarande.

Minst tre bränder bröt ut på Maui natten till den 8 augusti. Vindar från orkanen Dora i kombination med en torr sommar och stora mängder torr växtlighet gjorde att bränderna spred sig snabbt. (TT-AP)

Frankrikes tidigare landslagsanfallare Thierry Henry är ny förbundskapten för landets U21-landslag.

Henrys kontrakt sträcker sig över två år och han kommer även att leda Frankrikes U23-lag under OS i Paris nästa sommar, säger Frankrikes fotbollsförbund i ett uttalande.

Henry kommer att göra sin debut som ny tränare den 7 september, när Frankrike tar emot Danmark i en vänskapsmatch på hemmaplan. (TT-AP)

Artikeltaggar

Brott, lag och rättBränderDanmarkE20FrankrikeJill BidenJoe BidenLastbilarOlyckor och katastroferRichard BissenStölderThierry HenryTrafikolyckor

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.