Beslutet om att anta en ny översiktsplan för Skara kommuns framtid har överklagats.
En kommuninvånare vill att förvaltningsrätten ska se efter om allt gått rätt till.
Detta innebär att Skara kommun i princip är utan sitt viktigaste dokument under en okänd tid.
Lättnaden var stor i kommunfullmäktige när alla politiker var överens om hur översiktsplanen fram till år 2040 ska se ut, när beslutet fattades på junisammanträdet i år.
– Det känns bra med stor politiskt enhet kring detta. Vi tar nu sikte mot 2040 med ett befolkningsmål på 24 000 Skarabor då, sade kommunalråd Gunilla Druve Jansson (C) då.
Översiktsplanen är en kommuns framtidsplan och för Skaras del rör det sig om de kommande 17 åren.
”Verkligen stort ärende”
Men glädjen skulle bara hålla i några månader. Under sommaren har kommunfullmäktiges beslut överklagats till förvaltningsrätten. Det är en av kommunens invånare som anser att beslutet och planen kommit till på fel sätt, och därför vill att domstolen ska titta närmare på vad som hänt. I överklagan skriver hen flera gånger om att det begåtts ”procedurfel”, men vederbörande vill inte uttala sig om sin överklagan förrän domstolen har sagt sitt. Och det kan ta tid.
För Skara kommuns del är det chefsjurist Mikael Hätting som kommer arbeta med frågan.
– Det här är inget litet ärende, det är verkligen ett stort ärende. Översiktsplanen är en kommuns viktigaste dokument, menar han.
”Omfattande överklagande”
Även själva överklagan är av det större formatet, med sina 40 sidor plus kompletteringar.
– Det är ett omfattande överklagande. Domstolen har begärt in handlingarna från oss och vi förbereder oss för att yttra oss till domstolen. När det blir dags kommer vi att ge vår syn på det hela, beskriver Hätting.
Hur lång tid det kommer att ta att avgöra ärendet kan han inte säga, mer än att det kommer ta ”ganska lång tid”, vilket dessa processer brukar göra.
– Det är omfattande handläggningstider på detta, så jag kan inte säga när det kommer vinna laga kraft, säger han.
Påverkar mycket
Detta innebär i sin tur att översiktsplanen inte heller kan börja gälla, och det ställer till det för Skara kommun med tanke på att den nuvarande planen är från 2005 och hopplöst dåligt anpassad för dagens och framtidens behov.
– Vi får hantera konsekvenserna av att inte ha en lagakraftvunnen översiktsplan och det kommer i sin tur få konsekvenser för oss, företagare, privatpersoner och andra aktörer. Andra ärenden är beroende av den här, säger Mikael Hätting.
Rättighet
Exempel som kan uppstå är att en företagare eller en husägare frågar kommunen om de kan bygga en fabrik eller en villa på någon plats. Då får Skara kommun i princip svara ”vi vet inte” tills översiktsplanen är på plats och kan peka ut riktningen för utvecklingen.
– Det blir omständligare att ta fram detaljplaner. Det är en brist att inte kunna falla tillbaka på översiktsplanen då, säger chefsjuristen som samtidigt försvarar invånarnas rätt att överklaga fullmäktiges beslut.
– Alla har rätt att överklaga och argumentera för sin ståndpunkt. Vi agerar utifrån det. Det blir ett omfattande ärende, avslutar han.
Nu har politikerna planen klar för sig: ”474 sidor – ett mastodontdokument!”Skaraborna har sagt sitt om byggandet – här är bostadsområdena som plockas bort