Hoppa till huvudinnehållet

Bubbel, glamour och makalösa kreationer – LDKPN Fashion week är i gång: ”Äntligen”

Publicerad:
Dragartisten Adam Spjuths smink och outfit gick inte av för hackor under måndagens invigning av Fashion week i Lidköping.
Dragartisten Adam Spjuths smink och outfit gick inte av för hackor under måndagens invigning av Fashion week i Lidköping. Foto: Thomas Kühnel

Det var förväntansfulla besökare som väntade på att få komma in i lokalen på Industrigatan 3 under måndagen.

Efter insläpp höjdes både temperatur och stämning till nya nivåer i den annars kalla och ruffiga lokalen, där internationellt kända modeskapare i skrivande stund finns på plats med sina häpnadsväckande kreationer.

LDKPN Fashion week är nu officiellt invigd.

Efter en intensiv tid av förberedelser och jobb är LDKPN Fashion week i gång.

Premiären gick av stapeln vid lunchtid på måndagen, där ögonen direkt drogs till Adam Spjuth, dragartist och modeskapare, känd från bland annat SVT-programmet Drag Race Sverige.

I sina höga klackar och extravaganta sminkning, iklädd en drömsk fluffig outfit i vitt, tog Adam besökarna med storm.

För NLT berättar hen om sitt intresse för smink och mode, samt hur hen hittade hem i en bransch av glitter och kreativitet som hen i dag har som heltidssyssla.

– Jag var en vilsen, men kreativ ungdom som började skapa kläder till mig själv. Senare växte intresset för makeup, och när jag för 13 år sedan presenterades för drag-världen så älskade jag friheten i att kunna leka sig fram i skapandet. Jag älskar att det är så brett och att det inte finns några regler.

Adam Spjuth stack ut i sin extravaganta utstyrsel. Bakom hen syns hens egen design som är gjord av återanvända strumpbyxor. ”400 stycken”, berättar Adam.
Adam Spjuth stack ut i sin extravaganta utstyrsel. Bakom hen syns hens egen design som är gjord av återanvända strumpbyxor. ”400 stycken”, berättar Adam. Foto: Thomas Kühnel

400 strumpbyxor

Till visningen i Lidköping har Adam, förutom dagens outfit, tagit med skapelser som hen tycker passade det cirkulära temat.

– Här har jag använt 400 strumpbyxor och testat mig fram, jag ser skapandet som ett experiment och är inte rädd för att göra fel. Just det här med att återanvända plagg är något jag tycker är väldigt kul, säger hen.

I vimlet syntes även Tonje Halvorsen – som NLT pratade med redan i förra veckan, när hon förberedde för installationen.

En modevecka med extra allt – kan vara startskottet på något större: ”Blir häftigt”
Mode är konst mer än något annat, det är filosofin hos dessa modeskapare, från vänster: Bea Szenfeld, Adam Spjuth och Tonje Halvorsen.
Mode är konst mer än något annat, det är filosofin hos dessa modeskapare, från vänster: Bea Szenfeld, Adam Spjuth och Tonje Halvorsen. Foto: Thomas Kühnel

Säkerhetsnålarna på plats

Nu är Tonjes kreationer, som är gjorda av tusentals säkerhetsnålar och pärlor, på plats på ett podium i mitten av lokalen.

– Det känns bra att vara i centrum, skrattar Tonje och sippar på sitt glas bubbel.

Precis bredvid syns i stället den framgångsrika modedesignern Bea Szenfelds häftiga installation – där hon använt material så som silverpapper och toalettrullar.

– Jag bad folk i min omgivning att spara sina gamla toalettrullar, jag gillar verkligen att sätta ihop billiga material och göra något fint av det, berättar hon.

Bea Szenfeld älskar att arbeta med billigt material. Här har hon använt toalettrullar.
Bea Szenfeld älskar att arbeta med billigt material. Här har hon använt toalettrullar. Foto: Thomas Kühnel

– Och här har jag använt silverpapper och klippt ut blommor och jobbat mer mot en utställning. Det tog ungefär ett halvår att få klart och denna har även Alice Bah Kuhnke burit på ELLE-gallan för ett par år sedan. Då blev den faktiskt utsedd till årets look, säger Bea stolt.

Är man mer sugen på kommersiellt mode så anordnar en modevisning under måndagskvällen, där Cubus i Lidköping tar tillfället i akt att visa säsongsnyheter.

Fram till och med lördag den 26 augusti pågår en mängd olika event och tillställningar under modeveckan.

Bea Szenfeld var glad att komma tillbaka till Lidköping, det var här hon tillbringade gymnasietiden.
Bea Szenfeld var glad att komma tillbaka till Lidköping, det var här hon tillbringade gymnasietiden. Foto: Thomas Kühnel

Flera modevisningar

Under tisdagen håller Adam Spjuth en workshop och föreläsning och på kvällen är det modevisning med STRNG WMN i spetsen. Modevisning kan man dock gå på varje kväll hela veckan där olika modeaktörer visar upp sig.

Allt detta varvas även med föreläsningar i olika ämnen: Veckan är fullspäckad.

– Äntligen är vi i gång, säger Victor Rojas, initiativtagare till modeveckan.

Victor Rojas var redo för att servera gästerna med bubbel under invigningen av modeveckan.
Victor Rojas var redo för att servera gästerna med bubbel under invigningen av modeveckan. Foto: Thomas Kühnel

Artikeltaggar

Adam SpjuthBea SzenfeldCubusIndustrigatanInvigningarLidköpingMänskligtModeNöje/KulturSminkSVTUtställningar

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.